Konyhai eszközök, amik megkönnyítik életünket
Valahol a zöldségeket formás gyufaszálakra szelő julienne-vágó környékén húzható meg a határvonal, ami elválasztja az...
Valahol a zöldségeket formás gyufaszálakra szelő julienne-vágó környékén húzható meg a határvonal, ami elválasztja az egészséges emberektől a mániákus technicistákat. Bizonyos körülmények között – mint például egy nagyforgalmú étteremben – persze indokolt a munkát megkönnyítő kütyük és segédeszközök használata, de valljuk be, egy aprócska lakótelepi konyhában ritkán kerül elő a már említett szerszám.
A teflontól a szilikonig
Persze azért akad számos modernkori újítás, amelyet bárki szívesen vesz a saját konyhájában is. A különböző főzőedények története szinte egyidős az emberiséggel. A legkülönfélébb anyagokból és formákban készülő ilyesfajta alkalmatosságok tengernyi időt és energiát spórolnak meg használóiknak.
Az ügyetlenebb háziasszonyok számára a konyhai eszközök tapadásmentes bevonata jelentette az igazi áttörést. Roy Plunkett 1938-as felfedezése, a politetrafluor-etilén, becenevén a teflon, egy olyan, kopásnak, hőnek és vegyianyagoknak is ellenálló kemény műanyag, amelynek köszönhetően az ételek nem ragadnak le az edény alján. A teflon egyébként először az űrhajózásban jelent meg: a rakéták egyik hajtóanyagát, a fluort tefloncsöveken keresztül vezetik. Marc Grégoire 1954-ben találta fel azt a módszert, amellyel a teflont az alumíniumhoz lehet kötni – így láthatott napvilágot az első tapadásgátló bevonatú serpenyő, amelyből alig két év múlva már napi száz darabot gyártottak.
Ugyancsak rendkívül praktikus újítás a konyhában a szilikon használata. Ma már számos konyhai felszerelést készítenek belőle, de talán a legötletesebb közülük a szilikonos sűtőlap vagy sütőforma. A szilikon nemcsak a tapadásmentességről gondoskodik, hanem rugalmasságánál fogva rendkívül egyszerűvé teszi a sütemények kifordítását. A -60 ºC és 260 ºC között használható szilikon lehetővé teszi a zsiradék nélküli sütést, hiszen a kivajazást, de még az ugyancsak viszonylag egyszerű megoldást jelentő sűtőpapír használatát is feleslegessé teszi. A szilikon nem forrósodik át, így remek alapanyag edényfogónak is – a leleményes formatervezőknek köszönhetően állatformás verzióban is kapható –, de készülhet belőle húskötöző, spatula, habverő, sőt tojásfőző is.
Hiába a sok modern újítás, vannak dolgok, melyek sosem mennek ki a divatból. Igazi reneszánszukat élik például napjainkban a vasból készült edények, amelyek gyakorlatilag több ezer éve kísérik az emberiséget. A jó minőségű öntöttvas termékek jól bírják a magas hőmérsékletet, sőt meg is tartják azt, ráadásul mágnesezhető tulajdonságuk révén ideálisak indukciós tűzhelyen való használathoz – a karcolódásmentesség és a könnyű tisztíthatóság pedig már csak kellemes ráadás.
A műanyagok konyhai alkalmazása is sok előnnyel kecsegtet. Earl Tupper 1946-ban fejlesztette ki első terméke, a Csodatál alapanyagát, amelyet aztán tucatnyi más műanyag edény követett. Különösen nagy segítséget jelentenek azok a termékek, amelyek formája, rugalmas anyaguknak köszönhetően, változtatható. Az éppen nem használt tál laposan tárolható, esetleg a csak félig vagy túltöltött edény fedele az étel mennyiségéhez alkalmazkodva befelé vagy kifelé is horpasztható. Praktikus apróságok, amelyek hihetetlen komfortérzetet adnak használójuknak.
Roboterő
Gyakorló háziasszonyok megerősíthetik, hogy számos olyan munkafolyamattal találkoznak a konyhában, amihez nem árt robotikus segéderőt hívni. Szerencsére háztartási kisgépek egész arzenálja áll rendelkezésünkre, hogy megkönnyítse és meggyorsítsa az ételkészítést, de mindük közül a legeslegjobb barátunk a botmixer – különösen, ha habverő és aprító fej is van rajta. Pillanatok alatt elkészül így a banánshake, apró kockákká változik a nagy fej vöröshagyma, rögtön iható a jégkása, sőt a csonthéjasok darálása sem jelent akadályt.
Persze vannak a fentieknél komolyabb szerkezetek is, amelyek azonban már alapos megfontolást igénylő befektetésnek számítanak. A sütő hosszú ideig szolgálja ki a családot, érdemes tehát olyat vásárolni, ami tökéletesen illeszkedik az igényeinkhez: a hagyományos sütőtől kezdve a légkeveréses készülékeken át egészen a grillfunkciós darabokig a legkülönfélébb tudású sütők közül választhatunk. Akad olyan márka, amely még ennél is tovább megy, kifejezetten pizzasütésre alkalmas pizzakövet és egy, a hőt 20 percig tartó lávakövet is beépít termékébe, amelyet a készülékből kivéve külön is használhatunk.
Egészséges párolás
Az egészséges táplálkozás szempontjait figyelembe véve érdemes megfelelően választani a konyhatechnológiai eljárást is, például a párolást, amely amellett hogy gyorsabb is lehet, mint a hagyományos főzés, sokkal egészségesebb is, hiszen ez esetben az ételek fontos táp- és ízanyagai a készítés során nem vesznek el. Számos konyhafelszerelést gyártó cég készít párolót is, amelyet esetenként más funkcióval – tojásfőzés, rizsfőzés – is felruháznak. Szerencsére ma már a sültkrumpli sem számít olajban tocsogó, egészségtelen ételnek – de csak ha olyan, különleges, új fejlesztésű fritőzben készül, mely mindösszesen egyetlen kanál olajat használ egy kiló krumplihoz.
Apróságok - csak megszállottaknak
Józan emberek hámozásra, aprításra kést használnak, a praktikus kiegészítők szerelmesei azonban jól tudják, hogy szinte minden gyümölcsnek megvan a maga rendkívül hasznos konyhai segédeszköze. A legtöbb háztartásban már találunk az alma magházának eltávolítását és cikkekre vágását egyetlen mozdulattal elvégző almaszeletelőt, de talán sokaknak meg sem fordul a fejében, hogy hasonló eszköz létezik kifejezetten avokádó magtalanítására, illetve a banán felkarikázására. A dinnyéből helyes kis gömböket vágó eszköz és a citromhéjkaparó közismert, de bizony a narancspucoláshoz, sőt az epercsumázáshoz is létezik célszerszám. Mielőtt azt gondolnánk, mindezek tényleg teljesen feleslegesek, fontoljuk csak meg, milyen hasznos lehet ez utóbbi 10 kiló eperlekvárhoz való előkészítésekor.. Dizájnos fejlesztés a citromfacsarótölcsér, mely elődeivel szemben egyetlen mozdulattal teszi lehetővé a citromlé kinyerését és kiöntését.
Természetesen nem csak a gyümölcsimádók élete lehet könnyebb: tisztán tartja kezünket a fokhagymapucoló, tökéletes íveket biztosít a tojásskalpoló. A ravioli előállítását segíti elő a tésztacsoda: az eszköz segítségével a korábban körülményesen, több fázisban elkészített olasz tésztakülönlegesség most néhány mozdulattal elkészülhet. A sütemények gyártását a legkülönfélébb formák segítik – létezik például olyan sablon, amelynek a segítségével egy csésze oldalára akasztható sütiket is gyárthatunk. Formák persze más területen is akadnak: nagyanyáink réz pástétomformái ma is nagyon hasznosak, modern változataik egyszerűen csak korszerűbb anyagból készülnek.