szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ember azt hinné, hogy részeg kamaszok tesznek ilyesmit virtusból: találnak egy mosolygós robotot (amely csupa jó szándékú ember segítségével keresztül-kasul beutazta már Észak-Amerikát), jól szétverik és kitépik kezét-lábát. De nem: kiderült, hogy egyetlen frusztrált kis focidrukker látszólag józanul élte ki gonosz ösztöneit a stoppos roboton egy néptelen philadelphiai utcán.

Bevégezte Hitchbot, az emberek iránti bizalmat tanuló stoppos robot sorsa, mint arról hétfőn hírt adtunk. A hétvégén vandálok verték szét, letépve végtagjait.

Most előkerült az a térfigyelő kamerás videó is, amelyen látható Hitchbot kivégzése – írta a Daily Dot. Mint kiderült, egy amerikaifoci-mezt viselő fiatalembernek volt útjában a mosolygós robot, amelyet egy postaláda takarásában hagytak.

A vandál először csak elsétál az utcán hagyott robot mellett, megáll kicsit, szemügyre veszi (miközben a robot felvillanó fénnyel kommunikálni próbál vele), majd továbbmegy. Az utca másik oldaláról visszatérve ismét megközelíti a robotot, amely továbbra is kapcsolatot próbál vele létesíteni, de hiába: a férfi némi habozás után ütni kezdi a gyerekméretű Hitchbotot, később még lábbal is beleszáll jó néhányszor. Utána lecsavarja a robot két karját, még párat belerúg és elsétál.

A robot kanadai készítői nem haragudnak a garázdára: Brigitte Dreger-Smylie projektmenedzser azt írta, bárhol megeshetett volna a robottal, ami Philadelphiában történt. "Mindig is tudtuk, hogy fennáll a veszély, hogy a Hitchbotot ellopják vagy megrongálják, ha szélnek eresztjük" – írta.

Eddig jól ment a kísérlet

A stoppoló robot ennek ellenére egész sokáig megúszta: a szociológiai kísérlethez készített gépember tavaly 26 nap alatt utazott át Kanadán és Európa egyes részeibe is eljutott. Nem tud mozogni, az idegenek szívességére hagyatkozva jut tovább útján. Akik felveszik, rendszerint másoknak adják tovább, vagy észrevehető helyen hagyják, hogy majd legyen, aki továbbszállítja.

Amerikai körútja július 17-én kezdődött a massachusettsi Marbelheadben, ahol ujját a levegőbe tartva, feje körül felirattal jelezte, hogy San Franciscóba szeretne eljutni. Az elmúlt két hétben járt Bostonban és rövid időt az óceánparton töltött. Egyszer elvitték egy Red Sox-meccsre, de a keleti partvidékre már nem ért el.

Olyan útitársnak tervezték, amely egyszerű beszélgetésre képes, hollétérők GPS-jeleket küldött és húszpercenként véletlenszerűen készített fotót a környezetéről, hogy dokumentálja utazását. A kutatók azt akarták vizsgálni, hogyan teremtenek kapcsolatot az emberek a kis robottal.

Elmúlt körútjai során eljutott egy képregényvásárba, egy esküvőre, Hollandiában portréját is megfestették, és egy hetet egyszer egy heavymetal-bandával töltött.

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Emmi: Az orvosok csak az ellenzék és a sajtó miatt bizonytalanok

Emmi: Az orvosok csak az ellenzék és a sajtó miatt bizonytalanok

Hogyan utazik a magyar? Meglepő eredményeket hozott a felmérés

Hogyan utazik a magyar? Meglepő eredményeket hozott a felmérés