szerző:
life-style.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Honnan tudhatjuk, hogy veszélyeztet minket a netfüggőség?

Honnan tudhatjuk, hogy veszélyeztet minket a netfüggőség?

Több a nettel töltött idő a tervezettnél

A sok netezés önmagában nem jelent semmit. Akinek a munkájához tartozik, napi 8-10 órát is ülhet gép előtt, ettől még nem számít függőnek. A legárulkodóbb jel, ha többet netezünk, mint terveztük: egy órát akartunk vele foglalkozni, és elment vele három. Ez a kontrollvesztés jelensége, aminek legbiztosabb jele, ha valaki már szégyelli az internetezéssel töltött időt, és nem szívesen „vallja be”, mennyit is ül gép előtt. Ez arról árulkodik, hogy kicsúszott kezéből az irányítás, és a gép foglyává vált.

Lelki segítség

A Lelki segítség blog a pszichológia mindenkit érintő témáival, mint a párkapcsolatok, önismeret, gyereknevelés foglalkozik, de közéleti témákra is kitér. Szerzője pszichológus, aki a lélektani bejegyzések mellett rendszeres és ingyenes online tanácsadással áll az olvasók rendelkezésére, a blogolás mellett önismereti csoportokat is vezet.

A netezés miatt romlik az életminőség

A szenvedélybetegségek szomorú következménye, hogy hat az életminőségre. Nincs ez másképp az Internetfüggőséggel sem. Az ember egy idő után elhanyagolja családi, baráti kapcsolatait, a munkája rovására megy, beszűkül az élete. Az egészséges ember számára új lehetőségeket ad az internet, a függőtől elveszi azokat.

Feszültség Internet híján

Az internetfüggő számára a világháló hozzáférhetetlensége ugyanúgy megvonási tüneteket okoz, mint az alkohol hiánya az alkoholfüggőnek. Számítógép vagy netkapcsolat nélkül erős feszültséget él át, ami mindaddig fokozódik, míg vissza nem áll a netkapcsolat, vagy gép elé nem kerül újra. Az a különbség az egészséges és a szenvedélybeteg között, hogy bár mindkettő szidkozódhat, ha váratlanul megszakad az összeköttetés a világhálóval, az egészséges ember idővel más elfoglaltságba kezd, képes kezelni a problémával járó stresszt, míg a netfüggőt egyedül az nyugtatja meg, ha újból helyreáll az internetkapcsolat.

©

Miért a net? 

Vajon miért épp az Internet leselkedik veszélyként ránk annyi szokás és használati eszköz közül? Valójában bármitől függővé válhat az ember, de vannak olyan dolgok, amik sokkal könnyebben váltanak ki ilyen hatást. Az internet azért sorakozik be az alkohol, drogok, cigaretta, szerencsejáték stb. mellé, mert azonnali kielégülést kínál. A neten minden gyorsan zajlik: nem kell kis lépésekben barátkozni, közös programokat szervezni: csak belépünk egy chat-oldalra, és máris társaságban találjuk magunkat. Nem kell száz helyről összegyűjteni az információkat a minket érdeklő személyről vagy eseményről: csak beütjük a szót a keresőbe, és máris katonás sorban állnak előttünk a fotók, videók, írások. Erőfeszítés nélküli azonnali jutalom, ez a kulcsa a veszélynek. Az ember hirtelen korlátlan lehetőségek birtokában érzi magát, miközben észrevétlenül elveszti rendelkezését saját ideje, életvitele fölött. Ha ez megtörtént, nagyon nehéz önerőből megálljt parancsolni magunknak.

A legjobb ellenszer itt is a megelőzés. Addig kell határt szabni, míg még kezünkben az irányítás. A függőségek kockázatát nagyban csökkenti, ha sikeresnek éljük meg, jól érezzük magunkat az élet más területein. Akinek jók az emberi kapcsolatai, kevésbé fog elmerülni a chatszobák virtuális világában. Legyünk tehát résen, vegyük észre időben, ha valami kevésbé működik az életünkben, és idejekorán keressünk megoldást a gondra, ha kell, külső segítséggel is.

Rájöttek, hogy lehet elsüllyeszthetetlenné tenni a hajókat

Rájöttek, hogy lehet elsüllyeszthetetlenné tenni a hajókat

Hátborzongató élmény: aki nem hall, az is mehet hangversenyre, táncolhat a diszkóban

Hátborzongató élmény: aki nem hall, az is mehet hangversenyre, táncolhat a diszkóban

Több órára lezárják az Erzsébet hidat

Több órára lezárják az Erzsébet hidat

Sokat enyhítene az ápolóhiányon, ha ilyen robotot vetnének be a kórházak

Sokat enyhítene az ápolóhiányon, ha ilyen robotot vetnének be a kórházak

PR-katasztrófa volt a szakemberek szerint András herceg interjúja

PR-katasztrófa volt a szakemberek szerint András herceg interjúja

Egyelőre titokban maradnak Trump adóbevallásai

Egyelőre titokban maradnak Trump adóbevallásai