szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Számos eddig ismeretlen halfajtát és vízinövényt fedeztek fel egy víz alatti korallzátonyon a Karib-tengeren. Az expedíció a Holland Antillákhoz tartozó egyik parányi sziget - Saba - közelében vizsgálta a mélységet.

Új faj Pápua-Új Guineában is: a mézevő.
Madarat fogtak
© BBC
Ahogy arról a Conversation International (CI) nevű amerikai természetvédelmi szervezet beszámolt, a friss felfedezés szerint a korallzátony - amely a harmadik legterjedelmesebb a világon - az egész Karib-térségben a legnagyobb fajgazdagsággal rendelkezik.

A tudósok több hétig tartó kutatóexpedíciójuk során egy eladdig ismeretlen - a tengerfenék közelében élő - kishalat, valamint többféle tengeri moszatot találtak Saba körül. "Gyakorlatilag naponta fedeztünk fel újabb fajokat" - idézte föl a januári merüléseket Michael Smith, a CI karibi biodiverzitással foglalkozó részlegének igazgatója.

A szakemberek most igyekeznek elérni a sziget védetté nyilvánítását. Aggodalomra ad okot körükben, hogy a Szent Eustatius névre hallgató szomszédos szigeten kőolajlerakat működik, ahová naponta érkeznek tankerek a fekete arannyal a gyomrukban. Nem egy ezek közül Saba szigetnél vet horgonyt, hogy megspórolja a Szent Eustatiuson felszámolt kikötői díjat, veszélyeztetve ezzel a gazdag, s igencsak kényes víz alatti élővilágot.

A Saba szigeten élők is féltik a sziget körüli víz alatti élővilág páratlan fajgazdagságát. "A kutatók felfedeztek néhány olyan fajt is, amely sehol máshol nem fordul elő" - büszkélkedett egy helybéli halász, bizonyos Leroy Peterson. "Éppen ezért feltétlenül szükséges volna betiltani a tankerek itteni lehorgonyozását és további szigorú korlátozásokat bevezetni" - javasolta - , "hogy megőrizhessük az itteni egyedülálló tengeri élővilágot".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Elveszett édenkertet találtak Pápua szigetén

Egy nemzetközi kutatócsoport eddig ismeretlen területet tárt fel Pápua szigetének észak-nyugati részén. Az expedíció több tucat, a tudomány által eddig nem ismert fajt – köztük emlősöket – azonosított.

Bíróság elé állítják Matteo Salvinit

Bíróság elé állítják Matteo Salvinit

Nagyon ritka genetikai betegséggel küzd a 9 hónapos Bíborka, a szülők sorstársakat keresnek

Nagyon ritka genetikai betegséggel küzd a 9 hónapos Bíborka, a szülők sorstársakat keresnek

Csaknem 400 milliárd forintért vásárolta be magát az újrahasznosításba a Lidl cégcsoportja

Csaknem 400 milliárd forintért vásárolta be magát az újrahasznosításba a Lidl cégcsoportja