Révész Sándor
Szerzőnk

Révész Sándor

Révész Sándor hvg360

Révész: A pestisesek karácsonya

Gondolatok szabadságról, hitről, Krisztusról és a klasszikus zenéről. Van-e karácsony, amely összefog, és mit gondoljunk arról az állami hivatalnokról, aki kirekeszt, de végül maga szorul ki a keresztényeket és nem keresztényeket összefogó karácsonyból.

Révész Sándor hvg360

"A sast sem lehet kötelezni, hogy úgy éljen, ahogy a varjú" - 130 éve ölték meg Ülő Bikát

Észak-Amerika leghíresebb indián vezetője volt az 1890-ben 59 éves Ülő Bika, törzsfőnök, hadvezér, sámán, festő, költő, showman. Nevéhez kötődik az indiánok legnagyobb harci sikere, a Little Bighorn-i csata. Halála után és nyomán zajlott le a legszörnyűbb indiánirtás a Sérült térd-pataknál (Wounded Knee Massacre). Aligha lett volna annyira híres, ha nem áll be Buffalo Bill show-műsorába lovas kunsztokkal szórakoztatni a sápadtarcúakat.

Révész Sándor hvg360

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

Százhúsz évvel ezelőtt alakult meg Magyarország legsikeresebb és legnépszerűbb labdarúgó-egyesülete, amely a Ferencváros német nevéből, a Franzstadtból a Fradi becenevet kapta. A valaha színvonalas magyar bajnokságból (31) és magyar kupából (23) ez a csapat nyerte a legtöbbet, nemzetközi szinten is ez volt a legeredményesebb. Volt idő, amikor Európa legjobb egyesületei között tartották számon, s már a múlt század elején is többször akkora szurkolótábor támogatta, mint manapság. Volt futtatott és elnyomott csapat, volt fönt és lent.

Révész Sándor hvg360

Révész Sándor: Ki velünk!

Az EU önvédelmi képességének a minimumát sem teljesíti azzal, hogy csak teljes egyetértéssel lehet kidobni tagokat a szövetségből. Pedig szerzőnk szerint, még a magyar állampolgároknak is jobb lenne, ha az országot a jelenlegi vezetésével kipenderítenék az unióból. Vélemény.

Révész Sándor hvg360

400 évvel ezelőtt, az óceánon írták le az amerikai demokrácia alapértékeit

Az Egyesült Államok politikailag a Mayflower (Galagonyavirág) nevű hajón született meg négyszáz évvel ezelőtt, mielőtt a törékeny és óceánjárásra voltaképp alkalmatlan hajóról puritán szülei az „Új Izrael”, az „Új Ígéret Földje” területére léptek volna. A zarándokok borzalmas dolgokat éltek meg addig, és nem kevésbé borzalmasak vártak rájuk a parton. Jelentős részük pár hónappal később már nem is élt.

Révész Sándor hvg360

Tejfeles pohárral és konzervvel varázsolt elektronokat - 125 éve született Öveges József

A XX. század alighanem legnagyobb hatású, páratlanul szuggesztív, karizmatikus tanára nyugdíjas korában érte el az akkor induló televízión keresztül tanítványként – a népet magát. Olyan szenvedéllyel tanított, hogy muszáj volt együtt lelkesedni vele. A tévénézők többségének fogalma sem volt róla, hogy egy aszkéta szerzetest lát. Sugárzott belőle az életöröm. Tán nem is volt nála életvidámabb, elevenebb pap az országban.

Révész Sándor hvg360

Révész Sándor: Legyünk a kormány gyilkostársai

A lombikprogram körüli viták rávilágítanak, hogy az Orbán-rezsim alaptörvénye sem annyira „keresztényi”, noha keresztényibb, mint a gyakorlata. És eszünkbe juttatják, hogy ma Magyarországon a diskurzus jellemzően szekértáborok közt és többnyire alacsony színvonalon zajlik. Miközben néha éppen a lényeg sikkad el. Vélemény.

Révész Sándor hvg360

A modernizmustól a pornón és a vadászaton át Bambiig – 75 éve halt meg Felix Salten

Félix Salten (1869-1945), a 20. század közép-európai irodalmának egyik legsokoldalúbb alkotója éppen hazatérhetett volna Bécsbe a svájci emigrációból, amikor 1945. október 8-án, hetvenöt évvel ezelőtt Zürichben meghalt. Sokaknak csak Walt Disney infantilizált Bambija jut róla az eszébe, pedig az ő Bambija egészen más, felnőtt és emberi drámákat jelképező Bambi, és csak egyik eleme egy gazdag életműnek, amelyben az esszétől a politikai publicisztikán át a pornóregényig szinte minden írásos műfaj jelen volt.

Révész Sándor hvg360

A kőkorszak örök: 60 éve rajzolja karikatúránkat Frédi és Béni

Generációk óta velünk él a Flintstone család, amely a legendás Hanna–Barbera-páros sok más legendás rajzfilmje közül az első volt, amely eredendően felnőtteknek készült, így minden más rajzfilmet is megelőzve először került főműsoridőben a tévébe. A sorozat nálunk azért is különleges, mert a magyar szöveggel és szinkronnal talán jobb is, mint az eredeti.

1 2 3 4 5 6 7
11