szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ITER tulajdonképpen egy mesterséges nap lenne itt a Földön, s a tudósoknak az a céljuk vele, hogy demonstrálják lehetséges kereskedelmi mennyiségben is előállítani villamos energiát fúziós reaktorral.

Az ITER program (International Thermonuclear Experimental Reactor – Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor) költségeit már a koncepciós szakaszban, 1997-ben akkori áron 10 milliárd dollárra tették. A végső számla ennél valószínűleg sokkal nagyobb lesz. Jelenleg hét résztvevő (az EU, az USA, India, Japán, Kína, Oroszország és Dél-Korea) finanszírozza a dél-franciaországi Cadarache kutatóközpontban épülő létesítményt.

Az ITER-ben kikísérletezik ki a kulcstechnológiákat is, amelyek szükségesek a következő lépéshez. Ez pedig a fúziós erőmű működésének demonstrációja, méghozzá olyan módon, amelyből egyértelművé válik, hogy az ilyen típusú létesítmények képesek kereskedelmileg is értékes mennyiségű villamos energiát előállítani. Az első indításra azonban még a tervek szerint is hat évet kell várni, s 2018-ban derül ki, hogy a program jó irányban halad-e.

Az ITER telephelye Dél-Franciaországban. Felvillanyozó kilátások
©

Ha minden sikerül, az ITER körülbelül 500 megawatt teljesítményt érhet el, de a fúziót legfeljebb pár percig lesz képes fenntartani. De nem is várnak tőle mást, csak a technológiai kísérletek kivitelezhetőségét. A tervek szerint az első 2000 megawattos kereskedelmi áramot termelő fúziós reaktor építése éppen e kísérletek sikeres befejezésétől függ.

A mellékelt videoanimáció, amely a napokban vált elérhetővé, az ITER összeszerelésének két fázisát mutatja be. Először a vákuumkamrát, a mágneseket és a mélyhűtő-berendezést, majd a kamrán belüli elemeket.

A projektről a tekintélyes Science & Diplomacy folyóirat is éppen most közölt esettanulmányt, amelynek végső megállapításai szerint a projekt nem csak konkrét célját illetően érdekes a nemzetközi közösségnek, hanem abban is, hogy egy ilyen nagy összefogásban hogyan képesek egyeztetni az érdekeket, megszervezni az együttműködést vagy éppen megtervezni a költségeket. Ez pedig további kezdeményezésekhez is igen hasznos alapot szolgáltathat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két hónapra a bérek száz százalékára emelik a táppénzt Csehországban

Két hónapra a bérek száz százalékára emelik a táppénzt Csehországban

Már a rendőrség is nyomoz az évek óta épülő szekszárdi uszoda miatt

Már a rendőrség is nyomoz az évek óta épülő szekszárdi uszoda miatt

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben