szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem sikerült átrepülni az Atlanti-óceánt annak az amerikai férfinak, aki több mint 300 héliummal töltött léggömbbel indult útnak.

A vállalkozó szellemű Jonathan Trappe Új-Fundlandon ért földet. "Ez nem épp úgy fest, mint Franciaország" - írta nem sokkal később Facebook-bejegyzésében.

A Kanadai Királyi Lovasrendőrség szerint a férfinak gondjai támadtak a léggömbök irányításával mielőtt helyi idő szerint csütörtök este földet ért. Trappe biztonságosan landolt és nem volt szüksége orvosi ellátásra. A férfit egyelőre nem sikerült utolérnie az AP hírügynökségnek.  

Trappe azt remélte, hogy ő lesz az első ember, aki léggömbökkel szeli át az Atlanti-óceánt. A hagyományos, forró levegővel töltött ballon helyett a férfi több mint 300, héliummal töltött léggömböt használt, mint a Fel! című rajzfilm főszereplője.

A férfi csütörtök reggel indult útnak az Egyesült Államok északkeleti részén fekvő Maine-ből. Egészen estig jól haladt, Új-Fundland felé tartott, ám néhány órával később jelezte a Facebookon, hogy földet ért. 

Trappe folyamatos kapcsolatban volt egy halifaxi kutató- és mentőközponttal - mondta Steve Henley főhadnagy az RCMP-től. Hozzátette, a kanadai hatóságok radaron követték nyomon a léggömbök mozgását. A hatóság szerint Trappe azt tervezi, hogy bejárja a területet, ahol landolt és intézkedik a felszerelése elszállíttatásáról. 

A transzatlanti légcsónakázás a becslések szerint három-hat napig tartott volna. "Az Atlanti-óceánt már sokszor, sokféleképpen átszelték, de így még soha" - írta Trappe az internetes oldalán mielőtt útnak indult. 

A férfi 2010-ben léggömbözött át hasonló módon a La Manche-csatorna felett, Angliából repült Belgiumba. Mostani kalandja során mentőcsónakhoz erősítette a léggömböket, hogy egy esetleges zuhanás esetén ne legyen gondja az óceánon. Trappe két évig készült a transzatlanti kalandra.

Szijjártó bejelentette: nyílik az osztrák határ

Szijjártó bejelentette: nyílik az osztrák határ

A trianoni évfordulóig kellett várni, hogy elkészüljön Nélküled angol nyelvű verziója

A trianoni évfordulóig kellett várni, hogy elkészüljön Nélküled angol nyelvű verziója

Az ellenzék nem szólalhat fel a trianoni szerződés évfordulóján tartott parlamenti emlékülésen

Az ellenzék nem szólalhat fel a trianoni szerződés évfordulóján tartott parlamenti emlékülésen