szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meryl Streep, Neil Diamond és Yo-Yo Ma is megkapta a Kennedy Center kitüntetését, amelyet az amerikai kulturális életben betöltött kiemelkedő szerep elismeréseként ítélnek oda. A díjátadón Obama elnök is jelen volt, aki elárulta, hogy feleésge szerint ostobán néz ki, amikor táncol.

A vasárnap esti washingtoni gálaműsor házigazdája, Caroline Kennedy, a meggyilkolt John. F. Kennedy lánya felidézte, hogy Neil Diamond híres Sweet Caroline című száma éppen róla szól. A díjátadó előtt a zenész is megjegyezte, hogy köszönettel tartozik a dalt ihlető Caroline Kennedynek.

A díjátadót megelőzően a hagyományok szerint az elnök fogadta a kitüntetett művészeket a Fehér Házban. Barack Obama méltatásában kiemelte: a díjazottak sokféle tehetségükkel különböző utakon érték el céljukat, ezen az estén azonban mégis mindannyiukról elmondható, hogy összetartoznak. "Hiszen az motiválta őket, hogy alkotásaikkal kifejezzék magukat, és művészetüket megosszák a világgal".

Az elnök hozzátette: az önkifejezés igénye mindenkiben jelen van. "Ezért táncolunk, annak ellenére, hogy Michelle szerint ostobán nézek ki, amikor azt teszem" - viccelődött felesége véleményére utalva. Obama derűs hangulatú köszöntőjében Yo-Yo Máról is megemlékezett. A világhírű csellóművész négyéves korában vette kezébe a hangszert, és hétévesen Kennedy, valamint Dwight D. Eisenhower elnök előtt is játszott.

Obama és felesége a Kennedy Központ gálaestjén
©

A mianmari látogatásáról hazatért Hillary Clinton külügyminiszter a díjazottak tiszteletére adott szombat esti díszvacsorán azt fejtegette, hogy az amerikai művészek alkotói szabadsága mekkora hatással van a világra, még az olyan elzárt országokra is, mint Mianmar. "Talán nem tudják, de valahol egy burmai vagy észak-koreai kis szobában valaki kétségbeesetten szeretné hallani, látni, megismerni önöket. Ha elég szerencsések, hogy kapcsolatot teremtsenek, az az életükre és az országok életére is döntő hatással lehet" - hangsúlyozta.

A külügyminisztériumi vacsorán Nora Ephron írónő figyelmeztette Clintont, hogy a kitüntetett Maryl Streep egy napon még őt is eljátssza majd egy filmben, akárcsak Julia Childot a Julie és Júliában vagy Margaret Thatchert a közelmúltban a mozikba került The Iron Lady című életrajzi drámában. A 62 esztendős Streep pályafutása során két Oscar-díjat kapott. A Kennedy központban megrendezett vasárnapi díjátadón Emily Blunt, Anne Hathaway, Kevin Kline és Stanley Tucci köszöntötte musicalcsokorral a színésznőt.

Az estén a 84 esztendős egykori Broadway-sztárt, Barbara Cookot is ünnepelték. Az énekesnő 1951-ben lépett először színpadra. Pályafutásának filmes összefoglalójában megemlítették, hogy alkoholproblémái és depressziója miatt egy évtizedre eltűnt művésznő később képes volt talpra állni, és folytatni a munkát. A díjazottak között lépett színpadra a 81 esztendős Sonny Rollins dzsessz-szaxofonos, a dzsessz aranykorának egyik utolsó óriása. "Amerika a dzsessz otthona. Mi kezdtük el. Erről jut eszembe, a hiphop a dzsessz része, akár hiszik, akár nem" - mondta Rollins. A díjátadó gáláról tévéfelvétel készült, amelyet a CBS tévécsatorna december 27-én sugároz Amerikában.

Egy horror lett a pandémia legjövedelmezőbb filmje

Egy horror lett a pandémia legjövedelmezőbb filmje

A BKK szerint ugyanaz okozza a fővárosi dugókat, mint ami a járvány előtt

A BKK szerint ugyanaz okozza a fővárosi dugókat, mint ami a járvány előtt

Netanjahu hívei zászlós felvonulást szerveznek Jeruzsálemben, a Hamász "harag napját" hirdetett

Netanjahu hívei zászlós felvonulást szerveznek Jeruzsálemben, a Hamász "harag napját" hirdetett