szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A kétségtelen hype mellett az iPhone-nak azért vitathatatlanul megvannak azok a...

A kétségtelen hype mellett az iPhone-nak azért vitathatatlanul megvannak azok a tulajdonságai, amelyek jól használható és így népszerű telefonná tették (plusz hálásak lehetünk, amiért felpörgette az eltespedő mobilgyártók fantáziáját).
Az új, iPhone 3G S névre keresztelt változat nem hozott forradalmi újdonságokat a 3G-hez képest, de azért kapott néhány olyan új funkciót, amelyek miatt érdemes lehet elgondolkodni a váltáson.
Az új telefont természetesen alapjáraton az iPhone OS 3.0-val ruházták fel, amelyről részletes, tippekkel kiegészített bemutatóval szolgáltunk már korábban itt, így most külön nem sorolnánk fel, hogy itt milyen változások történtek az előző verzióhoz képest. Érdemes átnézni a korábbi cikket.
Önmagában azonban az új OS nem lenne nagy csáberő, hiszen ugyanazt letölthetjük ingyen és bérmentve az iPhone 3G-hez is. A 3GS azért ennél kicsit többet nyújt...

Külsőleg mit sem változott

Bár a T-Mobile-tól kapott teszttelefont minden földi jóval előre feltöltötték, miután kijátszotta magát rajta a fél szerkesztőség, azért csináltam egy Restore-t, hogy teljesen nulláról induljak.
Ugyanezt eljátszottam egy lassan egy éve nyúzott, jól telepakolt iPhone 3G-vel is (jót tett neki, meg kell hagyni), így kaptam két alaptelefont, mindkettőt 3.0.1-es iPhone OS rendszerrel és mindenféle extratartalomtól mentesen.

iPhone 3G vs. iPhone 3GS
A némiképp összement dobozból első ránézésre pontosan olyan telefont emel ki az ember, mint korábban. Még a hátsó feliratokat összevetve sem tűnik fel semmi, ha mondjuk egy 16 GB-os változatot vettünk és az előző is az volt, eltekintve attól, hogy a 3GS esetében „ezüstösek” a feliratok a műanyag tokon. Bekapcsolás után azért már van némi különbség. A 3G S változat menüjében ugyanis ott virít a Compass nevű kis alkalmazás. A nevéhez hűen ez egy iránytű, s bizonyára lesz, akinek jól jön, mondjuk egy családi kirándulásnál. A Google Maps alkalmazáson belül is kihasználhatjuk: ha a helymeghatározás ikont kétszer érintjük meg, a program nemcsak a helyünket fogja mutatni, hanem azt is, éppen merre fordulunk (pontosabban azt, merre tartjuk az iPhone „tetejét”).
A másik, ami feltűnhet, hogy az új iPhone képernyőjén a fehér egy kicsit inkább sárga, különösen visszavett fényerőnél. Ez mondjuk nagyjából addig zavaró, amíg a két készüléket egymás mellett vizsgáljuk, külön a 3GS-t használva mindez nem probléma, sőt kontrasztosabb és kellemesebb is a képe az elődhöz képest. Felbontásban nincs különbség, maradt a 480x320 pixeles, 163 ppi-s kijelző, ez bőségesen elégnek tűnt eddig is mindenre.

Beépített iránytű...

Elvileg egy ujjlenyomatbiztos réteget is kapott a kijelző, de ez nem azt jelenti, hogy semmi nem látszik meg rajta, inkább csak azt, hogy akár a pólónkba törölve is egyszerűen eltüntethetjük a tapogatás nyomait, míg korábban ez inkább csak a nyomok szétkenését eredményezte.

Újabb különbséget találunk, ha elindítjuk a Camera alkalmazást, hiszen az iPhone 3GS új, autofókuszos kamerát kapott, amely a korábbi 2 megapixel helyett 3 megapixeles fotókat készít. A fókuszt az ujjunkkal állítgathatjuk, amit „megérintünk” a kijelzőn, arra fókuszál a kamera. Gyors és egészen szép képeket készít (sokkal szebbeket, mint a 3G).

Immár azt is látjuk, éppen merre fordulunk

Lényeges újdonság még ezzel kapcsolatban, hogy immár videót is rögzíthetünk, ehhez csak át kell kapcsolnunk a Camera alkalmazást videó módba. VGA (640x480) felbontású, 30 fps-es videókat készít. Ha a fényviszonyok jók, akkor szép éles, ha kevésbé jók (vagy nagyon gyorsan mozgatjuk), akkor valamivel homályosabb végeredménnyel, de legalább nem szaggat, s ami a poén, azonnal - és pillanatok alatt - meg is vághatjuk a kész videót, lecsípve az elejéről és a végéről a felesleges sallangot. 

Választhatunk, hogy fotózunk, vagy videózunk

Hagyományos fényképezőgép és kamera kiváltására továbbra sem érdemes iPhone-ban gondolkodni (mint ahogy szinte semmilyen mobilban, akár a 8 megapixelesekben sem), de arra, hogy a zsebünkben lapuljon és megörökíthessünk képen vagy videón bármilyen fontos pillanatot, tökéletes. A mintaképek innen tölthetők le, a videók pedig innen. Természetesen azonnal küldhetünk mindent e-mailben, MMS-ben szerte a világba. Geotagging is van, ahogy volt eddig is.

Fókusz a levélen, majd a cserépen


Minthogy az új iPhone gyorsabb processzort kapott (412 MHz-es helyett 600 MHz-es szív dobog benne), nem túl meglepő módon fürgébb is, mint az elődje, bár a két Restore-olt készüléknél az alapfunkciók használatakor ez annyira nem tűnik fel. Az alkalmazások persze gyorsabban indulnak és működnek, ami sok esetben jól jöhet (a címjegyzéknél és a naptárnál például). Bonyolultabb programok esetében vagy webböngészésnél (wifi és 3G esetében egyaránt) is jól érezhető a különbség, de igazán a játékoknál tudja megmutatni a 3GS az erejét. Az új 3D gyorsító (PowerVR SGX) támogatja az Open GL ES 2.0-t, ami érdekes fejleményeket hozhat még az iPhone játékoknál, mivel a 3G csak az OpenGL ES 1.1-es verzióját támogatja hardveres gyorsításban (az OpenGL ES 2.0 mellett a videorögzítés és az iránytű funkciók is további 3GS specifikus alkalmazások megjelenését generálhatják, így a két modell közötti választáskor esetleg ezt is figyelembe vehetjük).
A mellékelt videón elég jól kivehető a két készülék közötti sebességkülönbség (a netkapcsolathoz mindkét iPhone-on wifit használtam, azonos routerről).

A két változat közötti eltérés még a hangvezérlés is, amelyre csak a 3GS-t készítették fel. Ehhez külön menüpontot találunk a Settings-ben. Ugyanitt egy jópofa, „szembarát” megoldást is találunk, Zoom néven. Ha három ujjal, duplán megérintjük a kijelzőt, ránagyíthatunk bármire. Ugyanígy három ujjal mozgathatjuk a felnagyított felületet. A nagyítás mértéke is állítható. Ezeket a funkciókat a 3G modell OS 3.0-ra frissítésével sem kapjuk meg. Olyan apróságokat is találunk még benne, mint például az akkutöltés százalékos mutatása az ikon mellett.

Hangminőségben nem nagyon vettem észre különbséget, viszont a 3GS végre kezeli az Apple hangerőszabályzóval is kiegészített fülesét (eleve ilyet kapunk hozzá), amire a 3G még mindig nem képes. Természetesen a bejövő hívások kezelését, a dalok léptetését stb. ugyanúgy oldhatjuk meg ezzel a fülessel is, mint a régivel, de már a hangerőt is kényelmesen, zsebben kotorászás nélkül változtathatjuk.

Az utolsó nagy különbség, hogy az iPhone 3GS immár 32 GB-os méretben is kapható, ami, tekintve, hogy videókat és 3 megapixeles fotókat készíthetünk, egy idő után jól jöhet, ha még zenegyűjteményünket és kedvenc filmjeinket is tárolnánk. Arról nem is beszélve, hogy ha navigálni akarunk, s beruházunk mondjuk az iGo My Way szoftver iPhone-os változatára, az is képes akár 2 GB tárhelytől megszabadítani minket, egymagában.
Szóval a nagyobb tárhely vitathatatlanul jobb (mondom ezt úgy, hogy helyspórolósan én jól megférek egy 8 GB-os 3G változaton is).

Melyiket vegyük?
A hazai díjcsomagokat elnézve nekünk elsőre leesett az állunk, a kinti árak alapján nem éppen erre számítottunk, de hát ahány (ország)ház, annyi szokás...
Ha leendő iPhone tulajdonosként választani kell a két iPhone közül, a fenti funkciók alapján érdemes mérlegelni, megéri-e a plusz 15-25 ezer forintnyi különbség (attól függően, hány GB-os modellt választunk). Ha most vennék először iPhone-t - és nem tántorítanának el az árak -, én inkább megfizetném a különbözetet még így is. A gyorsabb működés, a videofelvétel és az autófókuszos fotózás hosszú távon jobb befektetés (márpedig a hűségnyilatkozattal nem két napra vesszük). Ha később esetleg megjelennek kifejezetten Open GL ES 2.0-ra optimalizált játékok, vagy a videófelvétel lehetőségét kihasználó alkalmazások, akkor szintén nem fogjuk bánni a többletköltséget.
A díjcsomagokból válasszon ki-ki pénztárcája szerint. Saját tapasztalatok és ismerősök elmondása alapján az 1 GB-os adatforgalmat is nehéz elérni a telefonnal, 500 MB alatti adatcsomagot választani viszont nem érdemes hozzá (ha esetleg nem valamelyik Ikon csomaggal vesszük).
Készülékváltás tekintetében (milyen kondíciókkal lehet becserélni a 3G-t egy 3GS-re) érdemes személyre szabott ajánlatot kérni a T-Mobile-tól.

A telefon sajnos csak átfutóban volt nálam, így az akku strapabírását nem nagyon tudtam megítélni. Nagyjából azt nyújthatja, amit az előző verzió.
Azt hiszem, az iPhone igazán a 3GS megjelenésével nőtt fel (mondjuk a 3G-n is sokat dobott a rendszerfrissítés). Immár mindent tud, amit átlagosan elvárhatunk egy okostelefontól (lehetne még bele rakni ezt-azt, szoftveresen és hardveresen egyaránt, de már így is bőven lefedi a többség elvárásait), a kényelmes használat, a zökkenőmentes működés és a temérdek megvásárolható szoftver pedig magáért beszél!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Norvégia elhalasztja a végső döntést az AstraZeneca-vakcináról

Norvégia elhalasztja a végső döntést az AstraZeneca-vakcináról

Hatszáz gyerek árvult el a koronavírus miatt, Áder alapítványt hoz létre a segítésükre

Hatszáz gyerek árvult el a koronavírus miatt, Áder alapítványt hoz létre a segítésükre

Új gomb kerül a Windows 10-be, az újraindításkor lehet hasznos

Új gomb kerül a Windows 10-be, az újraindításkor lehet hasznos