szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke az ATV Start című műsorában beszélt arról, hogy "kapa és lapát helyett" számítógépet kellene adni a közmunkások kezébe, szavazni pedig online kellene.

A közmunkaprogramot modernizálná a Demokratikus Koalíció – többek között ez derült ki az ATV Start című műsorának mai interjújából. A párt tervéről Varju László, a DK alelnöke beszélt, aki hangsúlyozta: a "negyedik ipari forradalom idején" otthon elvégezhető munkát kellene adni a közmunkaprogram résztvevőinek.

A javaslat szerint számos olyan munkalehetőség adódna a közmunkások számára, amit otthon is el lehetne végezni. Ehhez kellene képzést és számítógépeket biztosítani, ami állami forrást igénybe véve "néhány milliárd forintból elindítható lenne" az egész országban.

A közmunkaprogram mellett a demokráciát is digitalizálná a párt, hiszen a DK álláspontja szerint az e-szavazás, az e-népszavazás és az e-konzultáció is megvalósítható lenne. Vagyis a nemzeti konzultáció mellett a parlamenti, az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon és a népszavazásokon is lehetne online voksolni, ami növelhetné a részvételi arányt és a jelenlegi rendszernél jóval kevesebb pénzbe kerülne.

Az ötlet nem újdonság, Észtországban például már évek óta minden fontos ügyet pár kattintással el lehet intézni, és adókedvezménnyel járó digitális állampolgárság is kérhető, méghozzá magyaroknak is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!