szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Észak-Karolinából mozgatta meg az Idoya nevű majom egy Japánban elhelyezett humanoid robot lábait, csupán gondolatait és az internetet használva. Ez az első olyan eset, amikor agyi aktivitásnak köszönhetően mozdult meg robotláb. A kísérlet a katonaság és a tudományos élet képviselőit is meggyőzte.


A technológiai áttörés mögött a Duke University neurológus csapata állt. Dr. Miguel A. L. Nicolelis, a csapat vezetője szerint kutatásaik eredményeképpen egy nap a paralízisben szenvedők képesek lesznek elektronikus eszközöket csak a gondolataikkal működtetni; az elektronikus műlábhoz kötött szenzor érzékelné a páciens mozgással kapcsolatos gondolatait és azok szerint mozgatná meg a lábat - mindez meglepő lelkesedést váltott ki a tudományos életben. Korábban az egyetem ugyanezen kutatócsoportja bizonyította, hogy a majmok csak gondolataikkal képes robotkarokat mozgatni, illetve tárgyakat felmarkolni velük.

A megfelelő agyi aktivitás eléréséhez a kutatók két hónapon át trenírozták a majmot. Úgy tanították mókuskeréken járni, hogy közben az agyába ültetett elektródákkal rögzítették, hogy sétája közben milyen idegsejtek mutatnak aktivitást, majd ezen adatokat kombinálták a sétáról készített videófelvételekkel. Ebből egyfelől egy olyan "idegi térképet" sikerült felépíteni, amelyből kiderül, hogy pontosan milyen neuronok tartoznak a láb egyes részeinek mozgatásához, másfelől ennek révén a számítógép 90 százalékos pontossággal, 3-4 másodpercre előre "jósolta meg" a majom mozgását.

Ezek után Idoya mozgási és agyi mintáit nagysebességű internetes kapcsolaton egy Kiotóban elhelyezett robotba lőtték át. A majom egy monitoron figyelhette a japán robot lábait, amelyet puszta koncentrálással képes volt akkor is mozgatni, amikor a kísérletben résztvevő fejlesztők kikapcsolták a lába alatt a mókuskereket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Agyvezérelt robot, űrvaluta, rákellenes játék, csili a sebbe

Mint azt az utóbbi hetekben olvasóink is észrevehették, IT/Tudomány rovatunk témái új irányt vettek. Több figyelmet szentelünk olyan új fejlesztéseknek, technológiáknak és trendeknek, amelyek az előttünk álló években meghatározóvá válhatnak a gazdaság, a társadalom egyes területein, és jelentős hatással lehetnek mindennapi életünkre is. A megújuló rovat nemrégiben elindult oldalunkkal, a Techline-nal egészül ki, ahol hardver- és szofterteszteket, tippeket és online tudástárat találhatnak a technika és az informatika iránt érdeklődők.

Bari Máriusz Tech

Robotokkal dolgoztathatnak a jövőben

Ivan Bowman programozó. Részt vesz az értekezleteken és a konyhába is is kijár beszélgetni, igaz, inni és enni nem szokott. Rettegve gondol vissza arra az időszakra, amikor egy éjszakára áram nélkül hagyták munkatársai. Ivan ugyanis robot.

Bari Máriusz Tech

Az amputáltak is járhatnak a robotlábbal

Csak két láb és a járás matematikailag pontosan megfogalmazott szabályai kellenek ahhoz, hogy a göttingeni egyetem egy csoportja bemutathassa: a robotok tudnak ugyanolyan természetesen is sétálni, mint az emberek.

Bari Máriusz Tech

Olcsóbb élő agyat szerelni a robotokba

Olyan robotot épített Charles Higgins professzor, amelyet egy molylepke agya és szeme irányít. Az arizonai egyetem kutatója szerint a robot arra reagál, amit a lepke lát: ha a rovar úgy érzékeli, hogy valami útjában áll, a robot egyszerűen félrehúzódik.

Pozitív lett a koronavírustesztje a pápai idősotthon egy dolgozójának

Pozitív lett a koronavírustesztje a pápai idősotthon egy dolgozójának

Orbán Viktor úgy jutott több pénzhez Brüsszelben, hogy valójában bukott

Orbán Viktor úgy jutott több pénzhez Brüsszelben, hogy valójában bukott

Koronvírusos lett Koszovó miniszterelnöke

Koronvírusos lett Koszovó miniszterelnöke