Luxus fahéjas tekercs recept ínyenceknek
A fahéjas csiga igen fontos része a svéd kulináriának, bármilyen élelmiszerboltba lép be az ember, már arcul is csapja...
A fahéjas csiga igen fontos része a svéd kulináriának, bármilyen élelmiszerboltba lép be az ember, már arcul is csapja a kardamómmal keveredő fahéjillat. Nálunk itthon viszonylag ritkán készül, mivel a fiúk mindig leszavazzák, merthogy ha már kelt tészta, akkor inkább legyen a marcipános fonat, ami tésztára ugyanaz, csak éppen a fahéj helyett kellemesen vastag mandulamassza kerül bele. Viszont kedvenc svéd pékem, Jan Hedh könyvében megtaláltam a kompromisszumot, amivel végül mindenki elégetett volt. Az ő klasszikus fahéjas tekercsében ugyanis a fahéj egy mandulakrémre kerül, ami kísértetiesen emlékeztet a marcipános fonat töltelékére. Szokás szerint reggelire készült úgy, hogy a második kelesztés felénél a hűtőbe került, majd reggel sütöttük ki. A tészta némiképp macerásabb a korábbinál, nem sokkal, viszont érdemes rászánni az időt, mert nagyon finom és puha péksüteményeket lehet belőle csinálni, Jan Hedh-nek van vagy egy tucat receptje csak erre a tésztára.
Alapanyagok
A tésztához:
350 gr + 250 gr liszt
12,5 gr + 87 gr cukor
250 gr tej
37,5 gr élesztő (3/4 kocka, friss)
10 gr só
10 gr kardamóm
1 tojás
125 gr vaj
A mandulakrémhez
200 gr mandulamassza (vagy marcipán)
100 gr vaj
A fahéjas porcukorhoz
50 gr porcukor
5 gr fahéj
fél tk vaníliaőrlemény
+ vágott mandula, jégcukor, kinek mi tetszik ...
Elkészítés
Először is kimértem 350 gramm lisztet, 12,5 dkg cukrot, majd hozzáöntöttem 250 gramm tejben elkevert 37,5 gramm élesztőt. Nagyjából 5-6 percig dagasztottam, majd fél órára magára hagytam leterítve. Az fél óra letelte után hozzáraktam még 250 gramm lisztet, 87 gramm cukrot, 10 gramm sót, 10 gramm kardamómot, egy felvert tojás felét, majd ismét rákapcsoltam a dagasztógépet. 5-6 perc múlva a tésztához raktam 125 gramm szobahőmérsékletű (!) vajat és magasabb fokozaton további tíz percig dagasztottam. Műanyag dobozba tettem, lezárva kelt még egyszer fél órát.
Közben előkészítettem a tölteléket. Ehhez 200 gramm mandulamasszát (marcipánt) kikevertem 100 gramm puha vajjal, valamint kivertem emellett némi fahéjas porcukrot, ehhez a 50 gramm porcukorhoz 5 gramm fahéjat és egy fél teáskanálnyi vaníliaőrleményt kevertem.
A kelés idő után a tésztát két részre osztottam. Az egyik felét 25X45 cm-es téglalappá nyújtottam, rákentem a mandulakrém felét és megszórtam a fahéjas porcukor felével. Feltekertem szorosan, a tekercset hosszában kettévágtam és a vágatlan oldalukkal egymás fele fordítva egymás mellé helyeztem a két fél rudat (így a töltelék egy része kívülre kerül), összecsavartam és egy kivajazott koszorúformába helyeztem, a két végét megpróbáltam jó alaposan összedolgozni. Megkentem a fél tojássárgája maradékával. 45 percig hagytam duplájára kelni, majd ismét megkentem a tojással, megszórtam vágott mandulával és 210 fokra előmelegített sütőbe toltam. Nagyjából 20-25 percig sült.
(A tészta másik felét én újból ketté osztottam, az egyik fele a fahéjas porcukorral fahéjas csigává, másik része a maradék mandulakrémmel mandulás fonattá lett, de lehet belőle még egy tekercs is minden további nélkül.)
Lucilla további receptjeit a ide kattintva érheti el, nézzen körül, érdemes!