szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók Houstonban egyetlen molekulából építettek „autót”, amelynek ráadásul motorja is van.

A milliméter négy milliomod részének megfelelő nagyságú járműnek van egy meghajtó kereke is, amely fény hatására fordulatot tesz, és ezáltal képes mozgatni a nano-kocsit. Folyadékban már mozgásra is bírták a tudósok a „kicsi kocsit”. Most már csak azt kell bizonyítani, hogy a „jármű” szilárd felületen is képes mozogni.

Az egy molekulányi jármű pontosan 169 atomból áll – közölte James Tour a houstoni Rice egyetem kutatója a német ddp hírügynökséggel. Ebből öt egymásra helyezett gyűrű alkotja a karosszériát, az első és az utolsó gyűrűnél tengelynek szabadon forduló szénkötéseket, úgynevezett alkneket használtak. Minden tengelyen van egy kerék sokfelületű szerkezetből, amelyet szén és bóratomok alkotnak. A karosszéria oldalára egy olyan molekulacsoportot illesztettek, amely ultraibolya fényimpulzus hatására egy meghatározott irányba tesz fordulatot.

A James Tour vezette kutatócsoport egy esztendővel ezelőtt már bemutatta az egy molekulányi nano-autót, de motor nélkül. Már akkor is szenzációszámba ment a kísérlet, de most az körvonalazódik, hogy a nano-autó szállítóeszközként szolgálhat a parányinál is parányibb építőelemekhez. A „járművek” mérete olyan kicsi, hogy egy emberi hajszál átmérőjének megfelelő távolságon körülbelül 20 ezer parkolhatna egymás mellé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Panoráma Tech

Ezüst nanorészecskékkel a kórházi fertőzések ellen

Az orvosi műszerek, tűk, katéterek felületére ezüst nanorészecskéket juttatva csökkenteni lehetne – csak az Amerikai Egyesült Államokban évi 2 millióra becsült – kórházi fertőzések számát, amelyek közül minden huszadik halállal végződik.

MTI Tech

Mengindulhat a nanocsövek sorozatgyártása

Az eddigi növesztéses technológia helyett amerikai pennsylvaniai egyetem fizikusai kész nanocsöveket tudnak szilícium áramköri morzsákra ragasztani megadott minta szerint.

MTI Tech

Nanotechnológiával a rák ellen

Nano-részecskékkel akarják gyógyítani a rákos megbetegedéseket amerikai mérnökök: a részecske a vérárammal bejut a daganatba, tönkreteszi a hajszálereket, és ezután adja ki magából a daganatos sejtekre halálos mérgét, nem bántja az egészséges sejteket.

hvg.hu Doku export

Nanodrótokkal huzaloznák az embereket

A nanoméretű vezetékekkel a legkisebb hajszálerekbe is be tudnának hatolni, ezzel pedig akár a legeldugottabb agyi területet is stimulálhatnák. Egy amerikai tudományos blogger beszámolójából az is kiderül, hogyan lehet megtudni, hogy mit látnak a macskák.

Panoráma Tech

A nano-technológia csak annyira lesz szennyező, mint a borászat

A nano-technológia még a korai felfedezések szakaszában jár, de egyes környezetvédők máris megkongatták a vészharangot, hátha visszafordíthatatlan károkat okoz. Egy amerikai tanulmány szerint azonban a biztosítási díjak kiszámításánál szokásos kockázatelemző módszerek alapján becsült környezeti kár a nano-technológia esetében nem lesz nagyobb a borászatnál megszokottnál.

Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Autószervizből vittek el kocsikat tolvajok, mert tudták, hol vannak a kulcsok

Autószervizből vittek el kocsikat tolvajok, mert tudták, hol vannak a kulcsok

Amerika már hetek óta választ, és sokáig fog szavazatokat számolni

Amerika már hetek óta választ, és sokáig fog szavazatokat számolni