Keresztes Imre
Szerzőnk

Keresztes Imre

Keresztes Imre HVG Hetilap

Tigrisugrás

Az 1971-ben polgárháborúban fogant, lesajnált Banglades Dél-Ázsia fontos gazdasági erejévé vált. A diktatórikus elhajlás ellenére a stratégiai jelentősége is óriásit nőtt.  

Keresztes Imre hvg360

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Megkezdődött Kigaliban Paul Rusesabagina tárgyalása, aki az 1994-es ruandai népirtás idején több mint ezer életet mentett meg a szállodájában. A történetét feldolgozó és több Oscar-jelölést is begyűjtő Hotel Ruanda című film által ikonná vált Rusesabaginát tavaly rejtélyes körülmények között rabolták el a ruandai hatóságok, miután éveken keresztül szervezkedett az általa diktátornak nevezett Paul Kagame ruandai elnök ellen.

Keresztes Imre hvg360

Árulás és békülés után a bizonytalanság az úr Jordániában

Pár nap alatt darabjaira hullott a hasemita királyság stabilitásáról kialakult kép, hiába esküdött hűséget a királynak a monarchia felforgatásával vádolt Hamza herceg, az uralkodó féltestvére. A térség egyik fontos amerikai szövetségesét a járvány által felerősített gazdasági gondok is sújtják, de a királyi famílián belüli szakításban a trónért folytatott harc is szerepet játszhatott.

Keresztes Imre HVG Hetilap

Negyedik patt

Az újabb választás sem tudta kimozdítani a holtpontról az izraeli politikát, viszont egy arab párt királycsináló szerepbe kerülhet. A palesztinkérdés vesztett a jelentőségéből, az iráni fenyegetés egyre meghatározóbb.

Keresztes Imre HVG Hetilap

Mint partra vetett bálna

Súlyos fennakadásokat okozott az európai–ázsiai kereskedelemben a Szuezi-csatornában megfeneklett óriáshajó. A vízi út bedugulása a járvány által amúgy is sújtott globális ellátási láncokra is kihat. 

Keresztes Imre HVG Hetilap

Az álmoktól a valóságig

Az űrbe vagy a vízfelületekre telepített napelemektől az eddiginél hatékonyabb bevonatokig meglepő új megoldások segítik a napenergia felhasználásának ugrásszerű növekedését.

1 2 3 4 5 6 7 8 9