Tényleg ekkora hibát követett el New York új polgármestere?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Saját kárán tanulta meg New York új polgármestere, Bill de Blasio, hogy városában nem illik késsel-villával enni a pizzát: napok óta bírálják a már-már politikai hibának számító baki miatt.

A polgármester még pénteken követte el a "bűntettet", amikor Staten Islanden ellátogatott a Goodfellas pizzériába. A január 1-jén hivatalba lépett Bill de Blasio a kamerák előtt késsel és villával esett neki a pizzának.

A Twitter mikroblog portálon azonnal hemzsegni kezdtek a bírálatok. "Botrány" – írta egy politikával foglalkozó helyi újságíró, fotóval kísérve megjegyzését. New Yorkban ugyanis kézzel eszik a pizzaszeletet, amelyet előbb kettőbe hajtanak

"Katasztrófa" – írta a New York Magazine. "Elképzelhetetlen" – így a The New York Times. A helyi televíziós csatornák teli torokból bírálták a polgármestert, aki végül magyarázkodásra kényszerülve olasz származására hivatkozott.

"Őseim hazájában sokkal jellemzőbb, hogy késsel-villával esznek" – mondta. Arra is kitért, hogy a pizza, amelynek maradékát végül kézzel ette meg, "alaposan meg volt pakolva".

Úgy tűnik azonban, semmi sem képes lecsillapítani a Pizzagate vagy Villagate néven elhíresült ügyet, amely máris a humoristák kedvenc témája a televízióban.

"A középosztály bajnokának tartja magát... és két héttel a hivatalba lépése után máris rajtakapják, hogy Trump-módra eszi a pizzát" – kelt ki hétfő este Jon Stewart a Comedy Central csatornán Donald Trump milliárdosra utalva, aki szintén magyarázkodni kényszerült, miután 2011-ben műanyag evőeszközzel evett pizzát.

"A New York-iak most ismerkednek vele, de nem tudom, ő jól jár-e ezzel" – tréfálkozott Jimmy Fallon az NBC csatornán Bill de Blasio "első botrányáról" beszámolva.

A Goodfellas úgy döntött, hogy kiállítja, majd árverésre bocsátja az inkriminált villát. Marc Cosentino, a pizzéria társtulajdonosa, egykori rendőr tréfásan azt is felvetette, hogy a rendőrségnek esetleg nyomozást kellene indítania az ügyben.