szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A médialejátszók többsége (a Winamptól a Windows Media Playerig)...

A médialejátszók többsége (a Winamptól a Windows Media Playerig) lehetőséget kínál úgynevezett lejátszólisták (playlist-ek) készítésére. Ezek a szó szoros értelmében listák, amelyek a lejátszani kívánt zenei-, video- stb. állományok nevét (és elérési útját) tartalmazzák, mégpedig a kívánt sorrendben. Ha megnyitjuk a lejátszólistát, a médialejátszó sorban egymás után lejátssza a listára felvett számokat.
A lejátszólista azonban nemcsak számok címeit tartalmazhatja, hanem például internetes rádió- vagy videofolyamok (stream-ek) címeit is. Ha izgalmasnak találjuk az online rádiózást, érdemes egy saját használatra szánt lejátszólistát készíteni a legjobb adók címeiből.
Többféle lejátszólista-típus terjedt el, amelyek közül a legismertebb a Microsoft-féle WPL (amelyet a Windows Media Player használ) és a Winamp által réges-rég bevezetett M3U. A kettő sajnos nem kompatibilis, de van mód a kétféle playlist formátum egymásba konvertálására (sőt arra is, hogy mentéskor kiválasszuk a kívánt formátumot).
Szerkezetét tekintve az M3U formátum az egyszerűbb, hiszen nem más, mint egy szövegfájl, amelyet egy egyszerűbb szövegszerkesztővel (akár a Notepaddel)  is kezelésbe vehetünk.
Nézzük meg most, milyen bejegyzések szerepelnek egy M3U állományban. Megnyitva (a Notepaddel) egy ilyen fájlt, a következő bejegyzéseket találjuk:

#EXTM3U
#EXTINF:-1,Budapest Radio 88.1 Fm
http://217.27.219.59:84/listen.pls

Itt az első sor tartalmazza a fájlt leíró információt (nevezetesen hogy M3U fájlról van szó). A második sorban van feltüntetve az internetes rádió neve, a harmadikban sorban pedig a címe. A kettőspont után álló szám (jelen esetben -1) a médiafájl időtartamát jelzi másodpercekben, ezért más számokkal találkozunk, ha a lista nem webcímet, hanem például MP3 fájlokat tartalmaz.

Az M3U típusú lejátszólista egy egyszerű editorral is könnyen szerkeszthető

A Microsoft-féle WPL lista szerkezete kissé bonyolultabb

Tételezzük fel, hogy találtunk egy újabb internetes rádiócsatornát, amelyet szeretnénk felvenni a listánkra. Ehhez ismernünk kell az adott médiafolyam címét, amelyet könnyen kideríthetünk a szóban forgó rádió honlapján. Esetleg ráakadunk a címre valamelyik webrádiós oldalon, ahol egész gyűjtemények vannak a netes rádióadók címeiből.
Szúrjuk be a lejátszólista végére mondjuk a következő bejegyzést:

#EXTINF:-1,All Star Radio Hungary
http://87.229.45.44:8020/

Ezzel felvettük a listára az All Star Radio Hungary nevű online rádiócsatornát.
Most mentsük el a fájlt, majd nyissuk meg a kedvenc médialejátszónkkal.

A VLC media player éppen egy internetes rádióadást játszik le

Netes rádióadások a lejátszólistán

A M3U formátumot lejátszhatjuk a Winamppal, de érdemes más lejátszókkal is megismerkedni. Különösen sokoldalú eszköz a VLC media player, amely ingyenes, és a címről tölthető le (titkos funkcióiról pedig itt  olvashatnak). Ez a program szinte mindent lejátszik – zenét, videót –, és külső kodekekre sincs szüksége. Lejátssza ugyanakkor válogatás nélkül a médiafolyamokat (internetes rádiót, tévét) is. Nem fordulhat elő az, ami a WMP-vel, hogy csak a neki szánt streamekkel boldogul, és más formátumokba beletörik a bicskája.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU

Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU

Karikó Katalin már védett lehet a koronavírussal szemben

Karikó Katalin már védett lehet a koronavírussal szemben

Operatív törzs: A hétvégén megkezdik az oltást a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is

Operatív törzs: A hétvégén megkezdik az oltást a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is