szerző:
hvg.hu

Egy nemzetközi kutatócsoport eddig ismeretlen területet tárt fel Pápua szigetének észak-nyugati részén. Az expedíció több tucat, a tudomány által eddig nem ismert fajt – köztük emlősöket – azonosított.

Az újonnan felfedezett mézevő
© BBC
„Megdöbbentő felfedezés” – nyilatkozta a BBC-nek Bruce Behler az amerikai, ausztrál és indonéz kutatókból álló csoport egyik vezetője. „A Földön valószínűleg ez a terület hasonlít jelenleg a leginkább az édenkertre.”

A tudósok számos új lepke-, és békafajt, valamint egy sor csodálatos növényt – köztük öt pálmafajt és egy óriás rhododendront – azonosítottak. Felfedeztek egy eleddig ismeretlen mézevő madarat is. A tudomány számára szinte csodaszámba menő ritkaságokat rejtő terület a Pápua északi részén fekvő Mamberamo medencétől északra, a ködös Foja hegységben található. A kutatók közel egy hónapot töltöttek el a terület élővilágának megismerésével. Az egzotikus fajok a síkságtól a Foja hegység csúcsainak 2000 méteres magasságáig találhatók.

„Ez a terület gyönyörű, érintetlen és lakatlan” – magyarázta Beehler a BBC-nek adott interjújában. „Az ember jelenlétének semmi nyoma errefelé. Kutatócsoportunk helikopterrel érkezett a terepre, ahol nem volt egyszerű a haladás, ugyanis sehol egy út, vagy kitaposott ösvény. Még a környéken élő Kwerba és Papasena törzsek tagjai, - akik a terület tulajdonosai – is elámultak a természet efféle érintetlenségén. Egyikük sem járt még itt, de még az őseik sem.”

Az egyik leginkább lélegzetelállító felfedezés egy fekete-sárga mintázatú mézevő madár volt, amely hatvan év óta az első eddig ismeretlen faj, amelyet Pápua szigetén azonosítottak. A kutatók egy ornitológiai rejtélyre is fényt derítettek, kiderült ugyanis, honnan származik Berlepsch paradicsommadara (Parotia berlepschi), amelyet a XIX. század második felében gyűjtöttek be először Új-Guineában, azonban azóta sem sikerült lokalizálni a származási helyét. A megdöbbent kutatók az expedíció második napján belebotlottak egy násztáncot járó madárpárba, amelyről hamarosan bebizonyosodott, hogy a Foja hegységben őshonos.

Lista az új fajokról (Oldaltörés)

Az öt új pálmafaj egyike
© BBC
„Ezt a madárfajt lejegyezték, majd a tudomány megfeledkezett róla” – magyarázta a BBC-nek a lekes Beehler professzor. „Számomra ennek újrafelfedezése talán még izgalmasabb volt, mint a mézevőé. Húsz éve foglalkozom ugyanis paradicsommadarakkal.”

A kutatócsoport azonosított egy arany-örves, fán lakó kengurufajt, amelyről korábban azt hitték, hogy már kipusztult. Beehler beszámolója szerint az érintetlen területen lakó állatok egy része szinte egyáltalán nem félt az emberektől. Két eddig ismeretlen hangyászfaj képviselői még azt is hagyták, hogy a kutatók felnyalábolják őket, s visszavigyék a táborba, további vizsgálatokra.

A 2005 decemberében tartott expedíciót az amerikai Conservation International és az Indonesian Institute of Sciences szervezte. A kutatók nem számítottak arra, hogy ennyi újdonsággal szembesülnek majd, ezért szinte alig volt idejük mindent feltérképezni. A pontosabb információvételezés érdekében még az idén visszatérnek a természetvédelmi területre.

Az expedíció végső mérlege szerint felfedezték a mézevő madárfajt, azonosították a paradicsommadarat, elkészítették az első fényképeket egy aranymellű lugasmadárról, valamint a fán lakó kengururól. Ezen kívül katalogizáltak több mint húsz új békafajtát, köztük egy 14 mm-nél kisebbet. Leírtak számos eleddig ismeretlen növényfajt, köztük öt új pálmát, és egy 15 centiméter átmérőjű fehér virágú rhododendront, valamint azonosítottak négy új lepkefajt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
BBC Tech

Új emlősfajt fedeztek fel Borneón (fotó)

Feltehetően új állatfajt fedeztek fel a WWF kutatói egy borneói őserdőben, melynek fennmaradása azonban az érintetlen területek folyamatos irtásával veszélyben van.

MTI Tech

Új majomfajtát fedeztek fel Afrikában

Egy új majomfaj leírása igazi zoológiai szenzációt jelent. A tudományos bravúrt két kutatócsoport vitte véghez, egymástól függetlenül és két különböző helyszínen.

MTI Tech

Új makifajt fedeztek föl

Két új félmajom fajt fedeztek föl Madagaszkár szigetén német tudósok, akik számára a hatalmas sziget egyfajta evolúciós Eldorádóvá kezd válni.

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

A Samsung üzeni mindenkinek: forradalmi újítást hoz az összehajtható kijelzős telefonjuk

A Samsung üzeni mindenkinek: forradalmi újítást hoz az összehajtható kijelzős telefonjuk

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

A Médiatanács leokézta az MTVA karaktergyilkos híradóját

A Médiatanács leokézta az MTVA karaktergyilkos híradóját