szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddigi legfiatalabb barna törpéket észlelte az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) Spitzer infravörös űrtávcsöve - a felfedezés a csillagászok reményei segíthet megfejteni, hogy miként is képződnek ezek a rejtélyes kozmikus objektumok. A felfedezésről az Astronomy and Astrophysics című csillagászati szaklap legújabb számában számoltak be.

A barna törpéket "félresikerült" űrobjektumoknak tartják, mivel hőmérsékletüket és tömegüket tekintve valahol a bolygók és csillagok között helyezkednek el. Hőmérsékletük alacsonyabb, tömegük pedig sokkal kisebb mint a csillagoké, a bolygókhoz viszonyítva ezen paramétereik viszont általában magasabbak - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.
  
A barna törpék ugyanabból a sűrű "porfelhőkből" képződnek, amelyek a csillagoknak és a bolygóknak "adnak életet". Ám míg ugyanabban a "keltetőben" kelnek életre, a barna törpéket gyakorta "fiaskót szenvedett" csillagoknak is nevezik. Tömegük ugyanis jóval kisebb, mint a forróbb és fényesebb csillagoké. A kisebb tömeg miatt viszont magjuk hőmérséklete nem elég magas a hidrogént héliummá égető termonukleáris reakció beindításához. 
  
A termonukleáris reakció biztosította energiaforrás nélkül a barna törpék hidegebb és kevésbé fényes objektumok, mint a csillagok, ami megnehezíti az észlelésüket. A helyzetet csak bonyolítja, hogy a fiatal barna törpék igen gyorsan fejlődnek, így nehéz észlelni "születésüket". Az első barna törpét 1995-ben fedezték fel, azóta több száz ilyen űrobjektumot észleltek. A csillagászoknak azonban mostanáig nem sikerült felderíteni egyetlen "csecsemőkorban" lévő barna törpét sem.
  
A nemzetközi kutatócsoportnak  a Spitzer által 2005-ben összegyűjtött adatokból most sikerült felfedezniük egy születőfélben lévő barna törpét. Az asztronómusok a Barnard 213 jelű sötét ködre, a Taurus-Auriga komplexum "csillagkeletkezési" régiójára összpontosították a megfigyeléseket, ahol sikerült felfedezniük a barna "előtörpét": utóbbi az észlelés pillanatában még abba az anyagba "burkolózott", amelyből kialakult.  
  
"Abban a pillanatban kíséreltük meg észlelni a barna törpét, amikor még nem kelt ki az őt körülvevő átlátszatlan anyagból, a  bábból. Ilyenkor könnyebb észrevenni a barna törpét, mivel infravörös sugárzása elég intenzív az észleléshez" - magyarázta a kutatásokat irányító David Barrado, a madridi asztrobiológiai központ csillagásza.
  
A Spitzer űrteleszkóp hosszúhullámú infravörös kamerája áthatolt a barna törpének "életet adó" anyagon, ahol fel is fedezte az SSTB213 JO41757 jelű objektum sugárzását. Az adatokat megerősítették a spanyolországi Calar Alto obszervatórium infravörös kamerái, ám utóbbi egyszerre két születőfélben lévő barna törpét észlelt. Az ikerpár a leghidegebb és a leghalványabb barna törpe, amelyet valaha is észleltek.  
  
A spanyol csillagászok felkérésére az asztronómusok világszerte bekapcsolódtak a megfigyelésekbe: a nemzetközi együttműködés keretében határozták meg az ikerpár tulajdonságait. A tudósok végkövetkeztetéseiket egyéves megfigyeléssorozat alapján vonták le. 
  
"Méréseink szerint az ikerpár a két leghalványabb és legalacsonyabb hőmérsékletű barna törpe, amelyeket valaha is felfedeztek" - hangsúlyozta David Barrado. Hozzátette: a felfedezés gyakorlatilag eldöntötte a kérdést, hogy a barna törpe csillagokra vagy bolygókra hasonlít-e inkább.
 
"Úgy képződnek, mint a kis tömegű csillagok. Ezt támasztja alá, hogy fényességük különböző hullámhosszokon mérhető változása hasonlatos ahhoz, amit a nagyon fiatal, kis tömegű csillagok esetében tapasztalunk" - magyarázta David Barrado.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!