szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A drága és kevéssé hatékony radioaktivitást jelző detektorok helyet a szinte minden ember zsebében pihenő mobiltelefonokra bíznák a terroristák által bevetendő, sugárzó anyagot is tartalmazó robbanószerkezetek felderítését.

A minden zsebben ott lapuló
készülékek segíthetnek a
terrorizmus elleni harcban
© sxc.hu
A Newsweek hetilap értesülései szerint több esetben okozott gondot, hogy a sugárzásmérő eszközök nem tudtak különbséget tenni az uránium sugárzása, vagy például egy sugárkezelésen átesett ember testében mérhető sugárzás minősége között, így előfordultak vakriasztások. A jelenleg használt korszerű rendszerek a spektroszkópia módszerével már erre is képesek, azonban meglehetősen drágák. A pekingi olimpiai játékok szervezői például darabját 27 000 dollárért (több mint 4,5 millió forintért) rendelték meg a kínai RA-KLH Technologies-től. Ezek hátránya azonban, hogy kizárólag az épületek és rendezvények „szűk keresztmetszetét” jelentő belépési pontokon tudnak vizsgálódni a fémdetektorokhoz hasonlóan.

Ennek áthidalására többféle technológia is létezik, például a sugárzásmérő szenzorokkal szerelt biztonsági kamerák. Idén júniusban a connecticuti székhelyű Splinternet Holdings bemutatott egy olyan rendszert, amely egy épület kamerarendszerét használta a sugárzó anyagok keresésére is. Ez kevesebb mint fele annyiba kerül, mint a kínai változtat, s képes megkülönböztetni a veszélyes, illetve a veszélytelen anyagok által kibocsátott részecskéket.

Ennél is jobb megoldást kínál azonban a Pennsylvania államban található saxonburgi székhelyű eV Products, amely köbcentiméteres nagyságú érzékelő berendezést fejlesztett ki. Az eszköz tömeggyártásban kevesebb mint 50 dollárba kerül darabonként.

A kisméretű szenzorokat a Purdue University kutatói is igyekeznek felhasználni, ők ugyanis egy olyan rendszert fejlesztenek, amelynek szenzorai a mobiltelefonokban helyezkednek el. A Distributed Nuclear Detection by Ubiquitous Cell Phone (szétosztott sugárzás-észlelés mindenhol jelen lévő mobiltelefonokkal) nevű rendszer a radioaktív sugárzás forrását mérné be az úgynevezett háromszögelés módszerével. A telefonokban lévő szenzorok által felvett jelek erősségéből a rendszer kiszámítja a forrás elhelyezkedését. A Purdue projektje különösen hatékony lehet a nagyvárosokban – a sugárzó anyaggal szennyezett „piszkos bombák” bevetésének valószínű helyszínén – mivel ott nagy mennyiségben fordulnak elő a készülékek, s minél több szenzor veszi a jeleket, annál pontosabb képet kaphatunk a sugárzás forrásáról.

Az amerikai egyetem kutatói jelenleg az USA Kongresszusánál és a mobilszolgáltató cégeknél lobbiznak a rendszer kiépítésével kapcsolatban. A sugárzásmérővel szerelt mobilok megjelenéséhez azonban lehet, hogy még törvénymódosításokra sem lesz szükség, ugyanis a kormányügynökségek és mobilszolgáltatók akár fizetség fejében is ösztönözhetnék a felhasználókat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A Lawrence Livermore National Laboratory kutatói is dolgoznak saját megoldásukon, amely Simon Labov, a projektben résztvevő egyik mérnök szerint 18 hónapon belül készen állhat az első tesztekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Terrorizmus 2.0: működik a virtuális valóság

Az amerikai Kongresszusi Kutatószolgálat (CSR) közelmúltban publikált jelentése szerint Amerika nincs egyedül a világhálón - az általa katonai tréningre és hírszerzésre használt web 2.0-s technológiák ugyanis más nemzeteknél is ugyanúgy megtalálhatóak. A Scientific American híradása mégis csak az amerikai oldal eredményeit taglalja.

hvg.hu Tech

Terroristák szervezkednek az online játékokban?

Az amerikai vezetőknek már egy ideje nem okoz gondot megállapítani mindennapi életünk legkülönbözőbb tevékenységeiről és eszközeiről, hogy olykor veszedelmes fegyverekké válhatnak a terroristák kezében. Az utóbbi időben az online játékok kerültek a figyelem középpontjába.

hvg.hu Tech

Védőspray a terrorista csapások ellen

Új módszereket keres az amerikai légierő, amelyekkel röppályájuk közepén is meg tudják védeni a különféle bombákat és lövedékeket a sugárfegyverektől. Az egyik új technológia egy spray, amelyet csak fel kell fújni a fegyverekre.

Bari Máriusz Tech

Néhány óra alatt magukhoz ragadhatnák a világuralmat a terroristák

Csak azért nem ragadták még magukhoz a cyberterroristák a világ országainak villamosenergia-hálózatát, mert nem érdekelte őket a lehetőség vagy nem fizették meg őket eléggé - szűrhető le a konklúzió Ira Winkler amerikai biztonságtechnikai szakértő nemrégi előadásából. Saját tesztje alapján egy áramszolgáltató rendszerét egy nap alatt teljesen ki lehet sajátítani.

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton