Révész Sándor
Szerzőnk

Révész Sándor

Révész Sándor hvg360

Az élet, amelybe bele kellett halni – Cs. Gyímesi Éva emlékezete

Szeptember 11-én lenne 75 éves az européer erdélyi magyar értelmiség szellemi vezéregyénisége, ha kilenc évvel ezelőtt nem döntött volna úgy, hogy nem lesz annyi. Korszakalkotó irodalomelméleti művek szerzője, a kolozsvári egyetem karizmatikus tanára, a magyar irodalmi tanszék vezetője, a Securitate kitüntetett célszemélye, magyar és román nacionalisták, antidemokraták és illiberálisok legkövetkezetesebb ellenfele. Hithű keresztény. Boldogtalan magánember.

Révész Sándor hvg360

Tanára volt a magyar labdarúgásnak, de külföldön nevezték el Futballkirálynak

75 éve hunyt el minden idők egyik legjobb európai középcsatára. Schaffer Alfréd ma már elképzelhetetlen mennyiségben termelte a gólokat. A két világháború között játékosként és edzőként hat országban nyert bajnokságokat, kupákat, gólkirályságot. Nevéhez kötődik az MTK két aranykora, de ő vitte csúcsra az AS Romát is. A Bayern München vezetőedzőjeként halt meg 52 éves korában 1945. augusztus 28-án.

Révész Sándor hvg360

Kalapvásárlás közben lett hős forradalmár Lebstück Mária, aztán mosónőként végezte

190 éve született az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leghősiesebb hősnője. Horvát leány volt, magyarul hőstettei idején egyáltalán nem tudott. Családja Jellasics bán és a császár bizalmas híveiből állt. Ezek a kapcsolatok mentették meg a börtöntől és a horvátok haragjától. Az élete bőségben kezdődött, nyomorban végződött.

Révész Sándor hvg360

Révész Sándor: A foci és a snooker, avagy az erkölcsi nihilizmus és a korrektség uralma

A foci-Eb sajnos elmaradt, a snooker-világbajnokság szerencsére nem. Mindkét sportágnak lelkes nézője vagyok, de nem ugyanúgy kedvelem őket. A focit fél szívvel, a snookert egésszel. A foci remek játék ugyan, de rossz társadalmi keretben. A foci világa romlott. A snookeré nem. A foci szelleme a romlott közélet ideálja. A snookeré pedig a jó közéleté.

Révész Sándor hvg360

Színészóriás és kiállhatatlan alak volt – 75 éve halt meg Csortos Gyula

Mindenki azért versengett és attól rettegett, hogy vele dolgozzon. A legkeresettebb és legkellemetlenebb színész volt. Annyit keresett és annyit költött, annyiszor került pénzzavarba és annyiszor adta magát hozzá méltatlan produkciókhoz. Magánakvaló, rátarti, kellemetlen pasas. Nagy darab ember. Nagy formátumú színész. 75 évvel ezelőtt, 1945. augusztus elsején vesztette el őt az ország.

Révész Sándor hvg360

A féllegális szovjet zseni, akit talán még Brezsnyev is kedvelt – 40 éve halt meg Viszockij

Kiengedték Nyugatra, színházban, filmben játszott, koncertezett, de legendás dalai csak fű alatt készült magnófelvételeken terjedhettek, a tévében nem szerepelhetett. Vlagyimir Viszockijnak ennek ellenére már életében hatalmas kultusza volt a Szovjetunióban, színpadi alakításai világhírűvé tették. Munka-, alkohol- és drogfüggő volt, 42 évet élt.

Révész Sándor hvg360

Révész Sándor: Épül a kommunista kapitalizmus, közös a sorsunk Hongkonggal

Hongkong legújabb kori története, a Kínához visszacsatolásáról szóló megállapodás és az azzal kapcsolatos konfliktusok, a városállamban zajló jelenidejű politikai események számunkra is tanulságosak. Kialakulóban a kommunista kapitalizmus rendszere, és Magyarország is efelé sodródik. Pontosabban: efelé rángatja az országot a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Vélemény.

Révész Sándor hvg360

A világhírű színész, aki magánéleti szerepeiben alakította a legnagyobbakat

Öt évvel ezelőtt július 11-én halt meg Omar Sharif (1932–2015), a nőcsábász, akit éles elmével, nyelv- és színészi tehetséggel is megáldott a sors. Rengeteg pénzt keresett, de képes volt még többet elszórni. Sok rossz filmben szerepelt, de örökre ő lesz Doktor Zsivágó, belé lesz szerelmes a Funny Girl, és ő lesz a színészek között a legnagyobb bridzsbajnok, s a bridzsbajnokok között a legnagyobb színész.

Révész Sándor hvg360

Csak Jókait olvasták többen, de az akadémiai irodalomtörténet nem akart tudni róla

Valószínűleg nincs ember idehaza, aki nem ismeri a műveit, ha nem könyvből, hát filmből, rajzfilmből, tévésorozatból. Ötven éve halt Fekete István, a Vuk, a Tüskevár és számtalan népszerű regény szerzője. A kommunizmusban kezdetben nem volt "perspektivikus káder”, de később apolitikus művei hatalmas példányszámban jelenhettek meg.

Révész Sándor hvg360

Révész Sándor: Kicsik legyünk vagy nácik?

Magyarország nem azért akkora, amekkora, mert a győztes nagyhatalmak 1920-ban így döntöttek, hanem azért, mert nem a Trianont eltemető náci Németország és fasiszta Olaszország nyerte a második világháborút. Révész Sándor publicisztikája.

1 2 3 4 5 6 7
11