szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Még a Blair-kormány kezdeti időszakában sem védték a brit nukleáris bombákat bicklizárnál bonyolultabb biztonsági mechanizmusok - értesült a BBC Newsnight műsorának szerkesztősége.

Ennyi is elég lehetett volna a világégéshez
© bbc.com
Amerikában a PAL (Permissive Action Link) védelmi rendszereket a hatvanas években vezették be Kennedy elnök utasítására. Csak akkor lehetett feloldani őket, ha zárukba a megfelelő nyitókódot táplálták be a vezérkari főnökök. Egyes silókban duplakulcsos megoldást is alkalmaztak, amelyhez egyidejűleg két embernek kellett az irányítópanelnél jelen lennie; ilyen megoldások nemcsak Amerikában, hanem Oroszországban is léteztek.

Korabeli dokumentumok szerint a brit katonaságnak már 1966-ban javasolták, hogy lássák el PAL-védelemmel az ország nukleáris fegyvereit. Sem a légierő, sem pedig a haditengerészet nem tett különösebb lépéseket ennek megvalósítására, indoklásuk szerint a vezető pozícióban lévő katonatisztek semmilyen vészhelyzet esetén nem lennének képesek parancsaik ellenére cselekedni. A RAF brit légierő védelem nélküli bombáit légibázisokon tárolták 1998-as bevonásukig.

A BBC Newsnight című műsora Brian Burnellt, a brit nukleáris fegyverek történetének kutatóját kérte fel egy tényfeltáró műsor elkészítésére. A szerkesztőség értesülései szerint Kemble-ben, a Bristol Aero gyűjteményben található még a WE 177 jelzésű nukleáris bomba egyik gyakorlóverziója. Ezzel a korabeli bombázócsapatok végeztek gyakorlatokat, mivel minden tekintetben megegyezett az élesített bombákkal, leszámítva, hogy nem volt benne nukleáris töltet.

A szerkesztőség ezen a múzeumi gyakorlófegyveren tesztelte, mennyire lehetett könnyű "feltörni" egy védtelen nukleáris bombát. A fegyver élesítéséhez elegendő annyi, hogy csavarhúzóval vagy akár egy pénzérmével eltávolítják a bomba külső felületén elhelyezett, két csavarral rögzített fedőlemezt. Ennek belsejében található az élesítőmechanizmus, amelyet gyakorlatilag biciklizárkulccsal is aktiválni lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Teherán szerint nem változik Irán nukleáris politikája

Nem változik Irán nukleáris politikája atomügyekben illetékes főtárgyalójának lemondása után - jelentette ki vasárnap Mohammad Ali Hoszeini, az iráni külügyminisztérium szóvivője, tagadva azokat a nemzetközi médiában megjelent találgatásokat, amelyek szerint Ali Laridzsáni és Mahmúd Ahmadinezsád államfő vitája állna a főtárgyaló távozásának hátterében.

MTI Világ

Izrael nukleáris anyagot "lopott ki" Szíriából?

Vasárnapi brit lapértesülés szerint izraeli kommandósok észak-koreai nukleáris anyagot ragadtak el egy titkos szíriai katonai támaszpontról, amelyen még a szeptember 6-i légicsapás előtt ütöttek rajta.

MTI Világ

Pakisztán: biztonságban vannak a nukleáris fegyverek

A pakisztáni nukleáris fegyverek biztonságban vannak és nem áll fenn annak veszélye, hogy az afganisztáni tálibok vagy az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz kötődő harcosok megkaparintsák őket - közölte az iszlámábádi külügyminisztérium szóvivője.

MTI Világ

Az amerikai nukleáris szakértők elhagyták Észak-Koreát

Visszatértek szombaton Szöulba azok az amerikai nukleáris szakértők, akik öt napon át a helyszínen tanulmányozták, hogy Észak-Korea milyen módon készül felszámolni atomprogramját, amint arra kötelezettséget vállalt ez év végéig.

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Máris érzik a Brexit negatív hatásait a brit exportőrök

Bölcsészdiplomával sikeres agrárkarrier: egy magyar vállalkozó története

Bölcsészdiplomával sikeres agrárkarrier: egy magyar vállalkozó története

Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek

Akár 12 fok is lehet ma, egy megyében mégis havazásra figyelmeztetnek