szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Szerkesztőségünk Linux tekintetében Ubuntu és Suse rajongó, ami persze nem gátol meg minket abban, hogy mindenevők...

 Szerkesztőségünk Linux tekintetében Ubuntu és Suse rajongó, ami persze nem gátol meg minket abban, hogy mindenevők legyünk. Arról már rég letettünk, hogy bármelyik operációs rendszer mellett is letegyük a voksunkat, így marad a jó öreg arany középút: OSX, Windows vagy éppen Linux, mindent megvizsgálunk és kipróbálunk. 

Hordozható operációs rendszerek esetében azonban nem könnyű a helyzet. Ironikusan fogalmazva, az OSX hordozható ugyan de csak géppel együtt, a Windowsból pedig készíthető hordozható verzió, de minek? Hordozhatóság tekintetében tehát marad a Linux és az egyéb saját fejlesztésű kis operációs rendszerek, mint például az „egy flopis oprendszer”.

Hogy miért is érdemes néha hordozható  Linuxot használni, annak több oka is lehet. A legtöbb esetben akkor van értelme, ha munkánk/hobbink megköveteli, hogy legyen a zsebünkben egy bármikor munkára fogható rendszer, ami gyors, stabil, és ha olyan kedvünk van, akkor kétszáz virtuális gépet vagy egy öt perc alatt összedobható webszervert is képes produkálni nekünk. Lássuk kedvenc, 4 GB alatti mini-Linux disztribúcióinkat!

Damn Small Linux
Már a neve miatt is az egyik legkedvesebb, ráadásul minden Live CD-k „nagyapjára”, a Knoppixra épül. Ha megbarátkozunk a kusza readme fájlokkal és a 80-as éveket idéző felülettel, akkor meglepődve tapasztalhatjuk, hogy ez az apró rendszer mindent tud! Beépített Firefox, szövegszerkesztő/táblázatkezelő, PDF-nézegető, FTP kliens, zenelejátszó, kétféle ablakkezelő (Fluxbox, JVM) VOIP szoftver és rengeteg rendszerkarbantartó alkalmazás.

Sajnos a csomagot már nem igazán fejleszti tovább a közösség, azonban jelenlegi állapotában is annyira remek, hogy bátran tudjuk ajánlani mindenkinek. Letöltés.

Lubuntu
A (szerintünk) legjobb Linux-disztribúciónak, az Ubuntunak is van mini verziója, a Lubuntu! A kezdeményezés viszonylag új (2009-es), így jelenleg még csak alfa fázisban van – a Linuxban azonban pontosan ez a szép, hogy soha nem lesz semmiből végleges verzió. Az alfa állapot tehát ne ijesszen meg senkit, ez az „alfa” nem egyenlő a Microsoft világában használatos alfával. A Lubuntu először mint LiveCD fut, így ellenőrzi, hogy a gép teljesen megfelel-e a mini rendszer futtatásához. Ubuntu felhasználók meglepődve tapasztalhatják, hogy ez a disztribúció egyáltalán nem hasonlít az eredeti Ubuntura, aminek több oka is van. Az egyik hogy majdnem teljesen az LXDE a disztribúció alapja, és a felület is inkább KDE 3.x kinézetű, ellentétben a „gnómos” Ubuntuval.

A benne található alkalmazások a szokásosak, persze ezek száma még valószínűleg bővülni fog. A stabil verzió biztosan remek lesz, addig is, amíg elkészül érdemes figyelni a Lubuntura. Letöltés. 
 
Puppy Linux
Személyes kedvencünk: az első bootolás során egyenesen RAM-ból fut, gondosan összeválogatott szoftverek és áttekinthető desktop, remek hardvertámogatás és kis memóriaigény, így gyakorlatilag bármilyen i386 hardveren elfut. Igaz, kicsit „szerelős”, mire mindent beállítgatunk (felbontás, lemezkezelés, stb.), eltelik pár perc (óra), cserébe viszont a rendszer olyan atom-stabil és felhasználóbarát lesz, hogy még az OSX is sírva kérné a receptet.  A Puppy rengeteg alkalmazást zsúfolt nagyon kis helyre: vannak grafikai szoftverek (MTPaint, Gxine), a böngészés és a levelezés egyben történik a SeaMonkey segítségével (utóbbiból windowsos verzió is van, érdemes kipróbálni, ha eddig még nem tettük). A Gnumeric és az AbiWord ellátja az irodai funkciókat, ha pedig nem tetszik az alap ablakkezelő, akkor találunk a csomagban még kettőt (IceWM és OpenBox). A legjobb azonban, hogy olyan stabilan és megbízhatóan fut, mintha csak egy „igazi” Linux disztribúció lenne. Letöltés.

Tiny Core Linux
Valószínűleg nincs ennél kisebb Linux verzió a világon! A mérete 10 MB, és mégis… teljes értékű, stabil operációs rendszer. A Tiny fejlesztése 2008-ban kezdődött, most éppen a 2.8-as verziónál tartanak. Ha extrém kevés helyünk van, akkor a Tiny lesz a jó választás: akár e-mailben is elküldhetjük magunknak, olyan picike. Az apró méretnek azonban ára van: eltérően a könnyen telepíthető mini Linuxoktól (DSL), a Tinybe elég sok ősrégi és béta komponens lett beépítve.

Ha mást is akarunk tenni, mint hogy bebootoljuk és bámuljuk az X felületet, akkor bizony fel kell készülnünk rá, hogy konfigurálgatás és babrálás lesz a délutáni program. Persze ha belejövünk, akkor második-harmadik alkalommal már rutinszerűen megy. De addig… Letöltés.

Unity Linux
Sokak szerint a legjobb hordozható  disztribúció. A Unity a Mandriva alapjaira épül, (ezért bootol olyan lassan), ebből adódóan meglehetősen szerény a hardverigénye, ráadásul a legszebb felületű hordozható rendszer. Az installálás a létező legegyszerűbb: grafikus alapú telepítő található benne, olyan egyszerűen és szépen felmászik a gépre, akár egy Windows7 vagy egy Leopárd. Még particionálhatunk is a telepítőből.

A mérete nem a legkisebb: a Unity már telepítés közben elfogyaszt több mint egy gigát, de szerény véleményünk szerint a 8-16 GB-os USB kulcsok korában, az öt-hat GB körüli disztribúciók még lazán a hordozható kategóriába esnek. Beépített Package Manager segít kiválasztani, mit akarunk telepíteni és használni, a network és internet beállítása is percekbe telik csak. Kétségtelenül a leginkább felhasználóbarát hordozható Linux, még az is bátran próbált tehet vele, aki az életében nem látott Linuxot! Letöltés.  

[Források: Techradar, Wiki, LinuxMag]

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A Linux történelme

Bármilyen hihetetlen, a Linux lassan tizennyolc éves lesz – és ez egy...

Megtalálták a 171 éve elsüllyedt német gőzhajó roncsát

Megtalálták a 171 éve elsüllyedt német gőzhajó roncsát

Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

Matolcsy György a privatizáció zavarosában - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 3.rész

Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?

Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?