szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Kerékpáros túraszervező vállalkozásunknak szeretnénk logót alkotuni.

Kerékpáros túraszervező vállalkozásunknak szeretnénk logót alkotuni. A néven sokat gondolkoztunk, s végül megszületetett a BIKEFORCE OUTDOOR név. Egy kerékpáros képnek mindenképpen kellene lenni a logóban - gondolnánk. Átnéztünk ezer mintát már, de egyik sem tetszett. Akkor eszünkbe jutott, hogy a legutóbbi túránk alkalmával szuper képeket fotóztunk, amelyeket talán fel tudunk használni a logóban.


1. lépés
Hogyan is? A bitmapes képünket átalakítjuk vektorossá. Erre tökéletes megoldás a Corel programcsomag TRACE nevű modulja, amely immár a CorelDRAW részeként, a korábbi verziókhoz képest sokkal jobb eredményt produkál.
A fotónkon elég sok szín található, s nekünk végeredményben csak egyetlen színre lenne szükségünk. Ezért egy kicsit besegítünk a Trace modulnak. 


2. lépés
A fotónkról egy képszerkesztő program segítségével leszedjük a hátteret, amennyire lehetséges. Egyszerűen a kijelölés paranccsal szelektáljuk a színátmenetes részeket és töröljük őket.


3. lépés
Így megkapjuk a kiinduló képünket. A vektorizálásról azért annyit érdemes tudni, hogy csodákra ő sem képes. A vektorizálandó kép minősége és tartalma nagyon fontos a megfelelő eredményhez. A mi esetünkben gyakorlatilag a körvonalra van szükségünk, ezért alakítottunk már az erdeti képünkön. Nagyon részletgazdag képeket viszont nem érdemes vektorizálni, mert a rengeteg kis képrészlet túl bonyolult alakzatot eredményez, feleslegesen komplikálva munkánkat. Az ilyen képeket hagyjuk meg a képfeldolgozó programok számára.


4. lépés
A következő lépésben érdemes a Trace program különböző beállításaival próbálkozni, a minél jobb grafikus megjelenésért. Ha minél nagyobb részletgazdagságot adunk meg, annál több sarokpontból fognak állni vonalaink. Ez több ezer pontnál már eléggé zavarossá teheti a későbbi szerkesztést. A simítás opcióval az adott vonalak nyomkövetését lehet beállítani. A Trace modul vektorizáló ablakában le kell csökkenteni a felkínált színmélységet.


5. lépés
100 százalékos simítás elnagyolja a részleteket és a minimálisra csökkenti a csomópontok számát.


6. lépés
A vektorizált formánknak a közepes 50-es simitás adta a legjobb megközelítést.


7. lépés
A vektorizálás eredményét jóváhagyva azonnal láthatóvá válik a rajzfelületen a kerékpár alakzatunk. Nagyon megörülünk, hiszen elég jó eredményt produkált.


8. lépés
Az ilyenkor megjelenő csoportot szétszedjük és megnézzük a valós körvonalakat, s azt, hogy hány objektumból készült el a képünk. Most látjuk, hogy a körvonalak sajnos még több objektumból állnak. A következőkben ezt kell darabjaira bontani a szétbontás funkció segítségével.
A jobb áttekinthetőség miatt célszerű valamilyen eltérő kitöltést adni az objektumoknak, hogy könnyebben azonosíthassuk és szerkeszthessük őket. Mi a piros színt választottuk.

[[ Oldaltörés: Második oldal ]]

9. lépés
A kerékpár hátsó kereke eléggé kaotikusnak tűnik.


10. lépés
De nem kell megijedni, mert most használjuk az 12-es verzió óta elérhető virtuális résztörlő eszközt, amelynek segítségével kitörölhetjük a zavaró vonalakat. Ilyenkor ha kitörölünk egy vonalat az esetleg felbont egy zárt objektumot, s ilyenkor azonnal kitöltés nélkülivé válik. Ne ijedjünk meg a végén a számunkra fontos vonalakat ismét egyetlen alakzattá olvaszthatjuk össze. Kitartó munkánk végén egyetlen körvonalunk lesz csak.


11. lépés
Aki úgy érzi, hogy a Trace funkció nem hoz megfelelő eredményt számára, az használhatja a program bezier-görbe rajzoló eszközét, amellyel ugyanazt az eredményt elérhetjük. A megrajzolt kerékpár bezier-görbéjét a jobb azonosíthatóság miatt megvastagítottuk. A háttérben az eredeti kép látható.


12. lépés
A vonalakat sajnos így is egyenként kell igazítani. A bezier-görbék segítségével alakítjuk ki a végső formákat. Az egyszerű érintővonalak megfogásával könnyedén módosíthatjuk a görbéket.


13. lépés
A kész kerékpár körvonalunk több részletből áll, ezért ha kitöltést szeretnénk adni neki azt tapasztaljuk, hogy minden beszíneződik. A színezés előtt így kombinálni kell az összes kijelölt alakzatot, amelynek eredményeként a belső részletek kivágódnak a teljes alakzatból.


14. lépés
A kerékpár rajzolat után következik a befoglaló ellipszis. A körvonal rajzoló segítségével először megrajzoljuk ellipszisünket. Az ellipszis gyűrű megalkotására a kontúr eszközt használjuk, amelynek értékeit a menüben is pontosan megadhatjuk, vagy csak egyszerűen az egér mozgatásával vizuálisan rögzíthetjük pontjait. A létrejött kettős ellipszisünket össze kell kombinálni, hogy gyűrűvé válhasson s kitöltést adhassunk neki. Most itt narancsszínű kitöltés adtunk neki.

[[ Oldaltörés: Harmadik oldal ]]


15. lépés
A logónk alapmotívuma után el kell készítenünk a feliratot, amelyet az elkészített ellipszisre illesszük rá. A következő lépésben felírjuk a BIKEFORCE feliratot. Ezután a szöveg illesztése nyomvonalra menüpontot használva azonnal láthatóvá válik a felirat körvonala a leendő helyzetében.


16. lépés
Ez a megjelenítés nagyon megkönnyíti munkánkat, hiszen az egérrel a megfelelő pozícióban kell csak elengedni az objektumot, s máris kész a begörbített felirat. Ezután nincs más dolgunk mint a felírat másik részét is a görbére illeszteni.


17. lépés
A kerékpár alakzatot elforgatjuk, hogy inkább emelkedőre hajtson az a kerékpár.


18. lépés
A következő feladat egy külső gyűrű készítése a felirat gyűrű köré, amelyet szintén a kontúr eszköz segítségével rajzolunk meg. A körvonal vastagságát és jellemzőit tetszőlegesen beállíthatjuk.


19. lépés
Utolsó lépésként tetszőlegesen színezhetjük és örülhetünk az így elkészült egyedi logónknak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobrev Klára megint eltalálta a szarva közt a tőgyét? – kérdésekkel provokáltak az újságírók a kormányinfón

Dobrev Klára megint eltalálta a szarva közt a tőgyét? – kérdésekkel provokáltak az újságírók a kormányinfón

Koronavírus: 207 beteg hunyt el, 3427 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 207 beteg hunyt el, 3427 új fertőzöttet találtak

Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá