szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A mikroblogokon kipattanó információkra nem kell építeni, de amikor a tumblr-re befutott pár sor a hamburgeradó...

A mikroblogokon kipattanó információkra nem kell építeni, de amikor a tumblr-re befutott pár sor a hamburgeradó törvénytervezetéből, és a posztoló blogja néhány perc, és pár kitörölhetetlen reblog - az internet nem felejt, pláne a tumblr, ahol az aktív magyar közösség nagy része újságíró - után megpróbált eltűnni, elgondolkodtam. Biztos, hogy ez az adó majd az egészségtelen táplálkozásról fog szólni, nem pedig az agyonszabályozottan működő, ezért a lehető legkönnyebben továbbhámozható multikról?

©
Péter Anna
Malackaraj nem receptblog, hanem egy közéleti gasztromagazin sok provokációval, néha réteghumorral és receptekkel. 
blogon vadulunk, a portálon a lehető legpontosabban mutatunk be technológiai fogásokat és trükköket. 
A tartalmat szerkesztőség készíti, a főszerkesztő Péter Anna, aki a látszat ellenére nagyon komolyan vesz mindent.

A hamburgeradót, a nevében rejlő képtelen ostobaság ellenére nem tartanám hülyeségnek, ha végeredményben valóban a fejlődő szervezetnek szükségtelen, tehát bátran kimondhatjuk, káros termékeket, adalékanyagokat sarcolná. Tetszik, nem tetszik, ilyen a só és a cukor is.

Egy jó minőségű hamburgerben a hús, a kenyér, saláta, paradicsom és zöldségek pont egy kiegyensúlyozott ebédet biztosítanak, a fogás démonizálása csak gasztronómiában járatlan hivatalnokok ötlete lehet. Tartósítószeradó, ízfokozóadó, vagy aki a középkort fétisizálja, sóadó, cukoradó, és a halmaz rögtön a fölösleges extrákat tartalmazza, mert a szénsavas üdítőitalok, energiaitalok és gyorséttermek mellé beemeli a közétkeztetést, a menzákat, a kínai büféket, a párizsis-margarinos zsömlét áruló iskolai kutricát, a levesporral, késztermékekkel bűvészkedő éttermeket. Ezeket fogják meg, ha tudják, hiszen mind egészségtelen ételt árul. De mi is az az egészségtelen étel?

Amit a boltokban, gyorséttermekben megvásárolhatunk, azok az élelmiszerek bizony megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, tehát nem mérgezőek, a hamburgeradót tervezgető, ez alapján túlgondoskodó állam szerint ezek az ételek rendben vannak, nyugodtan megehetjük őket. Vagy most akkor mégis egészségtelenek? Mit mond az Élelmiszerkönyv? Hogy E 7869-et nem lehet használni festéknek. Nem is használja senki. Hogy yx %-nál több só nem lehet a párizsiban. Nincs is. Hoppá, akkor nem itt kellene belenyúlni? Nem inkább az Élelmiszerkönyv határértékeit kellene frissíteni az egészségünk érdekében? Tartósítószereket, színezékeket, ízfokozókat tiltólistára, só, cukortartalmakat radikálisan korlátozni, a párizsi megint csak öreg bika érlelt színhúsából készülhet. Varázsütésre kész fitnessbirodalom lennénk, két hétre rá zsíros államcsőddel, akkora kivonulás lenne innen, mint még soha a világtörténelemben. Ezért marad majd valamiféle hamburgeradó, és jó eséllyel sánta, kivételező módon.

Túl melós - magyarul drága - is volna egy egység bevételért kétszáz mikrovállalkozást ellenőrizni, ha egy nagy bokájába kapaszkodva tízszeres bevétel realizálható. Csak akkor hagyjuk ezt az egészséges táplálkozás dumát, extra sarc van, kell a pénz, mert Magyarország egy pazarló, sokkal kisebb és rosszabb vezetéssel működtetett vállalat, mint akik például azt a gonosz, fekete szénsavas üdítőitalt előállítják.

Csak nehogy az egyik ilyen gonosz multi az extra adó hallatán úgy döntsön, ez a porbafingó piac így nem pálya, és kivonuljon, pár ezer munkanélkülit és jelentős lyukat hagyva az eddig befizetett, innentől elmaradó adóival, amiből egy vasat sem sikerült eddig az egészséges táplálkozás népszerűsítésére fordítani. Kezdjük ott, hogy fogalmunk sincs, mi az, mert amit a Magyar Élelmiszerkönyv meghatároz, minden, csak nem egészséges.

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Gálvölgyi János, Geszti Péter és már több mint 9 ezer aláíró követeli petícióban Demeter Szilárd lemondását

Gálvölgyi János, Geszti Péter és már több mint 9 ezer aláíró követeli petícióban Demeter Szilárd lemondását

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust

A közmédia simán címbe rakja a szexizmust