szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A névazonosság sokszor megzavarja a netezőket, mivel a világ első féreg-vírusát, a Morris-worm névre hallgató kódot...

 A névazonosság sokszor megzavarja a netezőket, mivel a világ első féreg-vírusát, a Morris-worm névre hallgató kódot is Robert  Morris „követte el”. Igaz, ő a fiatalabb, teljes nevén Robert Tappan, vagy Robert T. Morris.  Most az idősebb Morrisra emlékezünk, aki tegnap éjjel 78 éves korában távozott közülünk.

Morris életútja hosszú és imponáló. 1957-ben végzett a Harvardon, majd 1960 és 1986 között az AT&T-Bell vezető matematikusa volt. Ekkor fejlesztette ki a Unix rendszerekben ma is használt kódolást és a Unix matematikai alapjait (crypt). Munkássága óriási jelentőségű, hiszen a Unix függvényeket és alapműveleteket a mai napig mindenütt megtalálhatjuk, ahol csak Unix alapú rendszer van. Abból pedig bőven akad: Linux, OSX, HP-UX, Solaris, Android… Kis túlzással élve: minden, ami nem Windows, az Unix alapú…

1986 és 1994 között már hazáját szolgálta: az NSA (National Security Agency, az USA nemzetbiztonsági hivatala) munkatársaként olyan jelentős eseményekben vett részt, mint például az 1989-91-es elektronikus támadások a Husszein rezsim ellen. Szintén az NSA-nál töltött évei alatt dolgozta ki a Rainbow Series nevű  biztonsági protokoll szabványrendszert, aminek modernizált változata a mai napig használatos az amerikai kormányhivatalok hálózatain..

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Doku360: A 19 méteres medencénkből jutott el a két lányom az ifi Európa-bajnoki címig

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött