szerző:
techline.hu

Az alapkép bármi lehet, tájképtől a portrékig az effektus mindennel működik.

Az alapkép bármi lehet, tájképtől a portrékig az effektus mindennel működik. Mi a példában egy portrét használunk az sxc.hu-ról. Töltsük be a képet, majd duplikáljuk a réteget (CTRL+J).

Most egy kis extra helyre lesz szükségünk a fotó „alatt” – ide kerül majd a virtuális víztükör. Válasszuk az Image menüpontból a Canvas Size menüpontot (magyar verzióban „rajzlap méret”) – de Ctrl+Alt+C-re is előjön. Itt a beállításoknál a Height (magasság) melletti legördülő listában, a pixel és egyebek helyett, adjunk meg százalékot (percent, magyarban százalék).

Ha 100-at adunk meg, akkor 100%-kal növeljük a kép alatti rajzlapot, nekünk pontosan ez kell. Hogy biztosan a kép alá kerüljön az extra rajzlap, a nyilakkal körbevett kis kockák közül nyomjunk a legfelsőre (lásd. kép), így a Photoshop a már létező kép alá (és nem fölé) teszi az extra helyet. 

Meg is van az extra hely, és megvan a képünk is kétszer (background és layer1), a gond csak az, hogy kétszer ugyanaz a kép, egymás alatt/felett (ezért látszik csak egynek). Fordítsuk tehát meg az első lépésben létrehozott (duplikált) felső réteget (layer1), válasszuk ki, majd az Edit menüből válasszuk a Transform (magyarban Alakítás) menüpontból a Flip Vertical opciót (magyarban Függőleges tükrözés).

A képünk most fejjel lefelé van – csak éppen nem jó helyen. Válasszuk a Move Tool-t (mozgatás eszköz, V betű) és húzzuk le az eredeti kép alá (a víztükör helyére). 

Minden a helyén van, jöhet a „tükröződés”. Miközben továbbra is a „layer1” (azaz a felső réteg) van kiválasztva, hozzunk létre egy új, üres réteget (Shift+Ctrl+N). Nyomjuk meg a D betűt (ezzel visszaáll a paletta alapbeállításra, azaz fekete-fehérre), majd nyomjuk meg a Ctrl+Backspace-t: ezzel az új réteget befestettük fehérre. El is takart mindent – ne ijedjünk meg, ennek így kell lennie. Most válasszuk a Filter (Szűrők) menüből a Sketch (Vázlat) menüpont alól a Halftone Pattern nevű szűrőt (hogy magyar Photoshopban mi lehet a „Halftone Pattern” megfelelője, azt sajnos még a Photoshop szótár sem tudja, így mi sem…)

Maradjunk abban, hogy a Skecth menüponton belül felülről a hetedik szűrő. A vonalak méretének beállítása képünk méretétől is függ, kísérletezzünk addig, amíg közepesen vastag, jól kivehető vonalak lesznek a képen (szóval nem is túl sok, mert az már „interlace” effektus, de persze nem is túl kevés). 

A szűrő segítségével vonalakkal fogjuk feltölteni a most létrehozott és fehérre festett rétege,. A szűrőben a pattern típusának „line”-t válasszunk a legördülő menüben (vonalak). Okézzuk le, és megjelentek a fekete-fehér vonalak – most mossuk el őket: Filter (szűrők) menüpont, Gaussian Blur (Gaussian elmosás). 

A most elkészített, elmaszatolt vonalakból egy külön, kimenthető képet kell készítenünk (erre később szükség lesz). Válasszuk a Layer (rétegek) menüpontból a Duplicate Layer (másolat készítése vagy hasonló) opciót. Ne okézzuk le, ellenben a legördülő menüből válasszuk a New opciót (lásd kép), így a rétegünk külön dokumentumként duplikálódik.

Mentsük el az újonnan kreált vonalas képet, bármilyen (pl. „vonalak”) néven, PSD formátumban. (Fontos! Mindenképpen PSD formátumban mentsünk, különben a dolog nem fog működni!) Mentsük mondjuk az asztalra – ne rejtsük nagyon el, mert egy pillanaton belül szükség lesz rá megint. Az eredeti képünkön létrehozott vonalas réteget ki is törölhetjük, hiszen már el van mentve.

Mielőtt elérkezünk végre a hőn áhítött tükröződés effektushoz, még össze kell kapcsolnunk a két rétegünket (az eredeti képet és a „fejjel lefelé” levőt): csak válasszuk ki a felsőt (layer1), majd nyomjuk meg a Shift+Ctrl+Alt+E kombinációt: máris lett egy új rétegünk, a két kép összemosásából. 

Most válasszuk a Filter menü Distort (Torzítás) menüpontjából a Displace (Fénytörés) szűrőt (figyeljünk rá, hogy a legfelső, az alsó kettőből létrehozott réteg legyen kiválasztva). 

A „Stretch To Fit” és a „Repeat Edges” opció legyen bepipálva, de ezzel nem lesz gondunk, mivel alapállapotban is így vannak. A szűrő leokézása után egy tallózás ablak fogad: a Displace szűrő követeli a képet, amivel dolgoznia kell. Most lesz szükség az előzőleg elmentett vonalas PSD-képre. Keressük meg, majd okézzunk! 

Most az egész képünk „hullámzik”, ami nem jó, hiszen csak az alsó részen van szükség az effektre. Semmi baj, ezen egyszerűen segíthetünk: válasszuk ki az immáron középső (layer1), „fejjel lefelé álló” réteget, majd nyomjunk egy Ctrl+bal egérgombot

. Most válasszuk ki megint a legfelsőt, és nyomjuk meg a „New Layer Mask” ikont (lásd kép) – az effektus máris eltűnt a kép tetejéről, és csak az alsó részen maradt meg! 

Színesítsük felirattal, esetleg tegyünk a tetejére egy igazi vizet az élethűbb hatás kedvéért (mondjuk 50% opacity, azaz átlátszósággal), esetleg dobjuk fel egy mókás hátérrel – készen is vagyunk!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az FC Barcelona játékosának egy tavalyi diszkóbalhé miatt

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az FC Barcelona játékosának egy tavalyi diszkóbalhé miatt

Letiltottak egy rém ijesztő Spotify-reklámot

Letiltottak egy rém ijesztő Spotify-reklámot

Füstölni kezdett a repülő, amellyel Melania Trump utazott

Füstölni kezdett a repülő, amellyel Melania Trump utazott

Visszadobhatja az Európai Bizottság az olasz költségvetést

Visszadobhatja az Európai Bizottság az olasz költségvetést

Módosult a határidő: 2 pénztárnál ma lehet utoljára leadni lakástakarék-szerződést

Módosult a határidő: 2 pénztárnál ma lehet utoljára leadni lakástakarék-szerződést

Ingyenjegyet és ebédet osztanak Németh Szilárdék, csak menjen valaki a birkózó vb-re

Ingyenjegyet és ebédet osztanak Németh Szilárdék, csak menjen valaki a birkózó vb-re