szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Békedíjat adományoz a Pussy Riot orosz punkegyüttesnek Yoko Ono japán képzőművész, zenész pénteken New Yorkban.

A kétévenként kiosztott Lennon-Ono Grant for Peace nevű díjat az orosz punkegyüttes egyik bebörtönzött tagjának, Nagyezsda Tolokonnikovának a férje, Pjotr Verzilov fogja átvenni - közölte csütörtökön az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet. Az idei békedíjon a Pussy Riot együttes tagjai mellett még négyen osztoznak - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

A kitüntetettek között szerepel Rachel Corrie, a palesztin területeken folyó izraeli katonai hadműveletek ellen tiltakozó amerikai aktivista, akit 2003-ban halálra gázolt egy izraeli katonai buldózer Rafahban, Christopher Hitchens (1949-2011) brit-amerikai író, John Perkins amerikai aktivista, a Confessions of an Economic Hit Man (Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai) című könyv szerzője, valamint egy ötödik "hasonlóan fontos aktivista", akinek a nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.  

A pénteki díjátadó tíz nappal a Pussy Riot tagjainak ügyében történő fellebbviteli tárgyalás előtt lesz.

Az együttes három tagját több hónapig tartó eljárás után, augusztusban két-két év, javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélte egy moszkvai kerületi bíróság, amiért február 21-én az orosz főváros Megváltó Krisztus székesegyházában álarcban gitározva imádkoztak a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint.

A díj hivatalos honlapja szerint a többi kitüntetett - Rachel Corrie esetében szülei, Christopher Hitchens nevében pedig özvegye - október 9-én, John Lennon születésnapján, az izlandi fővárosban, Reykjavíkban rendezendő ünnepségen veszi át az elismerést.

Megerősített együttműködéssel válaszol a NATO az orosz és kínai fenyegetésre

Megerősített együttműködéssel válaszol a NATO az orosz és kínai fenyegetésre

Kémfotókon az izgalmasnak ígérkező BMW M140i

Kémfotókon az izgalmasnak ígérkező BMW M140i

A leggazdagabbak a koronavírus-járványon is nyertek és nyerni fognak

A leggazdagabbak a koronavírus-járványon is nyertek és nyerni fognak