szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió több mint tízmilliárd dollárt ruházna be a Földközi-tenger déli partvidékén húzódó napenergiaerőmű-hálózatba, amely Európa áramigényének hatodát fedezhetné.

A naperőművek a Földközi-tenger
déli partvidékén állnának
© Shiri Zsuzsa
A Guardian értesülései szerint a partvidéken felállított generátorokat ezernyi óriási tükörrel vennék körül, hogy maximálisan kihasználják a napsütéses órákat, majd az így termelt áramot egy tengeralatti kábelen vezetnék át Európába, ahol az EU-tagállamok energiaszükségeleteit fedeznék vele.

Ezen a módon több milliárd watt energia termelésére van lehetőség, amellyel Európa igényeinek hatodát lehetne fedezni, miközben jelentősen csökkenthető az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. További pozitívum, hogy a generátor-állomásoknál egyúttal a tengervíz sótalanítása is megtörténhetne, így a sivatagos országok népességének állandó édesvízellátást lehetne biztosítani.

Múlt héten a jordán Hasszán bin Talal herceg ismertette a Desertec nevű rendszer terveit az Európai Parlamentben.

„Összefogásra van szükség a sivatagos országok, a magas energiaszükségletű nemzetek, illetve a technológia terén élenjáró országok között” – mondta a herceg az EP-képviselőknek.

A projektet a Trans-Mediterranean Renewable Energy Corporation nevű tömörülés fejleszti, amelyet többek között európai, marokkói, algériai, líbiai, jordániai és további afrikai és közel-keleti országok mérnökei és politikusai támogatnak.

A megfelelő technológia kifejlesztéséhez és a prototípus-generátorok megépítéséhez szükséges kezdőtőkét az EU állná, majd ezután bankok és egyéb pénzintézetek, valamint az egyes országok kormányai vennék át a fejlesztési programot, amely több mint 400 millió dollárba kerülne a következő három évtizedben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Prizma

Napenergiával a Föld körül

Üzemanyag nélkül körberepülni a Földet - ez a célja a svájci Solar Impulse programnak, amelyet Bertrand Piccard...

euractiv.hu Tech

Interaktív európai napenergia-térképet indítottak

Az Európai Bizottság interaktív napenergia-térképet dolgozott ki, amelynek segítségével bármely európai földrajzi helyről megállapítható, hogy mennyi napenergia-lehetőséget rejt magában. A térkép jól szolgálhatja azt, hogy a tagországok energiaszükségletük egy részét új forrásokból szerezzék be.

MTI Tech

Németország a világ legfőbb napenergia-termelője

Miközben a németek milliói menekülnek szabadságra a nyirkos és sötét hazájukból a mediterrán napra, a világ napenergia-termelésének 55 százaléka azokból a napelem-panelekből származik, amelyeket hazájukban a Balti-tenger és a Fekete-erdő között állítottak fel.

MTI Tech

Versenyképessé válhat a napenergia ára

A napenergiából nyert villamosáram ára a maihoz képest kilowattóránként 15-20 eurócenttel, egyharmadára fog csökkenni 15-20 éven belül - állítja egy az Európai Unió megrendelésére készült tanulmány.

MTI Ingatlanmenedzser

Napenergiával fűtenek a felújított panelben

Napenergiával fűtött társasházat adtak át a főváros XVIII. kerületében, az Alacska lakótelepen szerdán; az ötven lakásos társasház fűtéséről és melegvíz-ellátásáról is az újonnan felszerelt napkollektorok gondoskodnak.

hvg.hu Tech

Olcsóbb a napenergia, mint a szén egy új fejlesztésnek köszönhetően

A Nanosolar nevű, 2002-ben alapított cég olyan áttörést ért el, amelynek felhasználásával a korábbi 3 dollárról 30 centre esett le egy wattnyi napenergia előállításának a költsége. Ezzel a világtörténelemben először lehetővé teszi, hogy a széntüzelésnél olcsóbban állítsunk elő napenergiát.

euractiv.hu Tech

Az EU-polgár napenergiát akar

Az EU polgárok mintegy 80 százaléka támogatja a megújuló energiaforrások használatát a drága olaj- és gázimport helyett Az atomenergiát a válaszadók 12 százaléka preferálja – áll az Eurobarometer felmérésében.

Bari Máriusz Tech

Napenergiából élne a legmelegebb ausztrál város

A tervek szerint 2010-től várhatóan csak napenergia hasznosításával állítanának elő elektromos áramot az ausztrál Cloncurry-ben. A város rekordtartó, ott mérték a földrész legmelegebb, 53 Celsius fokos napi hőmérsékletét.

MTI Tech

Gigawattos naperőművek épülnek Kaliforniában

Kaliforniában építik meg a világ két legnagyobb naperőművét – állapodott meg az illetékes állami bizottság (California Public Utilities Commission) és a Stirling Energy System vállalat.

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban

Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban