szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szegénységben nőtt fel, és fiatal férfiként sem volt pénze öltönyre, ezért járt mindig egyenruhában – egyebek mellett ez is szerepel a volt egyiptomi elnök emlékirataiban. Hoszni Mubarak házasságáról is mesél: felesége állítólag többször el akarta hagyni, és csak akkor nyugodott meg, amikor kiderült, hogy first lady lesz.

Hoszni Mubarak a bírósági ítéletére vár egy kairói kórházban, ahol orvosi kezelést kap. Egyiptom egykori elnökének memoárjából a keddi egyiptomi lapok közöltek részleteket.

A tavaly megbuktatott államfő elmesélte, hogy gyermekkora szegénységben telt, apja egyszerű köztisztviselő volt, és annyit sem keresett, hogy etetni tudja gyerekét. Huszonegy éves korában került a hadsereg akadémiájára. Anyagi helyzete némileg javult, de öltönyre még mindig nem futotta, ezért évfolyamtársai gyakori gúnyolódásának kitéve rendszerint egyenruhában járt.

Korábbi tüntetés Mubarak ellen
©

Suzanne Szábettal kötött házassága is sok fejfájást okozott neki. Suzanne többször el akart válni Mubaraktól, mielőtt elnök lett. Állítólag csak a first lady státus – amelyről semmiképpen sem akart lemondani – bírta jobb belátásra.

A könyv javarésze Egyiptom és a környező országok elmúlt évtizedeivel foglalkozik. Mubarak élete legboldogabb napjának azt tartotta, amikor kinevezték egyiptomi alelnöknek. Emlékei szerint Anvar Szadat elnök, aki kinevezte ugyan a helyettesének, nem sokra tartotta képességeit, idiótának tartotta, megalázta és sértegette őt. El akarta távolítani a posztjáról, de a terve nem valósult meg, mivel Szadatot közben megölték.

Külön helyet kap a memoárban Moammer Kadhafi. Mubarak visszaemlékezett arra, hogyan akarta a néhai líbiai vezető Szadat gyilkosait segíteni a börtönből való szökésben. A kísérlet kudarcot vallott.

Mubarak emlékiratait egy neves újságíró vetette papírra, aki sajtóértesülések szerint 250 ezer dolláros honoráriumot kapott. A kiadás jogát egy edinburghi kiadó vette meg 10 millió fontért. 

A Hell Energy beperelt egy kommentelőt, de első fokon vesztett

A Hell Energy beperelt egy kommentelőt, de első fokon vesztett

Medián: Hadházy Ákos nyerné a zuglói előválasztást

Medián: Hadházy Ákos nyerné a zuglói előválasztást

Lenyűgöző természetfilmben dolgozott együtt újra James Cameron és Sigourney Weaver

Lenyűgöző természetfilmben dolgozott együtt újra James Cameron és Sigourney Weaver