szerző:
hvg.hu/MTI

Miután Oroszország lebukott az államilag szervezett doppingprogrammal, Putyin azt ígéri, a világ egyik leghatékonyabb doppingellenes rendszerét hozzák létre.

Oroszország a világ egyik leghatékonyabb doppingolás elleni rendszerét kívánja kiépíteni – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Igen, természetesen láttunk zavarokat a doppingellenes rendszerünkben, de meg szeretném jegyezni, hogy az ilyesmi nem kizárólag a mi belső problémánk. A zavarok kimutatták az egész nemzetközi doppingellenes rendszer nyilvánvaló tökéletlenségének tényeit" – hangoztatta Putyin.

Az ügy előzménye az, hogy két éve már az oroszok is elismerték: a legjobb orosz atléták, olimpiai bajnokok éveken keresztül részt vettek egy szisztematikus doppingprogramban. Ebben nemcsak sportolók, hanem edzők, sportorvosok, a 2014-es szocsi téli olimpián a doppingteszteket elvégző moszkvai laboratórium és az ország doppingellenes ügynöksége is érintett volt. Az olimpián például manipulálták a vizeletmintát, hogy ne derüljön ki a doppingolás. A KGB jogutódja, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat intézte a minták cseréjét úgy, hogy betörtek a mintát tároló helyekre. Az egészet pedig egy helyettes sportminiszter fedezte évekig.

Az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csináltak egy társkeresőt a Trumpra szavazó fiataloknak, és már az első nap megbukott

Csináltak egy társkeresőt a Trumpra szavazó fiataloknak, és már az első nap megbukott

Irtson patkányt Super Mario-Tarlóssal!

Irtson patkányt Super Mario-Tarlóssal!

Áfacsaló bűnszervezetre csapott le a NAV

Áfacsaló bűnszervezetre csapott le a NAV

Keményen odaszólt az amerikai nagykövet Orbánnak

Keményen odaszólt az amerikai nagykövet Orbánnak

„Szexet akarok, úgyhogy kussolj, és ne nézz rám!”

„Szexet akarok, úgyhogy kussolj, és ne nézz rám!”

Pokolgép ölhetett meg tíz embert egy krími iskolában

Pokolgép ölhetett meg tíz embert egy krími iskolában