szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A spanyol fennhatóság alá tartozó Kanári-szigetek El Hierro nevű legkisebb földdarabjának energiaigényeit rövidesen száz százalékban megújuló forrásokból fedezik majd.

A szélfarm táplálja a vízierőműveket
© sxc.hu
A Yahoo! News értesülései szerint Madrid keden jelentette be, hogy egy 2009-ig végrehajtott program keretében El Hierro szigetén kizárólag vízerőművekkel és szélfarmokkal termelik majd az áramot.

„El Hierro lesz az első sziget a világon, amelyet teljes mértékben megújuló energiaforrások látnak majd el” – áll a spanyol ipari minisztérium közleményében. A dokumentum nem tér ki arra, hogy pontosan milyen ütemezéssel kívánják megvalósítani az úttörő tervet.

A szigeten két területet kerítenek el a tengeri vízierőművek kiszolgálására, emellett egy szélfarmot és egy pumparendszert telepítenek majd.

„Az elosztórendszerbe érkező energia nagy részét a 10 megawatt teljesítményű vízierőmű szolgáltatja majd” – áll a minisztérium közleményében.

A szélerőművekkel működtetik majd a pumparendszert, amely a vízierőművek folyamatos ellátását biztosítják majd. A szélkerek által termelt fennmaradó energiával két üzemet látnak majd el, amelyek a tengervíz sótalanítását végzik.

A 10 500 lakosú szigeten vészhelyzetek esetére megtartják a jelenlegi, gázolajjal üzemelő erőművet.

„Ezzel a rendszerrel egy időszakosan üzemelő energiaforrást irányított, bármikor elérhető áramellátássá változtat” – írta a minisztérium a közleményében az 54,3 millió euró értékű beruházási tervről, amely évi mintegy 18 700 tonnával csökkentené a sziget szén-dioxid kibocsátását.

Joan Clos spanzol belügyminiszter hozzátette, a kormány hamarosan ösztönző jellegű programokat indít majd, hogy támogassa a szélfarmok szélesebb körű használatát.

Spanyolország – ahol az energiapiacot 1998-ban liberalizálták, Németország mögött a második Európában a telepített szélfarmok összteljesítményét illetően. Míg a német szélerőművek 14 000 megawatt energiát szolgáltattak 2004 decemberében, addig a spanyoloknál ez az érték 8155 megawatt volt.

Az Európai Unió nemrégiben kifejezte abbéli igényét, hogy 2010-re az energiatermelés legalább húsz százalékának megújuló forrásból kell származnia. Ugyanezt az arányt Japán esetében három százalékra becsülik két év múlva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Nagy mértékű energiapazarlást jelentenek a bekapcsolt PC-k

A világhálót kiszolgáló számítógépek energiafogyasztása korántsem elhanyagolható: Mark Mills energiakutató (Digital Power Group, USA) szerint jelenleg az USA-ban előállított elektromos energia 10 százaléka számítógépek üzemeltetésére megy el, s ez a szám egy évtizeden belül megkétszereződhet, már csak azért is, mert míg régebben a munkaidő végeztével kikapcsolták a gépeket, a világháló folyamatos üzemet jelent.

MTI Tech

Jégből nyernek ki energiát az USÁ-ban és Kanadában

A Föld energiatartalékai - bár a szénhidrogének lassan fogytán vannak - továbbra is hatalmasak, gázból és metán-hidrátból, a vízbe fagyott metángázból nagy mennyiség áll rendelkezésre. A kutatók szerint az emberiség ebből a forrásból hosszú évtizedekig, sőt, talán évszázadokig képes lenne ellátni magát energiával, de ehhez ki kell aknázni a sok billió köbméteres tartalékokat.

euractiv.hu Tech

A tengeri szélenergiáé a jövő?

Európának óriási tengeri szélenergia tartalékai vannak, amelyek az iparág szakértői szerint 2030-ra a térség energiaszükségletének 13 százalékát fedezhetik.

euractiv/hvg.hu Tech

Korlátlan, tiszta és ingyenes energiát ígér egy ír cég

Az ír Steorn műszaki fejlesztőcég bejelentette, hogy felfedezett egy mágneses terek egymásra hatásán alapuló technológiát, amely lehetővé teszi a tiszta, ingyenes és korlátlan energia termelését. A bökkenő csak az, hogy a tudomány állása szerint amit az írek állítanak, az lehetetlen, mert áthágja az anyag- és energia-megmaradás törvényét.

MTI Tech

Fénynyalábból energia

A németországi Jülichben egy új típusú erőmű prototípusát kezdték építeni: a naperőmű a fényt mintegy összenyalábolja, és egy torony tetején lévő vevőhöz továbbítja. Az így összegyűjtött hőenergiával gőzt termelnek, amellyel aztán meghajtanak egy turbinát.

MTI Tech

Hazánk számára a megújuló és az atomenergia sem igazi megoldás

Magyarország energiafüggőségére a jelenleg ismert megújuló energiaforrások és az atomenergia sem kínál hosszú távú megoldást - véli Dennis L. Meadows. Az amerikai ökológus tudós az energiahatékonyságban, valamint az energetika és a területfejlesztés összehangolásában látja pillanatnyilag a legnagyobb lehetőséget.

MTI Tech

A szélenergia a legkifizetődőbb?

A legkifizetőbb energia a szél - vélekedik két amerikai kutató, Cristina L. Archer és Mark Z. Jacobson. A páros első ízben mérte fel a tengereken és a kontinenseken uralkodó széláramlatok erejét.