szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A Universal Channel „Testvérek” című sorozata ihlette felmérés arra kereste a választ, hogy mit is jelent nekünk ma a...

A Universal Channel „Testvérek” című sorozata ihlette felmérés arra kereste a választ, hogy mit is jelent nekünk ma a család, meg akarunk-e felelni az elvárásoknak, választanunk kell-e a család és a karrier között, illetve, melyek a családtagok közötti viták leggyakoribb okai. A Universal Channel nem reprezentatív felmérésében 500 személyt kérdezett meg, 87%-ban 18-35 éves-, 76%-ban városban élőket kérdezett meg, Magyarország területén email-ben körbeküldött és Facebook-on megosztott elektronikus kérdőívvel.

Hiába vette el kiskorunkban a játékunkat, úgy tűnik mégiscsak jó, ha van testvérünk.  A válaszadók 79%-a legalábbis így gondolja. Közel 50% azonban nem érzi túl közelinek kapcsolatát testvérével. A kérdésre a lehetséges válaszok közül a „nem volt testvérem, de mindig is szerettem volna” érte el a második legmagasabb arányt, közel 10%-ot. Elenyésző azon válaszadók aránya (3-5%), aki örül az egyke-létnek, vagy épp bánja, hogy nem egyedül nőtt fel.

©

A tágabb családi élettel kapcsolatos kérdéseknél már sokkal nagyobb volt a megosztottság. A válaszadók csupán 19%-a írta, hogy mindenbe beavatja családját, 76% már többé-kevésbé meggondolja, mit mondjon ki hangosan családi körben. Még olyanok is akadtak (4%), akik soha, semmilyen körülmények között nem mondanák el privát dolgaikat szüleiknek. Mindezek ellenére a döntő többség (közel 50%) a családjához (szüleihez, illetve testvéreihez) fordul először, ha baj éri, 23 %-nak a partnere nyújt támaszt a nehezebb időkben. Valamivel kevesebben (19.8%) kérik barátaik segítségét, 7.4 % pedig úgy gondolja, egyedül csakis magára számíthat, ha élete nem várt fordulatot vesz.

A kötődés a döntéseket illetően is nyilvánvaló: vagy a családunk próbál irányítani minket, vagy legtöbbször (nyíltan, vagy titokban) mi nem akarunk dönteni nélkülük (63%). A döntés végső soron mindig a mi kezünkben van, hisz a válaszadók azon 20%-a, akiket családjuk irányítana, sem hagyja, hogy beleszóljanak a döntéseibe. A kitöltők több, mint 73%-a hiszi, hogy megfelel családja elvárásainak. A válaszadók közel 30%-a a túl sok probléma és stressz miatt kerül nézeteltérésbe a szeretteivel, közel 25% pedig egymás meg nem értését hozza fel a problémák forrásaiként,de az anyagi jellegű viták is nagyon gyakoriak.

Magyarországon a politikai helyzet évek óta megosztja a közvéleményt, azt gondolnánk, hogy ahogy mindennapjaink részévé vált, úgy a családok életébe is beférkőzött, ám a kérdőívet kitöltők 43%-a állítja, hogy családi körben nem foglalkoznak a politikával, így nézeteltérések sem származnak e téren. Kevesebben (30%) írták, hogy néha-néha előfordulnak politikai történések illetve véleménykülönbségek miatt kialakuló nézeteltérések, 24.5 %-a a megkérdezetteknek pedig teljesen egyetért családjával minden politikát érintő kérdést illetően.

A kutatást a Testvérek című sorozat ihlette, mely az egész világon hatalmas népszerűséggel fut, Magyarországon a 3. Évad látható, először a Universal Channel műsorán. Premier: április 3. 21:00.

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Eső, hó, hideg és tél jön

Eső, hó, hideg és tél jön