szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Budapesten lesz a székhelye az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek - erről egyhangúlag döntöttek szerdán Brüsszelben az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei.

Az Európai Unió kutató központjának, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (European Institute of Innovation and Technology, EIT) felállításáról tavaly nyáron született meg a végleges döntés.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet az unió gyorsabb gazdasági növekedést célzó stratégiájának egyik eszköze, célja, hogy - elsősorban mintegy hálózatirányító tevékenységet folytatva - hozzájáruljon az EU versenyképességének növeléséhez, a kutatás fellendüléséhez.

Az intézet 2013-ig mintegy 300 millió eurós költségvetéssel működhet majd, várhatóan 50-60 fős személyzettel. Első programjai minden bizonnyal a megújuló energiaforrások és a klímaváltozás témakörében indulnak majd.

Az Európai Bizottság 4 tagú testületet hozott létre, amelynek tagja Boda Miklós, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektori tanácsadója is. A négytagú bizottság javaslata alapján várhatóan őszre nevezik ki a 18 tagú igazgatótanácsi tagokat.

Magyarország először 2005-ben jelezte hivatalosan az Európai Bizottságnak, hogy helyszínt kíván biztosítani az intézet székhelyének.

Az intézet székhelyére Budapest mellett a németországi Jena, a lengyelországi Wroclaw, a spanyolországi Sant Cugat del Valles (Barcelona), valamint a közösen induló Bécs és Pozsony pályázott. A szerdai döntés előtt már csak Magyarország és Lengyelország volt versenyben.

A magyar kormány már több rendelkezést is hozott az intézettel kapcsolatban egy Magyarország számára kedvező uniós döntés esetére. Eldőlt, hogy az intézet épülete a minden szempontból ideális Infoparkban lesz, továbbá a kormány húsz évig vállalja az épületbérlet költségeit és öt évig húsz alkalmazott teljes bérköltségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Innovációs trendek Magyarországon: lecsúszunk vagy újítunk

Ha nem változik meg a vállalatok versenyképességről alkotott elképzelése, s nem építik be a cégkultúrába a folyamatos megújulás iránti igényt és igyekezetet, akkor a mind kiélezettebb globális versenyben Magyarország le fog maradni. Az állam viszont köteles támogatni az innovációt és megteremteni az ehhez szükséges inspiráló és befogadó környezetet – ez volt a hazai innovációs trendekről szervezett konferencia legfőbb gondolata.

hvg.hu Tech

2008 legizgalmasabb új technológiái

A január 28-30. között Kaliforniában megrendezett DEMO 08 innovációs konferencián már ismert problémák megoldására keresnek és kínálnak új megoldásokat. Összeállításunkban bemutatunk néhányat a héten bejelentésre kerülő újításokról.

MTI Világ

Bajnai: Budapest ideális az uniós technológiai intézetnek

Magyarország kicsi, rugalmas, egy hálózatot mozgatni tudó európai uniós tudományos intézetet képzel el, amely képviseli az uniós szellemiséget, és teljesen illeszkedik az EU-tagországok összetartási törekvéseibe - hangoztatta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azon a csütörtöki brüsszeli bemutatón, amelyen Kroó Norbert tudományos akadémiai alelnök és Beleznay Éva budapesti főépítész társaságában részletesen ismertette Budapest jelöltségét az Európai Unió leendő innovációs és technológiai intézetének székhelyéül.

Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Demeter Szilárd ellen tiltakoztak a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt