szerző:
Patyi Máté
Tetszett a cikk?

Egyetlen mérkőzés van csupán hátra a profi amerikaifutball-bajnokság 2014-2015-ös szezonjából, méghozzá a legfontosabb, a döntő. A Super Bowlon idén a Seattle Seahawks és a New England Patriots mérkőzik meg egymással, magyar idő szerint hétfő hajnalban. Elmondjuk a frankót, és még azt is, hogyan kerülthet fel egy jó kérdéssel a Sport 2 sms-falára.

Pontosan tíz éve a négy szezonon belül szerzett harmadik Super Bowl győzelmével vált „dinasztiává” a New England Patriots. Ha a Seahawks győzne a „hazafiak” ellen, ők azt mondhatnák el magukról, hogy sikerült duplázniuk, hiszen tavaly ilyenkor a Denvert verték fölöttébb könnyedén. Ha kőbe vésettnek tekintjük az amerikai futball ősi anekdotáját, miszerint „a mérkőzést a támadók nyerik, de a bajnokságot a védelem”, akkor nem kérdés, hogy idén is a seattle-iek emelhetik magasba a Vince Lombardi trófeát.

A Seehawks edzője, Pete Caroll korábban a Patriotsnál dolgozott: Robert Kraft, aki máig a New England Patriots tulajdonosa, három - igazából még sikertelennek sem nevezhető szezon után – menesztette őt 1997-ben, hogy odavegye az azóta már a valaha élt legjobb NFL-edzőnek is kikiáltott Bill Belichick-et.

A két edző teljesen eltérő karakter. Míg Caroll többnyire vidám és beszédes, és a szerepléstől sem riad vissza, Bill Bellichick mindig nagyon kimért és decens, leszámítva ollóval farigcsált kapucnis melegítőit, amiért a stylistok feltehetően mélyen megvetik őt. Az egyéniségüknek megfelelően Caroll a jó móka, Bellichick a kihívás szót használta, amikor a döntőről kérdezték őket.

Út a nagydöntőig
A profi amerikai focibajnokságban 32 csapat vesz részt. A nemzeti liga két konferencia egyesülésével jött létre: az AFC-ben (American Football Conference), és az NFC-ben (National Football Conference) is 16-16 csapat játszik, négy-négy csoportban (Észak, Dél, Kelet, Nyugat). A szezon egy 17 hetes alapszakaszból áll, melyben mindkét konferenciában minden csapat 16 mérkőzést játszik összesen, minden héten egyet. A januárban kezdődő rájátszásba (playoff) a két konferencia hat-hat legjobb csapata kerül, és küzd meg egymással egyenes kieséses rendszerben. A konferencia győzteseknek rendezik a nagydöntőt, a Super Bowl-t.

Az erő és a kreativitás kűzdelme

Ha le szeretnénk egyszerűsíteni a párharcot, akkor helytállónak tűnhet az elemzés, miszerint a New England támadóinak és a seattle-i védelemnek az összecsapása dönti el a küzdelmet. Ugyanakkor aki már évek óta figyelemmel követi az amerikai futball eseményeit, az pontosan tudhatja, hogy ebben a ligában a múlt, a statisztika vajmi keveset ér, inkább az dönt, hogy aznap ki akarja jobban és ki teszi magát oda keményebben a yardokért. Mielőtt azonban Al Pacino-i  szintű patetikusságba süllyednék, próbáljunk keresni valamilyen használható fogódzót a jósláshoz.

A tavalyi Super Bowl
©

A New England Patriots irányítója, Tom Brady negyedik Super Bowl győzelmére hajt, ami  a legnagyobb irányító legendák, Joe Montana és Terry Bradshaw mellé repítené őt az örökranglistán. Bár az általa irányított passzjáték a Patriots talán legnagyobb támadó fegyvere, ne feledkezzünk meg a támadók koordinátoráról, Josh McDanielsről, aki a playoffban parádésan instruálta a teljes csapatrészt, beleértve Bradyt, és akinek play hívása nyomán a Patriots nyújtja a legkreatívabb támadójátékot a ligában. Erre számtalan példát lehetne felhozni: Julian Edelman vagy Nate Solder elkapasáit épp úgy, mint amikor a csapat kimondhatatlan nevű tight endje, Hoomanawanui a falember pozíciójából indulva kapott el kulcsfontosságú passzokat.

De ugyan ki tudná megállítani ezt a támadósort, ha nem a Dan Quinn által összetett legion of boom, amely immár két éve a legjobb védelem a ligában? Bár ez az egység tavaly óta elvesztette Walter Thurmondot és a Patriots-hoz szerződött Brandon Brownert is, de ez mit sem látszik a teljesítményükön, ugyanis a Sherman-Thomas-Chancellor-Maxwell kvartett továbbra is a liga legrettegettebb secondary-jét alkotja. A méltán nagyszájú Richard Sherman irányába még a liga legjobb irányítói sem mernek passzolni, ha mégis így tesznek, akkor megkeserülik. Kam Chancellor safety pedig a brutális (ám szabályos) ütközéseivel szerzett magának a hírnevet.

Mi van, ha zöld vagyok az amerikai focihoz?
Hosszú évek óta az amerikai futball liga nagydöntője jelenti a legnézettebb műsort az USA-ban, ezért természetesen óriási a felhajtás körülötte. A mérkőzésen ugyanis nem csak a hardcore sportrajongók, hanem a laikus nézők is megtalálják a nekik megfelelő szórakozást, ami a félidei koncertet és a fél percenként 4 és félmillió dollárba kerülő, külön az eseményre tervezett reklámokat jelenti. Az amerikai foci szabályait nem lehet két bekezdésben összefoglalni. Akinek csak pár perce van, az olvassa el ezt a rövid összefoglalót. Akinek esetleg akad félórácskája, az tekintse meg ezt a videót - ennél mi nem ismerünk jobb szabálymagyarázót.

Bár papírforma szerint tényleg a Patriots támadósorán és Seahwaks védekezőfalán múlhat a mérkőzés kimenetele, az ún. szakértők szerint az is nagy kérdés, hogy a Patriots védőfala, aminek Vince Wilfork jelenti a tengelyét, vajon képes lesz-e megállítani a Seahawks futójátékát, amely Bradyt is az oldalvonal mögött tartaná.

Egy kis videós áttekintés:

Az biztos, hogy Marshawn Lynch-nek a mérkőzésen már nem az „azért vagyok itt, hogy ne büntessenek meg” lesz az ars poeticája, hanem a beast mode, ami az elmúlt négy szezonban mindig 1000 yard fölé repítette. De ha Lynch-et még sikerül is megállítani, akkor a csapat mozgékony, fürgelábú irányítója, Russel Wilson hozhatja a földön a yardokat, ugyanis az borítékolható, hogy a Darrelle Revis fémjelezte New England secondary-hátvédsor ellen borzasztóan nehéz lesz a levegőben előbbre jutni a játékkal.

Ha hétfő hajnal, akkor Sport 2

Mivel magabiztosan egyik csapat győzelmét sem lehet jósolni, így nem ajánlhatunk mást, minthogy nézzék meg az eseményt élőben. (A hvg.hu-n egy remek összefoglalót talál majd, ha a meccset minden jó szándéka ellenére átaludná.) Garantáltak az izgalmak, hiszen a két főcsoport első számú kiemeltje jutott a nagydöntőbe. A laikusoknak pedig ott van Katy Perry koncertje, vagy a rekordáron értékesített, erre az alkalomra készült reklámok megtekintése.

A Sport 2 nézői ezekből a reklámokból nem kaphatnak, de helyette kárpótolhatják magukat (az általam oly kedvelt) nézői sms-ekkel. Aki pedig maga próbálkozna ilyenek célba juttatásával, néhány jó tanácsot adunk ahhoz, miképp kell fogalmazni, hogy garantáltan kikerüljön a képernyőre:

  1. Mivel Faragó Richárd Kansas City Chiefs-rajongó, így fontos, hogy Kansas szurkolóként mutatkozzon be, mert Galuska (Gallai László) előszeretettel válogatja be a leginkább csak a kansasiek  által kedvelt csapat szurkolóinak sms-ét.
  2. A „Go Kansas!” köszönő formula mellett jó, ha odabiggyeszti, aznap van a házassági évfordulója vagy a gyerek születésnapja.
  3. Az sms-ben jelezze, hogy milyen kemény munkanap vár önre, és hogy még ennek ellenére is a végsőkig kitart a Super Bowl mellett.
  4. Merjen bekérdezni! Már az első fordulókban tegye fel azt a kérdést, hogy a szakértő urak szerint ki nyeri a Super Bowl-t, ki a liga legjobb futója, elkapója, stb.
  5. Merjen naív lenni! Kérdezzen rá bátran, mi az a holding, de ne felejtse el hozzátenni, hogy egyébként már évek óta néz amerikai focit.

Ha az ötből kettőt-hármat betart, figyelje meg, senki sem vakarhatja le az ön felvetését az sms-falról!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megnyitja parkolóját a fővárosi önkormányzat a környéken lakók előtt

Megnyitja parkolóját a fővárosi önkormányzat a környéken lakók előtt

Nemcsak a vakcina hatásossága fontos, hanem az is, hány embert oltanak majd be vele

Nemcsak a vakcina hatásossága fontos, hanem az is, hány embert oltanak majd be vele

Piacra dobják az olaszok a 2,1 millió forintos elektromos miniautót

Piacra dobják az olaszok a 2,1 millió forintos elektromos miniautót