szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

3D nyomtatásról hallva méretes és drága eszközökre gondolunk. Azonban itt van az ellenpélda, amely tömegtermékké teheti ezt az eszközt.

Pár évvel ezelőtt még több százezer forintnak megfelelő összeg került egy-egy 3D-s nyomtató árcédulájára, és úgy általában is technikai kuriózumként tekintettek rájuk. Lassan viszont tömegtermékké kezdenek válni ezek az eszközök, és ebben az átváltozásban jelentős szerepe lehet egy kínai cég olcsó, kicsi, egyszerűen kezelhető nyomtatójának.

A PocketMaker 3D nevű nyomtató 40 ezer forintnál is olcsóbb, és gyerekjáték lesz vele különféle kis tárgyakat nyomtatni. Fejlesztői lemondtak arról, hogy minél több funkcióval lássák el a készüléket, ehelyett a kisebb nyomtatóműre és arra koncnetráltak, hogy minél egyszerűbb legyen a kapcsolat a printert irányító okostelefonnal. A nyomtató elboldogul a PLA, ABS és egyéb szabványos 1,75 mm-es nyomtatószálakkal, ezek természetesen színesek is lehetnek. A printer fúvókája is cserélhető, így nem kell attól tartani, hogy egy eltömődés miatt válik használhatatlanná az eszköz.

©

A kocka alakú nyomtató tényleg kicsi, 8 x 8 x 8 centiméteres, és a súlya is mindössze 850 gramm. Vezeték nélküli kapcsolattal lehet az okostelefonról irányító, de USB-s csatlakozásra is van lehetőség. A készülék mellé természetesen nyomtatószoftver is jár, amelyik kezeli az STL fájlokat – ez a legelterjedtebb 3D nyomtatási formátum.

Sok jópofa apróság készíthető a PocketMaker 3D-vel
©

A PocketMaker 3D nyomtató az Indiegogón gyűjti a pénzt (a célul kitűzött 70 ezer dollárnak már több mint a fele összejött), és itt rendelhető meg, a korai támogatóknak 99 dolláros induló áron, ami még szállítással együtt is csak 37 ezer forintra jön ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új távcső épül a magyar asztrofotósoknak

Új távcső épül a magyar asztrofotósoknak

Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Speciális szobát hoztak létre a Kardiológiai Intézetben, hogy a látogatási tilalom alatt is találkozhassanak a szívbetegek a hozzátartozóikkal

Speciális szobát hoztak létre a Kardiológiai Intézetben, hogy a látogatási tilalom alatt is találkozhassanak a szívbetegek a hozzátartozóikkal