szerző:
hvg.hu

3D nyomtatásról hallva méretes és drága eszközökre gondolunk. Azonban itt van az ellenpélda, amely tömegtermékké teheti ezt az eszközt.

Pár évvel ezelőtt még több százezer forintnak megfelelő összeg került egy-egy 3D-s nyomtató árcédulájára, és úgy általában is technikai kuriózumként tekintettek rájuk. Lassan viszont tömegtermékké kezdenek válni ezek az eszközök, és ebben az átváltozásban jelentős szerepe lehet egy kínai cég olcsó, kicsi, egyszerűen kezelhető nyomtatójának.

A PocketMaker 3D nevű nyomtató 40 ezer forintnál is olcsóbb, és gyerekjáték lesz vele különféle kis tárgyakat nyomtatni. Fejlesztői lemondtak arról, hogy minél több funkcióval lássák el a készüléket, ehelyett a kisebb nyomtatóműre és arra koncnetráltak, hogy minél egyszerűbb legyen a kapcsolat a printert irányító okostelefonnal. A nyomtató elboldogul a PLA, ABS és egyéb szabványos 1,75 mm-es nyomtatószálakkal, ezek természetesen színesek is lehetnek. A printer fúvókája is cserélhető, így nem kell attól tartani, hogy egy eltömődés miatt válik használhatatlanná az eszköz.

©

A kocka alakú nyomtató tényleg kicsi, 8 x 8 x 8 centiméteres, és a súlya is mindössze 850 gramm. Vezeték nélküli kapcsolattal lehet az okostelefonról irányító, de USB-s csatlakozásra is van lehetőség. A készülék mellé természetesen nyomtatószoftver is jár, amelyik kezeli az STL fájlokat – ez a legelterjedtebb 3D nyomtatási formátum.

Sok jópofa apróság készíthető a PocketMaker 3D-vel
©

A PocketMaker 3D nyomtató az Indiegogón gyűjti a pénzt (a célul kitűzött 70 ezer dollárnak már több mint a fele összejött), és itt rendelhető meg, a korai támogatóknak 99 dolláros induló áron, ami még szállítással együtt is csak 37 ezer forintra jön ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!