szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Amennyire sokan rajongtak régen a Nokiáért, annyira nagy csalódást okoztak később a trónon elalvó, minden innovációról lemaradó finnek. A márka tavalyi feltámasztása – valódi csúcstelefon hiányában – nem sikerült túl átütőre, de a 2018-as Nokia 7 Plus révén most felcsillant a fény az alagút végén. Még úgy is, hogy a telefon csak középkategóriás.

Miután a Microsoft számára mind a Windows Phone platform, mind pedig a Nokia név használata zsákutcába torkollott, hirtelen feltűnt a színen a jelentős részben nokiás (humán)erőforrásból gründolt finn cég, a HMD Global, mely arra vállalkozott, hogy új életet lehel a márkába. Ebben a távol-keleti Foxconnt hívta segítségül, mint gyártópartnert, és tavaly meg is történt a nagy visszatérés.

Ami sajnos felemásra sikeredett, hiszen a régi/új 3310-es marketingfogásnak ugyan jó volt, de a 3-as, 5-ös, 6-os és 8-as szériájú mobilok egyszerűen belefulladtak az okostelefonok zsúfolt tengerébe. A HMD azonban nem adta fel a dolgot és idén több új ígéretes készülékkel rukkolt elő, melyek közül mi most a középkategória felső szegmensében rajtvonalhoz álló Nokia 7 Plus-t fogtuk vallatóra.

Odanézz!

A Nokia 2017-es modelljei már a bekapcsolásuk előtt elvesztették a vásárlók egy jelentős részét, ugyanis a külsőre szinte kivétel nélkül ásítóan unalmasak. A Nokia 7 plus viszont kapásból jó startot vesz, ez ugyanis végre egy olyan telefon, mely már a megjelenésével képes felhívni magára figyelmet.

©

A csillogás veszélyes dolog, hiszen legalább annyira visszataszíthat egyeseket a vásárlástól, mint amennyire másokat csábít. A finn tervezők azonban ezúttal remek munkát végeztek, ugyanis a nagyrészt matt fekete felületeket felvonultató készülék komorságát remekül feldobják a bronzosan csillogó díszítések. Ez utóbbiakra az összes oldalélen, illetve hátul a kameránál, az ujjlenyomat-szenzornál, valamint a márkalogónál is figyelmesek lehetünk.

A bronz egyszerűen remekül áll a telefonnak, szerencsére semmi bazári hatást nem kelt az emberben. (Itt jegyezzük meg, hogy a Nokia 7 Plus nemcsak fekete/bronz, hanem fehér/bronz változatban is készül, ami főleg a nőknek jöhet be.)

Nem kicsi

A Nokia legfrissebb telefonja pontosan ugyanolyan hosszú, mint a Samsung Galaxy S9+, szélességben pedig még kicsit nagyobb is annál. Magyarul a 7 Plus csak a phablet kategória kedvelőinek körében lesz sikeres, ők viszont maximálisan elégedettek lehetnek a notch-tól mentes lehetőségekhez képest kimaxolt ergonómiával. (Tudják, a notch a kijelzőn az a kamera számára fenntartott kis betüremkedés, amely az iPhone X-esen jelent meg először, de egyre több gyártó kezdi alkalmazni.)

A hangerőállító gombpár a jobboldali él felső részére került, csakúgy, mint a bekapcsológomb. Ezek közös vonása, hogy ugyanúgy fémből vannak, mint a telefon váza: a készüléktestet egyetlen alumíniumtömbből alakítják ki a gyártási folyamat során. Többek közt ennek is köszönhető, hogy a 7 plus már az első kézbevétel során egy rendkívül masszív telefonnak érződik.

©

Sokak örömére és talán kevesek bánatára a felső élen megmaradt a jó öreg jack dugalj, és ide akár az alapcsomag részét képező, átlagos minőségű vezetékes fülest is bedughatjuk. A sztereó kihangosításról le kell mondanunk, de az alsó élből kiszűrődő hangok korrekt minőségűek és a hangerő is elfogadható.

A bal oldalról kipattintható tálca hibrid kivitelű: vagy két darab nanoSIM-et, vagy pedig egy nanoSIM-et és egy microSD memóriakártyát képes magába fogadni. Medencébe semmiképp sem mennénk a készülékkel, de még esőben is fokozottan vigyázni kell rá, ugyanis semmilyen víz/por védelemről nem gondoskodott a gyártó.

A hátoldalra került, enyhén süllyesztett köralakú ujjlenyomat szenzor gyorsan és pontosan végzi a dolgát, de a telefon feloldásán kívül – más gyártók megoldásaival ellentétben – semmi extra funkcióra nem használható.

Nagyképű

A legfrissebb divatirányzatnak megfelelően immár nem 16:9, hanem 18:9 képarányú, vagyis hosszúkásan nyújtott érintőkijelző kereken 6 colos képátlóval bír. A Full HD+ felbontás ma már nem rekordérték, de nem is igazán van szükség ennél kifinomultabb képernyőre. Főleg akkor, mikor még a jelentősen nagyobb felbontású Galaxy S9+ is Full HD+-ra csökkentett üzemmódban üzemel alaphelyzetben.

©

A kávák kellemesen vékonyítottak, de nem szupervékonyak, felül pedig, ahogy említettük, nincs a kijelzőbe belogó kis notch. A fényerő enyhén csalódást keltő: beltérben nincsenek gondok, de a tűző napsütés messze nem barátja az új Nokiának.

A frontoldali kamerával átlagnál jobb minőségű, 16 megapixeles fotók készíthetők, igaz autofókusz nélkül. Komoly hiányosság, hogy a filléres tételnek tekinthető notifikációs LED kimaradt a fedélzetről. Főleg amiatt, mert a nem OLED, hanem IPS LCD kijelzőn nincs fixen megjelenített időkijelzés, illetve értesítési felület.

Az óra és a dátum alapképernyőn történő megjelenítéséhez fel kell emelni a telefont, ezenkívül pedig a dupla koppintásos felébresztés is működik. A sarkokban lekerekített, de az oldalain teljesen sík kijelző védelméről Gorilla Glass üveg gondoskodik, igaz még egy régebbi, a 3-as változat.

Egységben az erő

A HMD/Nokia februárban csatlakozott az Android One programhoz, ami arra hivatott, hogy megállítsa a droidos platform totális töredezettségét, és garantálja azt, hogy a jó minőségű, korrekt ár/érték arányú hardvereken mindig a legfrissebb és legbiztonságosabb Android futhasson. A Nokia 7 Plus pedig kiváló példa arra, hogy miért lehet szeretni az Android One-t.

©

A tesztkészüléken a legfrissebb Android 8.1 (Oreo) operációs rendszer teljesít szolgálatot és a biztonsági frissítés is áprilisi keltezésű. A Google mobil szoftverének felhasználói felülete lényegében teljesen érintetlen, emiatt egyesek fapadosnak érezhetik a szoftvert, mások viszont pont ezt a puritánságot szeretik benne.

A Google alap alkalmazásain kívül semmi extra sincs feltelepítve a 7 Plusra, és ez véleményünk szerint így van jól. Magyarul a felhasználóra van bízva, hogy milyen appokat telepít a telefonjára, amit ily módon semmilyen kéretlen alkalmazás sem lassít le.

©

A duplaablakos appfuttatás adott, ami nem meglepő, hiszen már a 7.0-ás Android óta alapfunkció. FM rádió nincs, a zenelejátszó szerepét pedig a hangszínszabályzós Play Zene látja el.

Hardver

A minimalista szoftver mellé pakolt igen hatékony működésű hardver jelenti a garanciát arra, hogy a telefon semmilyen körülmények mellett sem lassul be, legyen szó egyszerre megnyitott tucatnyi alkalmazásról, vagy egy gyönyörű grafikájú játékról.

A nyolcmagos Snapdragon 660 ugyan nem egy high-end chipkészlet, de simán hozza azt a szintet, amit az 1-2 éves abszolút felsőkategóriás chipsetek tudtak. A 4 GB RAM miatt sem érheti kritika a gyártót, mint ahogy a 64 GB-os belsőmemória is rengeteg alkalmazáshoz, fotóhoz, videóhoz és zenéhez elegendő. Utóbbiból egyébként alaphelyzetben 49 GB szabad.

©

Míg a Samsungnak 3500-as, addig a Nokiának 3800 mAh kapacitású akkumulátort sikerült beletennie egy közel azonos méretű készülékházba. Nagy csodát nem szabad várni, vagyis a 2 napos üzemidő csak nagyon óvatos használat mellett hozható. Reálisan 1-1,5 napos használatra lehet számítani.

Vezeték nélküli tölthetőség nincs, a 18 W-os alapáras gyorstöltő pedig 1 óra alatt körülbelül 75 százalékos töltöttséget tud produkálni. Kár, hogy az utolsó 25 százalékot még egyszer ennyi időt alatt lehet csak belepumpálni a telepbe.

A 300/50 Mbps sebességű 4G mobilnet nem üti meg az eminens csúcsmobilok 1200/200-as tempóját, de ennek a gyakorlatban szinte semmi negatívumát nem érezni. A kétsávos wifi a mai elvárásoknak megfelelően ac szabványú, és kapunk többek közt hotspot funkciót, Bluetooth 5.0-át, NFC-t, gyors és pontos GPS-vevőt, valamint USB Type-C rendszercsatlakozót. Utóbbira az OTG funkciónak köszönhetően külső perifériákat is csatlakoztathatunk, de a 2.0-ás verziószám miatt több 10 GB-nyi fotó lementése nagyon sok időt vehet igénybe.

Képalkotás

A hátlap síkjából 1,5 milliméterre kiálló Zeiss optikás kameramodulban egy 12 megapixeles és egy 13 megapixeles képérzékelő rejtőzik. Emiatt egyrészt kétszeres optikai nagyítást, másrészt háttér-elmosásos portré üzemmódot kapunk.

©

Az f1,75-ös fényerejű főkamera gyorsan fókuszál és remek képeket rögzít, bár sötétben jól jönne az optikai képstabilizátor. Utóbbi esetben a fényérzékenység megemelése, illetve végszükségben a dupla LED-es villanó használata jelenthet megoldást. A kiegészítő kamera már csak f2,6-os fényerejű, és hiába bír 1 millióval több képponttal, a képminősége egyértelműen elmarad a főkameráétól. Rossz fényviszonyok mellett a második kamera automatikusan inaktívvá válik, és ilyenkor csak egyszerű digitális zoomot kapunk az optikai helyett.

Említést érdemel továbbá a HDR üzemmód, a remek panorámakép funkció, illetve a Pro mód, melyben a haladó fotósok minden beállítást manuálisan végezhetnek el. A videófelvevő tudja a 4K-t, ám ilyenkor még a digitális képstabilizálás sem működik, ez ugyanis csak Full HD-től lefelé érhető el. A mozgóképek kiváló minőségű sztereó hangsávval rendelkeznek, köszönhetően a Nokia Ozo-féle hárommikrofonos, zajszűrős rögzítésnek.

Az élő Facebook- vagy YouTube-videóink egyszerre tartalmazhatják mind a hátoldali-, mind pedig a frontkamera képét, akár kép a képben módon, akár pedig osztott képernyős formában. Emiatt a 7 Plus könnyen a vloggerek egyik kedvenc mobiljává válhat.

©

Ár és konklúzió

+: szemrevaló külcsín, általánosan kiváló minőség, fürge működés, friss szoftver, korrekt üzemidő.

: hiányzik a notifikációs LED, a kijelző lehetne nagyobb fényerejű, a kamerából kimaradt az OIS, nem vízálló.

Bátran ki merjük jelenteni, hogy a Nokia 7 Plus a finn márka androidos feltámadása óta az első olyan okostelefon, mely végre túlnyomóan pozitív érzelmeket képes kiváltani, és amelyet tudás tekintetében sem igazán érheti kritika.

Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a Nokia 7 Plus nem egy minden hájjal megkent csúcskategóriás mobiltelefon, viszont ennek megfelelően az ára is sokkal barátibb, mint a 300 ezer forint körül mozgó high-end versenytársaké. Cikkünk írásakor 135 ezer forintos áron kapható a készülék, amiből néhány hónap múlva akkor válhat majd igazán jó vétel, ha 100-110 ezer forintra csökken az ára.

Többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni ezekről, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
L.Stipkovits Erika: Így lehetünk boldogok a kamasszal

L.Stipkovits Erika: Így lehetünk boldogok a kamasszal

Azt hitte, elrakhatja a bankautomatában felejtett egymillió forintot

Azt hitte, elrakhatja a bankautomatában felejtett egymillió forintot

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, négyen meghaltak

Gyalogosok közé hajtott egy autós Trierben, négyen meghaltak