szerző:
hvg.hu

A GoogleMaps-en elérhető légifelvételhez képest huszonhétszer nagyobb, 1,8 cm terepi felbontásban szemlélhetjük a Budapesti Állat- és Növénykertet. A világ legnagyobb terepi felbontású légifotó-mozaikja már az interneten is megtekinthető.

A készítők azt remélik, hogy a honlap látogatottsága világszerte még jobban emelni fogja Budapest és az Állatkert népszerűségét. A kiemelkedő részletességű felvétel egyesíti a részletgazdag fénykép, és a térképek előnyös tulajdonságait, ráadásul olyan perspektívából mutatja meg az állatkert lakóit, ahogyan ez idáig elképzelhetetlen lett volna - olvasható az Állatkert sajtóközleményében.

Az Interspect csapata térinformatikai újításokkal, kutatás-fejlesztéssel foglalkozik. Repülőgépről előttük még senki sem készített ilyen sebességnél, ilyen nagy terepi felbontású, egybefüggő függőleges kameratengelyű fotósorozatot. Ehhez először a kamera kiolvasási sebességét kellett megnövelniük. A felvételek bemozdulását gátló szerkezetet is meg kellett tervezni és el kellett készíteni, valamint megfelelő érzékenységű fényképezőgép rendszert kellett kialakítani a cél érdekében. A repülőgépet is át kellett alakítani a célnak megfelelően. A csapat tagjai három hónapon keresztül olvasztották egybe a 272 felvételt egységes képpé, ami újszerű képfeldolgozási megoldásokat követelt a kis tárgytávolság miatt. Ez nem is csoda, hiszen a honlapon látható légifelvétel-mozaik terepi felbontása több mint duplája a valaha készített legnagyobb felbontású légifelvétel-térképnek.

Ugyan arról a társaságról van szó, akik a magyarországi vörösiszap katasztrófa elöntési területét közhasznú jelleggel feltérképezték a levegőből, és az azóta magas látogatottságú, látványos www.rsgis.eu weboldalon mindenki számára elérhetővé tették az terület légifelvétel-térképét.

A 360 World csapatát 2010-ben ismerhette meg a világ, Guinnes rekordnak számító János-hegyi körpanorámájuk kapcsán.  A webes megjelenítést ők dolgozták ki. Így az állatkert lakóit az Interspect helyszíni felvételei, és az interaktív felületeken megjelenő információk kíséretében immár virtuálisan is meglátogathatjuk. Az állatkert végtelenül izgalmas élményekkel várja a látogatókat, akik átlagosan 3-4 órát töltenek ott el. Többségük a látnivalóknak csupán töredékével találkozik. A virtuális séta elősegíti a terület szisztematikus bejárását, tervezett megtekintését.
Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

A Chelsea lenullázta Guardioláékat

A Chelsea lenullázta Guardioláékat