szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Barack Obama a Fehér Ház rózsakertjében szerdán megtartott 64. nemzeti hálaadási pulykaajándékozás szertartásán a hagyományok szellemében ismét megkegyelmezett az elnök asztalára felajánlott pulykának.

"Ez ma talán a világ legszerencsésebb madara" - mondta az ünnepségen a lányai, Sasha és Malia társaságában megjelent Obama a Liberty (Szabadság) nevű pulyka fejét megsimítva. "Most talán ő van a legnagyobb zavarban" - tette hozzá. Az elnök boldog Hálaadást kívánt az amerikaiaknak, és kérte, hogy gondoljanak azokra is, elsősorban a külföldön szolgáló amerikai katonákra, akik a csütörtökön megtartandó ünnepen nem lehetnek a szeretteik körében.

Az elnöki kegyelem Liberty mellett kiterjedt a pulyka Peace (Béke) nevű dublőrjére is. A két, 19 hetes és kevés híján 20 és fél kilós madár nevét a minnesotai pulyatenyésztők szövetségének weboldalára helyi iskolás gyerekek által beküldött több mint 100 javaslat közül választották ki.

©

A megkegyelmezési ceremónia után a két megtermett baromfit az Egyesült Államok első elnöke, George Washington uradalmába szállítják a Virginia állambeli Mount Vernonba. Itt a látogatók a karácsonyi múzeumprogram részeként január 6-ig tekinthetik meg a szárnyasokat, amelyeket ezután a külön a számukra fenntartott, elkerített karámban fogják tartani a birtok állatgazdaságában. A személyzet reméli, hogy az idei madarak nem járnak úgy, mint a tavalyi elődjeik, Apple (Alma) és Cider (Almabor), amelyek a megkapott elnöki kegyelem utáni egy éven belül elpusztultak.

Elődeiket korábban, öt éven át Disneyland fogadta be. Obama 2009-ben egy Courage (Bátorság) nevű szárnyast mentett meg a késtől. Saját bevallása szerint a pulyka élete csak kevésen múlott: a lányai beszélték le róla, hogy pecsenyét süttessen belőle.

©

Az első fehér házi pulykaünnepségeket Harry Truman elnök idején, 1947-ben rendezték. A legszebb szárnyasokat több mint fél évszázada az Országos Pulykaszövetség szállítja. Dwight Eisenhower és Lyndon Johnson még megette a pulykákat, de J. F. Kennedy 1963-ban - mindössze két nappal a meggyilkolása előtt - már "futni hagyta" a neki felajánlott madarat. Az első elnök, aki hivatalosan is kegyelmet adott a hálaadásnapi pulykának, az idősebb Bush volt, 1989-ben.

Az Egyesült Államokban idén 248 millió pulyka kerül feldolgozásra, 2 százalékkal több mint 2010-ben. Tavaly 46 millió szárnyas került a hálaadásnapi vacsoraasztalokra, ami több mint duplája volt a karácsonyi 22 milliós mennyiségnek.

©

A hálaadás a karácsony mellett a legnagyobb családi ünnep Észak-Amerikában. Az Újvilágba négy évszázaddal ezelőtt érkezett, súlyos éhezéseket átélt első telepesekre emlékezve az amerikaiak az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért. Az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökén, Kanadában pedig, ahol a korai tél miatt már korábban betakarítják a termést, október második hétfőjén ünneplik meg.

A két idei nemzeti pulykát, Libertyt és Peace-t, amely a megkegyelmezési ceremóniát a Fehér Ház közelében található, elegáns W hotelben várta, a minnesotai Willmarban Richard Huisinga, a pulykatenyésztők országos szövetségének elnöke felügyelete alatt nevelték fel. Idén a pennsylvaniai Orefieldben működő Jaindl's baromfifarm is két - töltött - pulykát ajándékozott az elnöki családnak, amely az adományt továbbküldte egy jótékonysági szervezetnek.

Minél tovább maradunk a moratóriumban, annál többet fizetünk később

Minél tovább maradunk a moratóriumban, annál többet fizetünk később

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval