szerző:
MTI

A Dél-afrikai Köztársaság délnyugati vidékein élő páviánok az elcsent eledel védelmében nem haboznak kimutatni a foguk fehérjét, ami a turisták testi épsége miatti aggodalommal tölti el a június 11. és július 11. között tartandó 2010-es labdarúgó-világbajnokság rendezőit.

A Fok-félsziget nagytestű majmai hozzászoktak az emberi jelenléthez, ezért gyakran portyáznak a házak között és a kirándulóhelyeken. Egyszer egy pávián által meglökött idős férfi életét vesztette. "A majmok viselkedése tűrhetetlen. Nem gyilkolnak szándékosan, de ha hagyják őket garázdálkodni, egészen biztosan lesznek sérülések a világbajnokság alatt" - jelentette ki Justin O'Riain a Fokvárosi Egyetem főemlőskutatója. 

A majmok által követett logika pofonegyszerű: egy ellopott fél vekni kenyérből egy napra elegendő kalóriához jut a rabló, "aki" az ennivaló utáni kutatás helyett kellemesebb tevékenységgel, így szocializációval és szaporodással töltheti az időt. "A páviánok rendkívül intelligensek" - nyilatkozta Linden Rhoda, aki hatvanfős csapatával megpróbálja kordában tartani a majomhordákat - "de az embertől való természetes félelem kiveszett belőlük, s részben ez okoz gondot itt, a félszigeten. Újból meg kell tanulniuk, hogy az emberek nem a barátaik". 

Az üzenet elsődleges címzettje egy Fred nevű a hatalmas pávián, amely már három turistát is harapott meg és rendszeresen pánikot kelt a látogatók körében. A Jóreménység fokánál ezért elszaporodnak "A páviánok etetése tilos!" feliratú figyelmeztetések. "Fred <feladata> az, hogy kinyissa a gépkocsik ajtaját. Általában egy kézitáskával távozik. Nem érdemes megkísérelni annak visszaszerzését, amíg abba nem hagyja a turkálást" - mondta Mark Duffell, aki a domináns hím és csordája feletti felügyeletért felelős. 

A páviánokat nem érdeklik az útlevelek, a jegyek és a mobiltelefonok, ezért a majmok által célba vett turisták akkor járnak a legjobban, ha nem próbálják megvédeni a holmijukat - hangsúlyozta a Duffel. 

A főemlősök spontán nem támadnak emberre, de nem tétováznak, hogy bevessék az oroszlánokéinál is hosszabb a szemfogaikat, ha élelemről van szó, ha meg kell védeniük a kicsinyeiket, vagy ha úgy érzik, hogy csapdába estek.

A felügyelők csapata - amely kizárólag férfiakból áll, mert a páviánok a nőktől nem ijednek meg - kiabálással és füttyel próbálja fegyelmezni a majmokat. Egyes településeken, így Simon's Townban ostorokat és petárdákat is bevetnek.

Fokváros a világbajnokságot megelőző egy éve leforgása alatt több mint ötmillió randot (félmillió euró) fordított arra, hogy megvédje a lakosságot a majmok randalírozásától. 

A helyi hatóságok nem akarják túlreagálni a veszélyt, de tisztában vannak vele, hogy a világbajnokság miatt a megnövekszik kockázat, ezért egy  létrehoztak hívóközpontot  a páviántámadások ellen. "A majmok nem tudnak nagy kárt okozni a turistáknak" - jelentette ki Stephen Granger, egy önkormányzati tisztviselő. - "Olyat még nem láttam, hogy a páviánok megtámadták volna a fokvárosi stadiont!" - tette hozzá tréfálkozva.

hvg.hu Itthon

Vádat emeltek a Dél-Afrikában embert rabló magyarok ellen

Emberrablás miatt vádat emelt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség három férfi ellen, akik 2007-ben a Dél-Afrikai Köztársaságban magukkal csaltak egy házba egy szintén magyar férfit, ahol foglyul ejtették és kirabolták - közölte Varga Árpád főügyész-helyettes.

MTI Gazdaság

Páviánok zabálják fel a drága szőlőt Dél-Afrikában

Több száz vadon élő pávián garázdálkodik Dél-Afrika híres Constantia nevű borvidékén, ráadásul az ínyenc főemlősök éppen a legdrágább borokhoz szükséges legédesebb bogyókból csemegéznek a legszívesebben, komoly anyagi károkat okozva a termelőknek.

Lukács Andrea Interjú

Tudósítások a halál torkából

Michael Nicholson neves brit haditudósító és író az utóbbi 40 évben a világ legveszélyesebb lövészárkait járta meg, összesen 18 háború szemtanúja volt. A Natasha’s Story” c. könyvében feldolgozta a Szarajevóból kimentett és örökbe fogadott kislány történetét, a „Welcome To Sarajevo” című film 1997-ben a balkáni eseményekről készült eredeti felvételekkel sokkolta a közönséget. Nemrég néhány napot Budapesten töltött, a hvg.hu tudósítójával a nyugati világ beavatkozásának értelméről, a demokráciáról, elhivatottságról, az ártatlanok szenvedéséről, a háborúk PR-masinériájáról, a rosszról és a még rosszabbról beszélgetett.

Állati maradványoktól bűzlik Rákospalotán egy erdős rész, a hatóságok tehetetlenek

Állati maradványoktól bűzlik Rákospalotán egy erdős rész, a hatóságok tehetetlenek

Két huszonéves fiatal halt meg hajnalban a Váci úton

Két huszonéves fiatal halt meg hajnalban a Váci úton

Blokkláncok és bányagépek: mindennek van nyoma

Blokkláncok és bányagépek: mindennek van nyoma

Előkerültek Saint-Exupéry vázlatai A kis hercegről

Előkerültek Saint-Exupéry vázlatai A kis hercegről

Marabu FékNyúz: Kalózok

Marabu FékNyúz: Kalózok

Milliós hiteleket veszünk fel az iskolakezdés előtt

Milliós hiteleket veszünk fel az iskolakezdés előtt