szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeretnél formásabb, egészségesebb és kiegyensúlyozottabb lenni? A jó hír, hogy mindez csupán elhatározás kérdése!

Szeretnél formásabb, egészségesebb és kiegyensúlyozottabb lenni? A jó hír, hogy mindez csupán elhatározás kérdése! Ha elszántad magad, és a lenti útmutatót követve a tettek útjára lépsz, a siker nem marad el. Ne legyenek illúzióid: a teljes életmódváltás kitartást és sok-sok odafigyelést követel, azonban sokkal kevesebb lemondással jár, mint hinnéd. A leggyakoribb hiba, amit az erre vállalkozók elkövetnek, hogy apránként, kis lépésekkel szeretnének haladni – az óvatosság azonban könnyen megfutamodáshoz vezet, ráadásul ha több területen lépsz egyszerre a “hadszíntérre”, a hatás is gyorsabban jelentkezik – ez pedig még inkább megerősíti kitartásodat. Lássuk hát a stratégiát:

Testi-lelki harmóniára vágyunk mindannyian

1. Tűzd ki a megfelelő célokat

Először kívülről tekints végig magadon: állj bátran a tükör elé, és mérd fel reálisan, min változtatnál. Felejtsd el a címlapok, kifutók és mozifilmek sztárjainak idomait, önmagadat lásd, de szigorúan határozd meg, mi legyen az akcióterv: az adottságaid tekintetében izmosítanod kellene, formálódni, zsírpárnákat eltüntetni, vagy feszesíteni? A céljaid kitűzéséhez fontos, hogy tudd, mire kell “mozdulnod”!

Majd gondolatban menj végig belülről a testeden. Mérd fel, mi fáj! Az emberek többsége már döbbenetesen korán, alig a harmadik iksz tájékán fájdalmakkal él: hát- és derékfájás, itt-ott kikopott porcok, régi sérülés utáni rövidült szalagok, rendetlenkedő ízületek. Emellett mindennapos gyilkos kellemetlenségek lehetnek az emésztési és légzőszervi panaszok. Ezek nagy része mozgással mind-mind megszüntethető. (Természetesen komolyabb problémával meglátogattad már a szakorvost, ugye?) Szükségtelen fájdalmakkal nem lehet minőségi életet élni!

Mindenkinek van ideális mozgásforma

2. Mozdulj rá az akcióra

A külső-belső céljaid ismeretében térképezd fel, milyen jellegű mozgásformákra lenne szükséged. Szerencsére sportok teljes skálája áll már a rendelkezésedre: a zsírégető tornáktól a gerinctornáig, a kardio jellegű állóképesség növelőktől az erősítő edzések garmadájáig. Érdemes többféle mozgásba is belekóstolnod: ha változatosan mozogsz, kevesebb az esélye, hogy megunod, ráadásul a testednek is jót teszel az egymást kiegészítő mozgásprogramokkal: például a zsírégető vagy kardio mellé beiktatott, nyújtásokkal teli jóga vagy Pilates igazán jó választás. Ha nem tudsz eligazodni a kínálat dzsungelében, érdemes fitnesz szakember segítségét kérned: tévhit, hogy “luxus” és megfizethetetlen – sőt, a díjának többszörösét költheted el akár 2-3 hónap alatt belépőkre és bérletekre úgy, hogy nem is biztos, hogy a neked kellőképp hatékony edzésprogramot űzöd. Tájékozódj, kérj segítséget, és ami a legfontosabb: addig próbálkozz, míg megtalálod a neked testhezálló és szerethető mozgásformákat, mert csak azokban lehetsz hosszútávon kitartó.

3. Szerezz szövetségeseket

A magányos partizánok dolga mindig nehezebb. Ha lehetőség adódik rá, az életmódreformodba próbáld meg bevonni barátaidat vagy párodat is, de vigyázz, olyasvalakit válassz, aki hasonlóképp (vagy jobban) motivált, nehogy lehúzzon. A nagy tervek leggyakoribb (önkéntelen) megbuktatója egyébként is általában a férj/feleség, érdemes hát bebiztosítani, hogy ebben is egy pályán játsszatok. Ha gyermek mellett viszitek végbe a tervet, jobban szükségetek lesz egymás támogatására, mint valaha.

Nem a nélkülözés a jó módszer

4.  Az leszel, amit megeszel

Az örök mumus, a legnagyobb kihívás mind közül: az étrend helyes megválasztása. Könyvtárakat töltene meg a témában írt szak- (és kevésbé szak-)irodalom: a kiegyensúlyozott étrend kialakítása nem könnyű, egy azonban biztos, a divatdiéták sosem vezetnek jóra. Attól függően, hogy a testsúlyodat milyen mértékben szeretnéd avagy nem szeretnéd gyarapítani, milyen sportot űzöl, és milyen jellegű munkát végzel a mindennapokban, az ideális tápanyag-bevitel mennyisége és összetétele egyénileg különböző lehet. Alapvetésként elmondható, hogy a napi többszöri rendszeres étkezés, a mértékletesség és a változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag hozzávalók elengedhetetlen alapelvei az étkezésnek. A főtt és párolt elkészítési mód preferált az olajban sütéshez képest. Azonban a legveszélyesebb csapdát az “üres” kalóriák százai jelentik, melyek a nassokban, üdítőkben besettenkednek a szervezetbe: ezeknek könnyen gátat szabhatunk a rendszeres étkezések betartásával, és a nass helyett beiktatott gyümölcsök, zöldségek bevetésével. Az étrendet is akkor tudod csak tartani, ha szereted, amit megeszel, így tényleg ne feledd a fő szabályt: nincsenek tiltott ételek, csak tiltott mennyiségek!

Mástól is függhetünk
©

5. Szabadulj meg a káros szenvedélyektől

Az emberi test és lélek függőségre hajlamos, erről bizony az agyunk működése tehet. Így nem is az a feladatod, hogy kiirtsd az addikció tárgyait, elég, ha lecseréled. A sport bizonyítottan biokémiai folyamatok összességét indítja el a szervezetben, többek között az endorfin nevű ópiátot termelve, amely ugyanaz az “örömforrás” az idegrendszernek, mint a dohányzás vagy az alkohol. Könnyebb az ezekről való leszokás, ha a testednek megadod ugyanazt a kémiai stimulációt, csak lecseréled a kiváltó okát.

6. Pihenj és érezd jól magad

A napi pörgés és stressz gyilkos mókuskerékké válhat. A sport elképesztően sokat levezet a stresszből (majd meglátod!), de egy hónapban legalább egy napra kell az igazi, nagykönyv szerinti teljes regeneráló kikapcsolás. A jó értelemben vett passzív pihenés szükséges ahhoz, hogy leengedj, és feltöltsd az energiaraktáraidat. A jóleső semmittevésnél egyvalami üdíthet fel jobban testileg-lelkileg, és ez a wellness. A szaunák, gőzkabinok, só- fény- és aromaterápiák, masszázsok és fürdők jótékony hatása évezredek óta ismeretes, kultúrák tucatjai éltek vele a történelem folyamán, és szerencsére napjainkban már szinte mindenütt hozzáférhető: ne hagyjuk hát ki az életmód-programból.

A harmóniához idő kell
©

7. Vigyél rendszert az életedbe

A sikeres offenzíva nem ezen áll, de hiányán elbukhatnak erőfeszítéseid. Az élet számos területén kell kemény munkával helytállni, és ezek a hullámok hajlamosak elsodorni a kezdeti életmód-reformert. Ezért lényeges, hogy a havi, heti, napi rutinjaidban meglegyen a szent és sérthetetlen helye az életmódod kulcstényezőinek: a pihenésnek, a sportnak és az étkezéseknek. Ezekből ne engedj, és nagy baj nem lehet.

8. Tűnés kifelé!

Azaz: irány a szabad levegő! Keress olyan sportot, amit a szabadban tudsz űzni: minden évszak tartogat megfelelő feltételeket két- és négykerekű eszközök használatához, vízisportokhoz, téli sportokhoz, vagy egyszerűen csak kiránduláshoz. A kikapcsolódás fantasztikusan regeneráló formája, amit zöldben-kékben-szürkében-fehérben űzhetsz: vétek lenne kihagyni.

9. Utazz sokat

Mehetsz a szomszéd régióba, át a zöldhatáron, vagy világ körüli útra, egy a lényeg: a puszta létezésedből ingerek hatására lesz élményekkel teli minőségi élet. Ha választhatsz a kimozdulás vagy a nem kimozdulás között, ne legyél rest, és kelj fel a babérjaidról – odakint vár a világ!

Kedves Olvasó, ha idáig eljutottál, valószínűleg sejted már, hogy az egészséges életmód túlmutat a puszta fizikai megmozduláson és a lelki nagytakarításon. A testednek nyújtott gondoskodás, úgymint a sportolás, helyes étkezés, kényeztetés, valamint a mentális ránctalanítás lendületes kölcsönhatásra lépnek egymással, így egy vidámabb, egészségesebb életet biztosítva neked. Belevágni nem mindig egyszerű, de a kitartás meghozza gyümölcsét.

További jó tanácsok és információk található a szerző blogján, a pilates.blog.hu címen, kattintson!

Fának hajtott, majd rátámadt a rendőrre egy autós üldözés után a sofőr

Fának hajtott, majd rátámadt a rendőrre egy autós üldözés után a sofőr

A legérzékenyebb ponton támadhatják a hackerek a Covid-védőoltásokat

A legérzékenyebb ponton támadhatják a hackerek a Covid-védőoltásokat

Tízből nyolc középiskolás diplomát szeretne szerezni

Tízből nyolc középiskolás diplomát szeretne szerezni