szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit miniszterelnök szerint mindössze hét éve van az emberiségnek, hogy tegyen valamit az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása ellen, azután ugyanis már túl késő lesz

Tony Blair szerint a globális felmelegedés ellen csak akkor lehet érdemben küzdeni, ha az Egyesült Államok, India és Kína egyaránt vállalja az 1992-es kiotói protokoll feltételeit.

„Ha nem sikerül megfelelő nemzetközi egyetértést kivívni, mire a kiotói szerződés érvényét veszti 2012-ben, nagy bajban leszünk” – mondta el a brit parlamentben az ország első embere.

A szerződés értelmében az Európai Unió, Japán, valamint a világ kevésbé indusztrializált országai kötelező korlátozásokat vezettek be, hogy csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

George W. Bush amerikai elnök 2001-ben kihátrált a kiotói tárgyalásokból, mondván, a protokoll feltételei rossz hatással lennének az amerikai gazdaságra. Bush hozzátette, azt sem nézi jó szemmel, hogy a fejlődő országokra nem vonatkoznak a korlátozások. Az amerikai elnök ehelyett felszólította országa cégeit, hogy csatlakozzanak önkéntes csökkentési programokhoz.

Blair szerint a kibocsátási értékek betartása kucsfontosságú kell, hogy legyen a kiotói szerződést követő időkre.

„Erre óriási szükség van, mert ha nem teljesítjük ezeket a sarokszámokat, akkor a privát szektornak sem lesz meg a kellő ösztönzés arra, hogy a zöld technológiába fektessen be” – magyarázta a brit parlamentben az ország miniszterelnöke.

A kiotói országok környezetvédelmi miniszterei egy decemberi, Montréalban tartott konferencián megállapodtak a szerződés kiterjesztéséről, illetve egy ehhez szükséges tervezet elkészítéséről. A szakminiszterek a tervezet megalkotása során tárgyalnának az USA, illetve a fejlődő országok képviselőivel is.

Blair szerint ez egy nemzetközi konszenzus kezdete lehet. A brit miniszterelnök szerint Bush elnök évértékelő beszédében elhangzott megjegyzése, vagyis, hogy „Amerika olajfüggő” hangulati változásra utal, azonban arra sürgette az amerikai elnököt, hogy minél hamarabb tegye meg a szükséges lépéseket.

„Vannak változásra utaló jelek” – fogalmazott beszédében a brit kormányfő. „Ha megtaláljuk a megfelelő ösztönző tényezőket, úgy,hogy Amerika érezze, senki sem akarja korlátozni gazdasági növekedését, akkor véghez tudjuk vinni a tervünket.”

Blair hozzátette, nem tartja valós elképzelésnek, hogy nemzetközi megállapodás szülessen a légi forgalom környezetvédelmi okokból történő korlátozásáról, s elvetette azt a javaslatot, hogy Nagy-Britannia akár egyoldalúan is megadóztassa a kereskedelmi repülést.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Gazdaság

Ukrajna ratifikálta a kiotói egyezményt

Ukrajna szerdán - közel ötéves fontolgatás után - ratifikálta az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséről kötött Kiotói Klímavédelmi Jegyzőkönyvet. A 435-tagú parlament 242 képviselő szavazatával hagyta jóvá a ratifikálást.

Világ

Kiotói egyezmény: mire elég az orosz igen?

Két héten belül Vlagyimir Putyin elnöki szignójával végleg lezárulhat a kiotói egyezmény orosz ratifikálása körüli huzavona. Az orosz igennel érvényessé válhat a megegyezés, de vajon eléri-e valódi célját az együttműködés, ha a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátójának számító USA nem hajlandó alávetni magát a szabályoknak?

Világ

A brit királynő ringbe szállt Kiotóért

A királynőt aggasztja a globális felmelegedés veszélye; ennek a klímaváltozásra gyakorolt hatását skóciai és norfolki birtokain maga is tapasztalja, és „riasztónak érzi”.

Gazdaság

Persányi: Oroszország kész ratifikálni a kiotói egyezményt

Oroszország elvben kifejezte készségét az üvegházhatást növelő káros anyagok kibocsátásának csökkentését előirányzó 1997-es kiotói jegyzőkönyv ratifikálására, de egyelőre időpontot nem jelöl meg - nyilatkozta az MTI-nek Persány Miklós környezetvédelmi miniszter.

eurohirek.hu Világ

Nem teljesül a kiotói protokoll Európában

A brit székhelyű Institute for Public Policy Research intézet szerint az Európai Unió valószínűleg nem tudja teljesíteni a kiotói protokollban vállaltakat. A brit intézet tíz európai ország kiotói célkitűzéseit mérte fel, s előrejelzése szerint Franciaország, Németország és Görögország biztosan nem teljesíti a vállaltakat.

MTI Világ

Érvénybe lépett a kiotói jegyzőkönyv

Érvénybe lépett szerdán az 1997-ben aláírt kiotói jegyzőkönyv, amelyben a fejlett ipari országok kötelezik magukat az üvegházhatást és az abból adódó globális felmelegedést okozó gázok kibocsátásának csökkentésére.

MTI Gazdaság

Titkos paktum a kiotói egyezmény helyett

Az ausztrál környezetvédelmi miniszter szerdán elismerte, hogy Ausztrália és az Egyesült Államok több országgal egyetemben az üvegházhatást növelő gázok kibocsátásáról kiadott kiotói jegyzőkönyvet helyettesítő megállapodást készül bejelenteni.

MTI Világ

Az USA továbbra is elutasítja a kiotói jegyzőkönyvet

Konkrét eredmények nélkül fejeződött be szombaton Buenos Airesben a két hete tartó nemzetközi klímakonferencia. A résztvevők csupán abban állapodtak meg, hogy jövő májusban ismét találkoznak, s megvitatják, milyen intézkedésekre van szükség azután, hogy 2012-ben lejár a kiotói jegyzőkönyv.

Világ

Az orosz kormány rábólintott a kiotói jegyzőkönyvre

Az orosz kormány csütörtökön jóváhagyta a globális felmelegedésre vonatkozó kiotói jegyzőkönyvet, megküldve az alsóháznak a ratifikálásáról szóló törvénytervezetet. Az Európai Unió kitartóan ösztökéli Oroszországot a ratifikálásra, amitől a jegyzőköny hatályba lépése függ.

MTI Tech

Tudományos fórum indult Kyotóban

Tudomány és Technológia a Társadalomban címmel tavaly Kyotóban indítottak útjára egy évente jelentkező konferenciasorozatot, amelyről Josikava Hirojuki, a Fejlett Ipari Tudomány és Technológia Nemzeti Intézetének elnöke adott tájékoztatást a Tudomány Világfórumának pénteki munkanapján.

Olaszországban lassul a járvány lendülete, kevesebb az áldozat és az új fertőzött

Olaszországban lassul a járvány lendülete, kevesebb az áldozat és az új fertőzött

A Magyar Orvosi Kamara szerint nem egyszeri juttatásra van szükség

A Magyar Orvosi Kamara szerint nem egyszeri juttatásra van szükség

A járvány miatt több ezer rabot engednek szabadon Marokkóban

A járvány miatt több ezer rabot engednek szabadon Marokkóban