szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyelvünk egyedisége miatt ugyan lehet kritizálni a Google fordítóját, de azt nem lehet kétségbe vonni, hogy egy igazán hasznos szolgáltatásról van szó. Ha lehet, most még inkább hasznossá vált.

Új funkcióval bővítette a  Google fordító szolgáltatását (Google Translate, Google fordító), az úgynevezett kifejezésgyűjteménnyel (phrasebook).

Valójában arról van szó, hogy ha egyszer már megtaláltuk egy idegen nyelvű kifejezés megfelelőjét a mi nyelvünkön, és tudjuk, hogy ezt még használni fogjuk, akkor érdemes azt „könyvjelzőznünk”, pontosabban elmentenünk, méghozzá a kifejezésgyűjteménybe.

Ha időről időre átnézzük a fontosabb kifejezéseket tartalmazó „szótárunkat”, szinte észrevétlenül megragadnak bennünk a fontosabb kifejezések.

Ha egy szókapcsolatot, szót, kifejezést fel szeretnénk venni a gyűjteménybe, egyszerűen kattintsunk a lefordított szöveg ablakának bal alsó sarkában látható kis csillagra, és jobbra fent egy kis szám jelzi az ottani csillag ikon mellett, hogy újabb kifejezéssel bővült a szótár. Ha erre az ikonra kattintunk, megjelenik a szótár egésze, benne a korábban elmentett kifejezések. Mind az eredeti, mind a lefordított nyelven kérhetjük a felolvasásukat (hangszóró ikon).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már most látszik, hogy Biden máshogy kezeli majd a koronavírust, mint Trump

Már most látszik, hogy Biden máshogy kezeli majd a koronavírust, mint Trump

Meghalt Siegfried Fischbacher

Meghalt Siegfried Fischbacher

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek