Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Nem úgy használom a közösségi médiát, mint egy elnök – hanem mint egy modern elnök – foglalta össze a Twitteren újmédia-használati szokásait Donald Trump, aki a korábbinál is érdekesebb politikai kommunikációs fogásokat vetett be az elmúlt napokban.

Képzelje el, hogy a világ talán legnagyobb hatalmával rendelkező országának első embere fellép a Twitterre, és kiposztol egy rövid animációt, melyen a ring mellett földre viszi, majd erőből verni kezdi a CNN-ként megrajzolt ellenfelét. A jó hír az, hogy nem szükséges elképzelnie, mert a rossz hír az, hogy az eset vasárnap tényleg megtörtént.

A CNN egyik riportere, Brian Stelter szintén a Twitteren reagált. Szerinte egy szomorú napot élünk, melyen az Egyesült Államok elnöke az újságírók elleni erőszakra biztat. “Továbbra is tenni fogjuk a dolgunkat. Neki is el kellene kezdenie tenni a sajátját” – írta a tévés.

A The Washington Post megtalálta a CNN-esített videó eredetijét: Trump a WWE egyik, Milliárdosok Csatája című rendezvényén “támadt neki játékból” a pankrátorszövetség elnökének, akkor még nem elnökként, csupán milliárdos üzletemberként.

Az amerikai lap szerkesztői több olyan Trump-támogató twittet is találtak, melyek szerzői felhívják rá a figyelmet, hogy a pankrációban csak szimulált erőszak van, szerintük az elnök csak egy szimbolikus értelmű videót tett közzé, mert elege van a vele kapcsolatos “kamu hírekből”.

Erős hét áll mögöttünk

Az eset, melyet a Trump-adminisztráció sajtósai egyelőre nem kívántak megmagyarázni, egy nappal azután történt, hogy az amerikai elnök maga úgy érezte, szükséges lenne megmagyaráznia a világnak, mit is tett ő az közösségi weben az elmúlt héten. Szóban forgó bejegyzésében azt írta: nem elnöki módon használja a közösségi médiát – hanem modern elnöki módon.

A kérdés – legutóbb, a múlt héten – annak kapcsán merült föl, hogy az Egyesült Államok elnöke szintén Twitter-csatornáján “alacsony intelligenciájú, őrült Mikának” nevezte Mika Brzezinskit, az MSNBC reggeli műsorának egyik vezetőjét, kollégáját – aki egyben a vőlegénye is –, Joe Scarborough-t pedig “Pszicho Joe” néven illette.

A The New York Times még akkor azt írta: a még Donald Trumptól is szokatlan kirohanás után összezárt az egyébként igencsak megosztott amerikai média, még az egyébként Trump-barát médiumok munkatársai is azon véleményüknek adtak hangot: az amerikai elnök nem viselkedhet így a közösségi oldalakon (sem).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb EU-szankciók várhatóak az oroszországi rendőri brutalitás miatt

Újabb EU-szankciók várhatóak az oroszországi rendőri brutalitás miatt

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken