szerző:
hvg.hu

Három selejtező lett volna hátra a Madden NFL amerikaifocis sportjáték idei versenyeiből, de a Jacksonville-ben történt tragédia miatt valamennyit elhalasztották a szervezők.

Két halottja, és legalább kilenc sérültje van annak a floridia lövöldözésnek, amelynek elkövetőjeként egy helyi videojátékos verseny tavalyi győztesét, az idei kupán szintén induló David Katzot tartják számon. A tragédia harmadik halottja maga a Baltimore-ból érkező Katz volt, aki a történtek után, fegyverével a helyszínen véget vetett életének.

A GLHF Game Barban zajlott verseny első selejtezőjén az EA gondozásában álló Madden NFL idei verziójával játszottak a résztvevők. Ez egy amerikafocis játék, a FIFA-hoz hasonló sportszimulátor, amelyből a focishoz hasonlóan világszerte rendeznek különféle tornákat. Az egyik mostani megmérettetést a floridai Jacksonville-ban tartották, amikor a selejtező közben Katz váratlanul lövöldözni kezdett. A Twitchen élőben közvetítették az eseményeket, így azt a pillanatot is rögzítették a kamerák, amikor az első lövések eldördültek. Figyelem: a felvétel sokak számára felkavaró lehet!

Az első hírek során még nem volt tisztázott, pontosan mi is történik a helyszínen, de aztán kiderült: a merénylőnek nem volt társa, az elkövető pedig a versenyzők egyike, a 2017-es kupagyőztes David Katz volt. Helyszíni beszámolók szerint a férfi végig nagyon furcsán viselkedett, az egyik résztvevő kezet akart vele fogni, de Katz csak üres tekintettel nézett rá.

A vérengzésben az elkövetőn kívül ketten vesztették életüket: Taylor Robertson és Elijah Clayton mindketten sikeres e-sport-versenyzőknek számítottak, több hasonló versenyt is megjártak már.

Az egyelőre nem világos, Katz hogyan jutott fegyverhez, illetve, ha volt is nála, hogyan tudta azt bevinni a rendezvény helyszínére. Az EA keddi sajtóközleményében arra figyelmeztetett, hogy a verseny hátralévő selejtezőit törlik, az így nyert időt pedig arra használják, hogy átfogó tervet dolgozzanak ki, amellyel biztonságosabbá tehetik a különféle eseményeket, mind a versenyzők, mind azok számára, akik a helyszínen izgulnák végig kedvencük menetelését.

Az EA bejelentését megelőzően többen kérdést intéztek PAX West nevű, szintén videojátékosoknak szóló rendezvény szervezői felé, amelyben arról érdeklődtek, milyen biztonsági intézkedésekkel igyekeznek elkerülni a hasonló tragédiákat. A szervezők válaszából kiderült: mindvégig szoros kapcsolatban vannak a rendőrséggel és biztonsági őrök is ügyelnek a rendért. Fémdetektoros vizsgálat, illetve erre szolgáló kapu ugyanakkor valószínűleg nincs – és a jelek szerint Jacksonville-ben sem készültek hasonlóval.

Ha máskor is tudni szeretne a videojátékos társadalom történéseiről kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!