szerző:
MTI

Ellentmondásos a bécsi "kutyajogosítvány" bevezetésének mérlege az első hetek alapján: miközben a harcikutya-tulajdonosok egy része már kiváltotta az engedélyt, sokan ehelyett inkább megszabadulnak kedvencüktől.

Július elsején vezették be az osztrák fővárosban azt a rendelkezést, amely engedélyhez köti bizonyos, "harci kutyaként" besorolt fajták tartását. A gazdiknak vizsgát kell tenniük arról, hogy tudnak biztonságosan bánni az ebbel. Az új szabály már a bevezetése előtt is heves vitákat váltott ki, s a helyzet másfél hónap elteltével sem változott.

A listára tizenegy kutyafajta - köztük a pitbull-terrier, a masztiff és a rottweiler - került fel. A nyilvántartásban szereplő 53 ezer bécsi kutyatartóból 2500-ra vonatkozik az új szabály, közülük eddig mintegy félezren váltották ki az engedélyt. Azoknak a bécsieknek, akik már tartanak ilyen kutyát, egy évük van a vizsga letételére, akik viszont a jövőben szereznek be ilyen háziállatot, három hónapon belül kell megszerezniük a "jogsit". A vizsga egy elméleti és egy gyakorlati részből áll, s 25 euróba (hétezer forint) kerül. A rendőrség azt reméli, hogy csökken a harci kutyáknak nevezett fajtákhoz köthető támadások száma, a jelenlegi évi hétszázról háromszázra. 

A bécsi állatmenhely ugyanakkor arra panaszkodik, hogy egyre több harci kutyát adnak le náluk a tulajdonosaik. Két hónap alatt több mint félszáz ilyen eb kötött ki náluk. "Ha ez még két hónapig így folytatódik, komoly helyhiányunk lesz" - mondta Alexander Willer a Kurier című lapnak. A telepre kerülő kutyáknak általában új gazdát találnak, de ez ebben az esetben sokkal nehezebb. "Egy hétéves pitbull senkinek sem kell" - mondta Willen. 

Hivatalos adatok szerint miközben a listán szereplő kutyafajták az összes bécsi kutya öt százalékát teszik ki, a harapások negyedét ilyen kutyák ejtik. Megnehezíti viszont a helyzet felmérését, hogy állatvédelmi illetékesek becslése szerint a nyilvántartottakon felül további mintegy 40 ezer eb él a városban, csakhogy ezeket nem jelentik be a tulajdonosaik a hatóságoknak.

Sok bírálat éri a kiválasztott fajták listáját, vannak, akik bizonyos fajtákat hiányolnak róla. Egyes szakértők szerint ugyanakkor tévedés "harci kutyákról" beszélni, mert mindegyik kutyafajta egyedei között lehetnek veszélyesek is. Megint mások azt pártolnák, hogy fajtára való tekintet nélkül kössék jogosítványhoz a kutyatartást. A bécsi kutyatartási rendelkezések között szerepel az is, hogy fajtára való tekintet nélkül közterületen csak pórázon szabad ebet sétáltatni, de ezt a szabályt sokan megszegik.

MTI Tech

Nem haraphatnak többet a brazil pitbullok

Csipet ültetnek a pitbullokba, rottweilerekbe és dobermanokba egy brazil államban, hogy ellenőrizhető legyen az állat, és ha megtámadna valakit, felelősségre vonhassák a gazdáját.

MTI Itthon

Tizennyolc pitbullt foglalt le a rendőrség

Összesen 18 tenyésztett, kiképzett pitbullkeveréket foglaltak le a rendőrök Nógrád megyében, Salgótarjánban és Karancslapujtőn; a két kutyatartó ellen eljárást indítottak, egyikük korábban már felfüggesztett börtönbüntetést kapott tiltott állatviadal szervezése miatt - mondta a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Szabolcs megyéből hiányzik a legtöbb orvos

Szabolcs megyéből hiányzik a legtöbb orvos

Megkóstoltuk a gyorséttermi vegaszendvicseket – és ma sem lettünk vegák

Megkóstoltuk a gyorséttermi vegaszendvicseket – és ma sem lettünk vegák

112 menekültet zsúfoltak össze egy kamionba Mexikóban

112 menekültet zsúfoltak össze egy kamionba Mexikóban

Magyarországra jött az egyik legritkább BMW, körbejártuk

Magyarországra jött az egyik legritkább BMW, körbejártuk

Felmentették Schmitt Pál unokaöccsét az Igazságügyi Minisztériumban

Felmentették Schmitt Pál unokaöccsét az Igazságügyi Minisztériumban

Meghalt Nemcsics Antal festőművész, aki megalkotta Budapest színtérképét

Meghalt Nemcsics Antal festőművész, aki megalkotta Budapest színtérképét