szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Soha nem látott felháborodást keltett a namíbiai kormány lépése, miután egy amerikai aukció során értékesített egy vadászengedélyt egy kritikusan veszélyeztetett rinocérosz faj egyedének levadászására.

Mintegy 212 000 brit fontnak megfelelő összegért értékesítettek egy öreg, szaporodásra már képtelen hím fekete rinocéroszra kiadott vadászengedélyt egy texasi szafariklubban. Az összeget az eladó, a namíbiai kormány teljes egészében természetvédelmi célokra tervezi fordítani. Az eset nagyon nagy felháborodást keltett az állatvédők körében, a szafari klub az eset miatt számos halálos fenyegetést is kapott, melynek kapcsán az FBI már megkezdte a nyomozást – írta a BBC.

Fekete rinocéroszra az afrikai ország évente három darab vadászengedélyt ad ki, melyeket csakúgy, mint a mostani esetben, aukciók során értekésít. A dallasi történésekre azonban eddig nem volt példa, korábban sohasem értékesítették a vadászengedélyeket külföldön. Ahogyan azt Marcia Fargnoli, a namíbia Safe the Rino Trust vezérigazgatója a CNN-nek elmondta, a szegény afrikai országnak, ahol az egy főre jutó GDP csupán 6000 dollár évente, az aukciókból befolyt pénzek nagy segítséget nyújtanak a veszélyeztetett állatok kihalástól való megmentésért vívott harcban.

A fekete rinocérosz egyike a világ öt rinocérosz fajai közül annak a háromnak, mely kritikusan veszélyeztetettnek számít, mindösszesen 5000 példánnyal a földön. Becslések szerint a még megmaradt állomány mintegy harmada élhet Namíbiában. Állatvédők tragikus viccnek, perverznek és valótlannak nevezik azt az állítást, mely szerint a fekete rinocéroszok fennmaradását segíti, ha egy-egy idős példányt levadásznak, s az engedélyek kiadásának a hátterében a főként Ázsiában nagy becsben tartott rinocéroszszarv potenciális értékesítését látják. A kínai, dél-koreai és vietnami gyógyászatban ugyanis gyakorlatilag csodaszerként tekintenek a porrá őrölt szarvakra, melyet a meghűléses betegségektől kezdve a rák gyógyításáig bezárólag mindenhol alkalmaznak, s melyek ára eléri a kilónkénti 65 000 dollárt.

Keddtől Törökországba is lehet utazni bármilyen oltással

Keddtől Törökországba is lehet utazni bármilyen oltással

Washingtonban észbe kaptak, hogy a Havanna-szindróma ügyét nem lehet bagatellizálni

Washingtonban észbe kaptak, hogy a Havanna-szindróma ügyét nem lehet bagatellizálni

Nem kell kifizetnie a vírustesztet műtét előtt annak, aki önhibáján kívül nem tudta beoltatni magát

Nem kell kifizetnie a vírustesztet műtét előtt annak, aki önhibáján kívül nem tudta beoltatni magát