szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az írószereket gyártó francia BIC 1991-ben "lyukasztotta ki" először a tollak kupakját, azóta szinte minden gyártó így csinálja. Nem véletlenül, a megoldás életeket menthet.

Valószínűleg kevesen ismerik ezt az évfordulót, de idén éppen 25 éve, hogy a francia BIC nevű írószereket gyártó cég kilyukasztotta a tollak kupakját. Sokan nem értették, miért, hiszen így épp funkcióját veszíti az eszköz, kevésbé védi a kiszáradástól az írószert. Pedig valójában nagyon is fontos szerepet kapott a lyuk.

A Business Insider szerint két jó oka is volt a franciáknak a változtatásra: egyrészt a kupak felhelyezésénél az összenyomódó levegő miatt korábban megnőtt a nyomás a tollban, így a tinta gyakran kifolyt belőle. Ennél is fontosabb ok azonban, hogy az újfajta megoldásnak hála az ember nem fullad meg, ha véletlenül torkán akad a kupak.

©

A lyukon keresztül továbbra is levegőhöz jut az illető, legalábbis egy ideig, a kutatások szerint ugyanis egy idő után a nyál teljesen elzárja azt – addig viszont megvan az esély, hogy kórházba kerül a fulladó.

A találmányra tényleg nagy szükség van, a felmérések szerint ugyanis ilyen balesetet a leginkább a 6 és 15 év közötti gyerekek szenvednek. 2000 és 2010 között pedig összesen 10 ezer olyan eset fordult elő, hogy a toll valamelyik részét lenyelte volna valaki. A BIC példáját egyébként más is követte már.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!