Wasabi: miért jó nekünk a zöld ördög?
A világhírű, filmben is megörökített wasabi íze rendkívül csípős, ez védi meg attól, hogy ne váljon az állatok...
A világhírű, filmben is megörökített wasabi íze rendkívül csípős, ez védi meg attól, hogy ne váljon az állatok eledelévé. Japánban évezredek óta nyers halas ételekhez használják fertőtlenítő hatása miatt, melyre az akkori kedvezőtlen higiénés viszonyok miatt volt szükség. Lássuk, hogy mi mindent érdemes még tudni a japán tormáról:
1. Igen kedvező hatással bír az emésztésre a wasabi fogyasztása, így ajánlott azoknak, akik serkenteni szeretnék emésztőrendszerük működést.
2. Szervezetünk egészséges működéséhez 60 ásványi anyagra van szüksége, melyek közül számos ásványi anyagot és nyomelemet megtalálhatunk a wasabiban.
3. A wasabi karakteres ízt kölcsönöz ételeinket, miközben nagyon kevés zsírt, koleszterint és kalóriát tartalmaz.
4. Mi magyarok leginkább a szusi-, szasimitálak elengedhetetlen tartozékaként ismerjük, ám máshogy is felhasználhatjuk konyhánkban.
5. Képzeljük el a húsvéti sonkát a szokásos torma helyett wasabival ízesítve, ami mégis valami más, különleges ízt kölcsönöz a megszokott helyett.
6. A wasabi kellemesen frissíti a salátaöntetet is, ilyen formán különösen jól illik a tenger gyümölcseiből készült salátákhoz.
7. Az ínyencek a wasabi levelét is hasznosíthatják, mint főzelék, saláta vagy palacsintaszerű tésztába mártott falatka.
8. A wasabi ízét főétkezések között is élvezhetjük. Eddig is léteztek már különböző tormás rágcsák, nemrégiben pedig a Chiois jelentkezett egy wasabi bundás földimogyoróval Wasabi Crispers néven. Elsőre furcsának tűnt a kompozíció, de kóstolás után már csak azon kellett erőlködnünk, hogy képesek legyünk abbahagyni, nálunk hatalmas sikert aratott a termék.