szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minő véletlen, egy pénzjutalommal járó játékon lehetett az agyi aktivitásnál észlelni, hogy a hazugságokkal egyre gátlástalanabbá válunk.

A Duke Egyetemen érdekes kísérletet végeztek, pontosabban egy pénzes játékkal egybekötött agyvizsgálatot, a mérések alapján pedig kimutatható: minél többet hazudunk, annál kevésbé van bűntudatunk. A 80 résztvevő agyi aktivitását szenzorokkal mérték, miközben egy furcsa feladatot kaptak.

Mindenkinek volt egy társa, két szobában váltották egymást. Mindkét szobában volt egy nagy üveg, tele aprópénzzel. Az egyik üveg homályos volt, a másikon viszont tisztán látni lehetett, hogy mennyi pénz volt benne. Párszor helyesen kellett a társuknak megmondani, hogy mennyi pénzt láttak az üvegben, és ezért az igazat mondó jutalmat is kapott. Olykor viszont azt mondták nekik, hogy a helyes súgással a másikat juttatják pénzhez, de ha minél rosszabb adatot mondanak, akkor annál többet kapnak a másik pénzéből.

Sejthetik, mi történt. A hazudozós feladatoknál statisztikailag mérhető volt, hogy először csak kisebb hazugságokat mondtak, majd egyre sűrűbben és egyre tévesebb adatokkal szolgáltak társuknak, hogy minél több pénzt szerezzenek. Ez már önmagában érdekes megfigyelés, de a lényeg csak az agyi aktivitás eredményekor látszott.

Az amigdala néven ismert neuroncsoportok – amelyek az emberi érzelmek központjai – egyre kevésbé voltak aktívak. Minden hazugság után egyre kevesebb volt tehát az amigdala válaszreakciója, ami azt jelenti: egyre gátlástalanabbá váltak a játékosok, egyre kevesebb érzelmet váltott ki belőlük az, hogy hazudnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Golf GTI 45. születésnapját 300 lóerős limitált szériával ünnepli a VW

A Golf GTI 45. születésnapját 300 lóerős limitált szériával ünnepli a VW

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok

Sikerrel végezték el az egyik legnehezebb műtétet a kínai orvosok