szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Leállították a Hayabusa japán űrszonda leszállási folyamatát az Itokawa kisbolygóra a földi irányítók - közölte pénteken Kavagucsi Junicsiro, a program igazgatója.

Az űreszköz már hétszáz méterre megközelítette a burgonya-alakú égitestet, de nem talált arra megfelelő helyet, amelyet egy pillanatra megérintve, talajmintát vett volna.

Ettől függetlenül a szonda kitűnő állapotban van, és később ismét próbálkoznak azzal, hogy a 690 méter hosszú és 300 méter széles égitest felszínéről talajmintát vegyen, és azt hazaszállítsa a Földre.

A szondát 2003 májusában indították útjára a Mars és a Jupiter közötti pályáján, a Nap körül keringő úticélja felé. A mintavétel nagyon különleges lesz, hiszen a kisbolygó gyenge tömegvonzása (az Itokawa nehézségi gyorsulása mintegy százezrede a földiének) miatt nem lehet simán leszállni rá, illetve fúróeszközt rögzíteni a talajba. Az érintkezés így körülbelül csak egy másodpercnyi ideig tarthat majd. Ezalatt a Hayabusa másodpercenkénti 300 méteres sebességgel egy 5 gramm tömegű fémgolyót lő a felszínbe, és a becsapódás miatt felverődő szemcséket gyűjti majd be.

A JAXA japán űrügynökség reményei szerint a Hayabusa lesz majd az első olyan űrszonda, amely miután eljutott egy kisbolygóhoz vissza is tér onnan.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Tech

Leszállt a Huygens európai űrszonda a Titánra

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán fagyos légkörén keresztülhatolva leszállt a felszínre a Huyghens európai űrszonda, – közölte péntek délután a Darmstadtban lévő irányítóközpontban a vállalkozás igazgatója, a francia Jean-Pierre Lebreton. Sőt megjöttek az első képek is.

MTI Tech

Üstökösbe csapódott a Deep Impact űrszonda

A terveknek megfelelően, hétfő reggel közép-európai idő szerint néhány perccel nyolc óra előtt, becsapódott a Temple-1 üstökös magjába a Deep Impact amerikai űrszonda - jelentette be Kaliforniában lévő pasadenai repülésirányító központ.

Világ

Elhalasztották a Messenger űrszonda indítását

A kedvezőtlen időjárás miatt legalább 24 órával elhalasztotta a Naphoz legközelebb eső bolygó, a Merkúr jobb megismerését szolgáló Messenger űrszonda indítását az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA - jelentette be a floridai Cap Canaveral űrközpont.

Hét nap

ŰRSZONDA A TITÁNON

Metánból és etánból álló köd burkol fagyott, narancs alapszínű világot, szétszórt vízjégtömbök borítják a felszínt, az...

MTI Tech

A cél előtt az öngyilkos űrszonda

Hétfőn érkezik meg úti céljához, a jelenleg a Földtől 132 millió kilométerre lévő Tempel 1 üstököshöz a Deep Impact (Mély Becsapódás) nevű amerikai űrszonda, hogy a tudomány oltárán feláldozva magát behatoljon a kométa magjába, és hatalmas krátert vájjon a felszínbe.

hvg.hu Tech

Céljához közeledik a Deep Impact űrszonda

Az űreszköz dohányzóasztal nagyságú becsapódó egysége július 4-én csapódik majd a Tempel 1 elnevezésű, közel Manhattan méretű üstökösbe. A kutatók értékes adatok birtokába juthatnak a nagyszabású kísérlet eredményeképpen.

Világ

Végleg befejezte küldetését a Galileo űrszonda

Tizennégy évnyi - páratlanul sikeres - működését befejezve vasárnap este a Jupiter légkörébe lépett és elégett az amerikai Galileo űrszonda. A Galileót 1989 októberében az Atlantis űrrepülőgépről indították útjára, s hat éves vándorlás után érte el a Jupitert.

Először nem Steven Spielberg rendezi az Indiana Jones-filmet

Először nem Steven Spielberg rendezi az Indiana Jones-filmet

A türingiai választás miatt megbénult Merkelék elkezdhetnek félni választóiktól

A türingiai választás miatt megbénult Merkelék elkezdhetnek félni választóiktól

A Google-t is elérte a koronavírus, erre keresnek rá a legtöbben

A Google-t is elérte a koronavírus, erre keresnek rá a legtöbben